用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解d數咁差
樓主: w26
go

點解d數咁差 [複製鏈接]

tutik 發表於 16-10-20 09:44
惜個位問,咁發雞盲點教。成份卷深果啲啱,錯埋啲無厘頭包括三位乘三位數臨尾嗰粒字加錯咗, 直式計啱嘅答 ...
想知x2,仲要係數先咁嚴重

惜個位問,咁發雞盲點教。成份卷深果啲啱,錯埋啲無厘頭包括三位乘三位數臨尾嗰粒字加錯咗, 直式計啱嘅答 ...
死啦咁似我嘅.....

我嘅數都係勁差。我諗唯一方法係覆數,每題都覆一次減少錯嘅機會。
有冇高人指點下?

回覆 tutik 的帖子

這也是我女做功課經常發生的事情。我覺得是專注力不夠。

我讓她做完之後,必須檢查一次,(教她怎樣檢查),第一次和她一起檢查,點明她錯的地方,然後第二第三次,看她怎樣檢查,最後,培養出她的習慣,就可以有理想分數了。

tutik  會試謝謝  發表於 16-10-20 13:38

專注不足?

引用:+本帖最後由+tutik+於+16-10-20+09:53+編輯

原帖由 tutik 於 16-10-20 發表

惜個位問,咁發雞盲點教。成份卷深果啲啱,錯埋啲無厘頭包括 ...
因為咁扣到得六十幾,你實激死!我果個相比下可能,叫好d,但睇住佢明明可以九十幾100,因為d發夢發雞盲錯,無成十幾分,我真係忍不住d火!你蠢,無能力,我無得好講,但吾係既話……

回覆 pingu_k 的帖子

冇呀!唔敢鬧呀,老師已經狂丙咗佢,因為咁,其他科追得好辛苦先keep到整體成續。佢係有專注力問題,但都不至於差咁遠,有時佢把神經刀又會好啲。

引用:回覆+pingu_k+的帖子 冇呀!唔敢鬧呀,老

原帖由 tutik 於 16-10-20 發表
回覆 pingu_k 的帖子

冇呀!唔敢鬧呀,老師已經狂丙咗佢,因為咁,其他科追得好辛苦先keep到整體成續。佢 ...
我果個又係,一時又可以小心到100分,大上大落,表現好飄忽!

想問問幾年班,要學三位數×三位數? 噤攞命?
我自己都吾識計哦? 。。

santakit 發表於 16-10-21 21:38
想問問幾年班,要學三位數×三位數? 噤攞命?
我自己都吾識計哦? 。。

四年。平時功課三位X兩位,果次評估有題三位X三位,呀仔都係慢慢由百/十/個位乘出黎,㸃知臨尾加錯!!:(

w26 發表於 16-10-19 09:52
小女小三數學本身弱,文字題好多都唔明,點算

通常是因為中文唔得,一到數學應用題或常識題目都會唔得 。
唯有從中文入手,再加多做數學練習

我女確實有專注力問題.
睇完你們的意見後,我有陪她將她本來不懂的文字題讀多二/三次題目,好神奇當讀多幾次後她又識做.

brother4 發表於 16-10-19 10:57
從遊戲/日常生活中學習 ,有趣味數先,如去超市買糖果找錢等
贊成!

做題無從根本入手.

做題係加強效率, 唔係學習慨念.

越高年級越難覆數, 基本上要1分鐘做1題數

唯有教佢每題都要小心做, 慢慢做, 務求一次就做啱

如果係以為淺, 以為自己識......
平日梗係多d 叫佢小心, 做功課話佢知大概邊度錯, 夠時間夠精神既話要佢自己搵返個錯出黎...

派左卷就同佢計下, 唔扣呢d '唔小心' 既分既話, 可以有幾分. (聽你咁講分分鐘九十幾) 然後好鄧佢唔抵咁...
再得閒教下佢, 每次做完每一題都估算下, 個答案合唔合理. (起碼唔好加減倒轉, 0 - 9 = 9, 4除2=8 嗰d .....)

tutik  謝謝,會試下。剛剛既測驗有75已經死少咗,要更努力。  發表於 16-11-3 23:27

有專注問題的, 簡單數成日會錯,
我的經驗最有效是,
1. 加快心算, 以減短運算中遊魂的時間
2. 用圖畫令佢地形象化, 叫佢自己用圖解俾大人聽.
3. 讀題, 要一字不漏
4. 覆算

tutik  對。我現在心算方面落功夫。  發表於 16-11-3 23:29

其實如果係偶然唔小心可以係大意,成日就係唔熟,改正係最幫到佢,錯一題,睇返有咩錯,改正,成題唔睇之前既step 重新做,做到岩左個題,再搵一題相似concept既,如果岩就証明佢學到野,錯就由頭開始再改。好work 我親身經歷hahah
‹ 上一主題|下一主題