用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 唔選喇小 41男仔選九官 定基華小學好
樓主: bartsimpson0317
go

唔選喇小 41男仔選九官 定基華小學好   [複製鏈接]

1617p1 發表於 16-10-24 17:26
回覆 hkpapa852 的帖子

以我所知,DBSPD & YWPS 的top students 應該唔會考慮LS。😆 :p

升中自行結果和統一派位結果係一齊公佈, 無人會事前知自行結果(雖然有學校會係自行面試暗示是否取錄, 但QC一定唔會咁做), 所以要搏任何官津中學, 首先必須先放棄直升直資中學, 否則就係靠叩門.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 1617p1 的帖子

未必考慮LS 的原因好簡單,男仔好著重個人成長,如果去到LS 又不是特別有空間發展,只為學術排名,那應該不會是這兩所boys school 的家長所target 的,個人的人際網絡發展,那份深厚的兄弟情,若不是有大的分別,以我所見,出外走走的,並不是一般尖子,亦不是會満足在LS 的人。
始終這幾所小學的culture 亦大有不同,小孩子的家庭背景亦有一定的分別。

1617p1 發表於 16-10-24 17:34
回覆 1617p1 的帖子

未必考慮LS 的原因好簡單,男仔好著重個人成長,如果去到LS 又不是特別有空間發展,只 ...
個人認為, LS書院既全人發展, 應較YW書院好, 但當然不及DBS.

當然, 考慮學校有好多不同因素. 就算係D尖子, 有時也會因感情留在B2中學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

1617p1 發表於 16-10-24 17:26

以我所知,DBSPD & YWPS 的top students 應該唔會考慮LS。😆 :p

可以賜教一下LS喺horistic education会比DBS及YW落後嗎?傳统上DBS同LS之間係好多人心目中既老对手,两間学校喺各方面都不相伯仲互有長短,但近年有少量LS學生亦因為DBS或SPCC有IB而轉校,但就未見過DBS轉校到LS(唔會因為DSE而轉校卦)。另一方面,近年無論插班或升中階段LS都有收YW嘅top students,但從学校消息就冇見過LS有top students插或升去YW。呢個現象唔多唔少反映到学生及家長既取向。

hkpapa852  個人印象係YW過往從來無人會認為係同呢兩間同級  發表於 16-10-24 17:56

不好意思樓主,我們倆人可能把這個post 撐得太遠了,係時候我都要收手了。
呢到係小學,所以我順理成章下會去看看那些小學,至於中學,的確YWC 係比較傳統,我唔清楚由Snoopy 一手帶上的小孩會否為書院帶來一些新事情,而又好確實,YWPS 班細路又真係幾得下,當然上了幾年都係有不少家長因擔心出左去,咁亦當然不少係被人家「邀請」過去的。

而我呢個旁觀者就覺得像是等開場一樣,有期待的心情去看看這台戲。DBS 呢幾年亦深受壓力,DSE未如預期,但DBS 始終係DBS, 它有鄭校長,亦有「傲骨」,要睇,我反而就是期待這兩所學校的發動。至於LS, 擔心它的是41被不少「普通人」佔據了,我眼見的是有些不應發生的行為(係家長)都會發生。坦白講,LS 要keep 住一向的名聲亦不易,不是學校問題,係世界在變,要理性地望望,宏觀的視野,世界在變,20年前,可能也没有多少人認識一間叫林護紀念中學,現在好hit 下。

Hillkymama  Snoopy咪帶咗班好好演講能力但學術成績仲要追嘅學生比書院囉!  發表於 16-10-25 11:16
hppa  YW not yet to the same level  發表於 16-10-25 00:25

1617p1 發表於 16-10-24 18:01

不好意思樓主,我們倆人可能把這個post 撐得太遠了,係時候我都要收手了。
20年前,可能也没有多少人認識一間叫林護紀念中學

咁我只可以話個D人對中學認識唔深

可能強人對LS有影響, 但LS唔係近幾年先係名校, 所以強人影響, 未必係大問題. 眼見既係, 過去幾年, LS整體既DSE成績同入U率, 依然比另外兩間高

回覆 Soundervolt 的帖子

不好意思,應該回完你便不再回應了。我從未提及那所學校最好或是不好,引用這裡的金句「最好的就是最合適的學校」,我已經儘量小心所言,若有什麼誤會我在批評任何學校,真的不好意思!
如你之前所說,若要清楚一間學校,可能要認識最少10%(from diff level) 的小孩,我不是,我只是因工作關係,認識到部分小孩及該些學校的家長。

每年都有不同的學生,不同的家長及不同的挑戰,係叻的,只要有好的泥土,有好嘅養分,自然茁莊成長。就算不是以上三所學校,亦不等於小孩子不懂事,不夠聰明,家長就是泥土,希望各位小朋友都能茁壯成長。

hppa  If you do not know in very details please do not say in a way that will mislead other readers  發表於 16-10-25 00:30

我都要先向樓主致歉,
但討論已發展到我十分想了解的"男校"教育中小傳承…
我十分認同當選擇一條龍學校,應該諗住小朋友十二年如何學習/發展。
我相信香港大部分有小學直上的男校(女校更明顯),中小學都係本著相同的教學理念,小學部劃多劃少有中學部影子/味道。
但英華小學和書院的教學想法我真心揾唔倒承接點。
(本人十分欣賞小學部的有聲有色也很相信書院教育的務實方針)
但當小朋友由小學部升上書院,會否不適應? 家長又點睇書院…

原来覺得身為津校既LS俾内地人佔據所以比較次等,um…明白了。LS除咗講普通話既人,仲有南亞,日本,葡國或混血人仕。如果可以多了解喇沙会既辦学背景就会明白點解学校唔轉為直資,而係乜人都收。若然擔心新移民会影響学校質素,我相信各位家長大可以放心,因為跟唔上既人,無論土豪或本地蚝好快就会消失,而現實中亦有十分勤奮既新移民,讀書拼搏得令人汗颜,所以係唔可以去prejudge任何人。

我20年前的確只知這所校名,不知其實,20年前,我也不會為小孩的中學去上網看資料。
那請問你在這𥚃做了多少年數據硏究,有20年嗎?用那些channel 得到你的「正確」資料?用什麼分析的方法去評估各校。 again, 最初我只是好奇,但原來是不可以提問或有任何資料的分享。

敢問閣下是LS 的家長嗎?如是,那不好意思,可能在我的檔案中或會多了一點點記錄了。這當然我會再待自己平靜下來後再自行檢討,anyway, 謝謝回覆!

1617p1 發表於 16-10-24 18:32

我20年前的確只知這所校名,不知其實,20年前,我也不會為小孩的中學去上網看資料 ...

鄧顯同林護既成績,只少15年前已好到上報紙,根本唔需要統計
http://std.stheadline.com/archive/fullstory.asp?andor=or&year1=2001&month1=7&day1=7&year2=2001&month2=7&day2=7&category=&id=20010707a01&keyword1=&keyword2=

我不是LS/DBS/YW既家長

如果你認識以前LS同DBS既家長,就知佢地眼裡既對手,從來只有對方,當然有時會加埋華仁。

1617p1 發表於 16-10-24 18:15
回覆 Soundervolt 的帖子

不好意思,應該回完你便不再回應了。我從未提及那所學校最好或是不好,引用這裡 ...

其實唔少家長跟您既想法十分近似,我應該多謝您俾我及大家一個機會用唔同角度,理性地去了解各間學校既實際情況。

真心感謝精采的討論,雖有少許火藥咪,但對作為家有獨子的我非常有啟發。有時真的不可以只看標題。

hkpapa852 發表於 16-10-24 18:41
鄧顯同林護既成績,只少15年前已好到上報紙,根本唔需要統計
http://std.stheadline.com/archive/fullstor ...

唔留意原來有段咁正嘅討論。其實LSC同DBS永遠眼中的對手只有對方呢樣嘢已經唔係呢十年八載的事,小弟廿多年前仲係中學生打學界已經深深體會。田徑固然,但其他運動及學術亦然。當年會考高考成績QC,KC永遠高LSC及DBS一班,但兩校是不會介意QC,KC高自己幾多。但LSC同DBS就一定好介意對方學術體育比自己強。
另外如果你訪問LSC同DBS畢業的爸爸,十個有九點九個都會話自己個仔入唔到自己學校都唔可以入對家。
另外講到林護,小弟讀大學時佢已經係成績出眾,但佢更出名係谷,我不是道聽途說,而係我識的幾位林護畢業的大學同學都異口同聲話如果有親戚想入林護要想清楚自己係唔係谷得先好報。
另外從上文應該知我非LSC 或DBS出品。我中學時更是不喜歡喇叭仔及兜巴星,覺得佢地好自大。但到入了大學及出來做事,先發覺佢地D畢業生最特別的唔止係成績,仲有視野。當然到今日我對呢兩間學校係有不同喜惡,但不想太白嘞。
至於YW,我覺得D仔大部份都係乖仔,包括我老闆個仔都係公認乖仔。反而從外表,LS仔同DB仔可能會俾人覺得係曳仔添。但又係果句,曳仔如果將D曳用係正確方向,之後就會係醒目仔。所以睇吓家長你想個仔做乖乖仔,書生仔定係醒目仔嘞。

hppa    發表於 16-10-27 00:13

回覆樓主:

英華同喇沙,男拔根本吾同級數,三間都收你揀邊間心照,講完

回覆 劉七華 的帖子

世事往往出乎意料之外既,真係無絶對的。可能例子就只有佢地吧

「當時我們可以選擇男拔、喇沙及英華,最後覺得英華的學生人品最好,最有禮貌,所以就選定英華。

http://www.sundaykiss.com/education/%E5%AD%B8%E7%95%8C%E9%BE%8D%E8%99%8E%E6%A6%9C/%E8%8B%B1%E8%8F%AF%E4%BB%94%E5%A5%AA%E9%9D%92%E5%A5%A7%E4%B9%92%E4%B9%93%E9%8A%85%E7%89%8C-2/

P.S.補充兩點,佢地父母係專業人仕,父親醫生,母親教書。 另外,佢地有個堂亞哥讀DBS的。

其實最有資格係呢個帖發言既應該係上年叩盡九龍城網一線男女官津小學(仲要大多數都收)個位C君.
不過可能佢依家忙緊為阿仔準備迎戰一年3考既第一考 (考唔好就無得諗插St Joe)

hppa  but no LS offer, right?  發表於 16-10-27 12:06

hkpapa852 發表於 16-10-27 09:00
其實最有資格係呢個帖發言既應該係上年叩盡九龍城網一線男女官津小學(仲要大多數都收)個位C君.
不過可能佢 ...

叩盡九龍城津校但目的係St Jo? 边一間St Jo先?  喺九龍城讀書但情有獨鐘St Jo, 而目標唔係界限街两間男及女津校比較特別。

hkpapa852  你唔記得邊位C君嗱?  發表於 16-10-27 10:30
hkpapa852  C君目標係港島個間St Joe, 依家佢個仔讀緊九龍城某官小  發表於 16-10-27 10:30
‹ 上一主題|下一主題