用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 女童失足
go

女童失足 [複製鏈接]

好唔開心,係咪噤早放手比佢自己玩,新聞仲見家長沒有認為自己有責任。
自己覺得未成年子女,家長責任重,小朋友有D錯,可以返轉頭,有D真係返唔到轉頭。
   0    0    0    0

wonglily 發表於 16-10-19 11:05
好唔開心,係咪噤早放手比佢自己玩,新聞仲見家長沒有認為自己有責任。
自己覺得未成年子女,家長責任重, ...

老公是緊張大師,孩子上了中學仍是未放心讓他們完全自行出入。有時會哦他,怕他將孩子變成草莓族,其實他自己小學階段已可完全自由外出的了。他則說現世代家庭孩子普遍生得少,以前他平安無事只是好彩,他不會冒這個險。我則覺得要平衡,但新聞中的女孩只得六歲,實在未可放手讓她獨自留在街上玩耍。

依家社會複雜,6歲人仔就算好醒,自理能力好好,但危機感還未成熟!外出應有成人看住

回覆:女童失足

法例只監管"不可獨留子女在家", 但就無監管獨留子女在外。

Jane1983  確係!  發表於 16-10-19 15:06

見到新聞,好心呃。
不過,什么時候可以讓小朋友自己出街呢?我兩個好想自己放學返學(小學二年班),但是否可以呢?
她們自己說,從學校到家,都是熱鬧的地方(小學就在我家附近),她們自己也可作伴,沒人會抱走她們。呵呵。

回覆 200904 的帖子

我小朋友小學有規定,小三開始才能自行上下學。都合理。
我自己是約小四小五左右開始的(因為又過大馬路又坐輕鐵巴士)。

如你說,學校就在家附近,咁需要過多少/多大型的馬路?會有重型車?俾小朋友在前面自己行,當自己返學咁,家長在後面觀察。真係合格啦,先真正自行上下學,都係個好主意。

回覆 little_kid 的帖子

其實把子女置於無人看管的處境是屬於疏忽照顧兒童,已觸犯《侵害人身罪條例》(第212章)5及《保護兒童及少年條例》(第213章), 都是犯法

就算出街落到樓下,忘了拿東西,雖然有保安,我都唔會叫佢樓下等,佢一個唔覺意入咗電梯,你都唔知响邊到搵番佢。

回覆:女童失足

原來都有監管。 其實在外危險過在家。

wonglily  我認為,一定係外面危險過屋企啦。  發表於 16-10-20 17:17

醒目開學勳章

小學階段 我都唔會批准佢自己出街玩!

noming 發表於 16-10-20 11:51
回覆 little_kid 的帖子

其實把子女置於無人看管的處境是屬於疏忽照顧兒童,已觸犯《侵害人身罪條例》(第2 ...
咁點解隔離帖見到有校車EE到站屋企人未到, 就咁放走小一小朋友落車自己返屋企, 都無人看管喎。而且, 通街都見到好多小朋友自己上下課, 去補習班等等。

wonglily 發表於 16-10-19 11:05
自己覺得未成年子女,家長責任重, ...

真系好心酸, 怎可能比一個6 歲孩子, 自行落街玩,出事才後悔, 太遲了, 希望無尼啲悲劇再發生

回覆 粉紅虎 的帖子

我覺得憤怒係出事後嘅家長,在訪問中的說話,佢無後悔自己疏忽,反而指同出事女孩一起玩的小童,謀殺,報導那小孩好像十歲。希望那小孩受了教訓,會學懂得危險。

回覆 little_yolky 的帖子

其實好似過馬路衝紅燈咁, 冇事咪冇事, 出事咪俾人告囉
‹ 上一主題|下一主題