用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 唔選喇小 41男仔選九官 定基華小學好
樓主: bartsimpson0317
go

唔選喇小 41男仔選九官 定基華小學好   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 16-10-19 09:27
你又擺我上枱..... 不過無所謂啦!

老實講, 如果我係41網又得個仔, 一定咁放:

想請教點解兩間華德係觀望而唔選呢?因為升中派得唔好?

hkpapa852 發表於 16-10-19 12:01
女仔好D, 不過大同小異:

乙1: MCS

如果小朋友唔谷得,選擇會唔會有唔同呢?
見MCS/聖家都超谷,超要乖既學生 (emoji)

hppa  MCS 不算谷  發表於 16-10-19 20:31

Bbpa 發表於 16-10-19 17:54
如果小朋友唔谷得,選擇會唔會有唔同呢?
見MCS/聖家都超谷,超要乖既學生 (emoji)
...

其實你認為點為之谷?
聖家係谷,不過MCS,其實完全同谷呢個字拉唔上關係囉!

九官同基華,實際上可能仲谷過LS同MCS
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-10-19+17:58+

原帖由 hkpapa852 於 16-10-19 發表
dear hkpapa...thank u so much for your kind sharing! per yr estimation....how many b1 in those 2 schools? also normally which secondary schools those 2 schools kids will go?

hkpapa852 發表於 16-10-19 17:57
其實你認為點為之谷?

因為見d朋友話MCS程度較深,d功課唔少但比較難,所以以為都好谷

Bbpa 發表於 16-10-19 19:55
因為見d朋友話MCS程度較深,d功課唔少但比較難,所以以為都好谷
程度深,唔使學校谷,系家長見到自動谷

回覆:唔選喇小 41男仔選九官 定基華小學好

喜歡九官粵教中,但近大馬路,環境空氣差點。基華環境清靜,喜歡教會學校,但普教中就唔係我杯茶。每次諗都好苦惱。

hkpapa852 發表於 16-10-19 17:57
其實你認為點為之谷?

唔洗可能,九官基華係肯定谷過mcs

基華仲谷過LS?

hppa  Yes  發表於 16-10-20 09:27

Cheung33333 發表於 16-10-20 07:37
基華仲谷過LS?
朋友女兒讀基華,一年級做功課做到十點,做到喊

hppa    發表於 16-10-20 09:27

引用:Quote:Cheung33333+發表於+16-10-20+07:37+

原帖由 LeeCC 於 16-10-20 發表
朋友女兒讀基華,一年級做功課做到十點,做到喊
應該無禁誇,我朋友個仔都係做個幾鐘,睇個別小朋友能力

回覆 Cheung33333 的帖子

LS喎.......
呢D名校唔係一定谷咩。。。我見年年新聞都有D十項全能話想讀...

luckybaby2011 發表於 16-10-20 11:21
回覆 Cheung33333 的帖子

LS喎.......

十項全能只係家長覺得需要, 其實大多數傳統名校本身有一套教學方式, 唔需要特別催谷.

只係家長自己驚死落後人前, 自小就狂谷小朋友, 呢D家長去到邊度, 即使係國際學校都唔會有分別

所謂名校好谷, 其實都係人云亦云既多, 實際上無乜幾多間名校係谷 (嘉諾撒會旗下既學校除外)

jefftam06    發表於 16-10-20 12:45
hppa    發表於 16-10-20 12:18
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

咁我想請教一下, 孖仔, 細個個做功課好慢但其實不是笨個隻, 大個個鍾意寫字但慢熱, 住41 但不是有錢個種, 想放LS 第一 但怕太谷(而家追POST先知九官同基華仲谷, 一向都以為LS教學谷的), 怕小朋友之間分數只一分便差十名的心態 , 請問是否抽得41都是這類學校 ? 如果兩個小朋友有幸有LS , 佢地既教學方法係唔係好傳統 , 不適合活躍型? THX !

hppa  go ahead  發表於 16-10-20 12:21

引用:咁我想請教一下,+孖仔,+細個個做功課好慢但

原帖由 bonbon1220 於 16-10-20 發表
咁我想請教一下, 孖仔, 細個個做功課好慢但其實不是笨個隻, 大個個鍾意寫字但慢熱, 住41 但不是有錢個種,  ...
用家, 九官雖然比之前谷咗, 因功課又唔係好多咋, 一天6樣左右, 加功輔堂, 回家只需1小時內完成, 相比畫班讀mcs的少和無咁谷, 但應為41網學校程度可能比他區的深少少, 因有和其他區分朋友比較

www.babyhome.com.tw/Bryant :-) :-) Bryant 4Years old :roll: :roll:

bonbon1220 發表於 16-10-20 11:52
咁我想請教一下, 孖仔, 細個個做功課好慢但其實不是笨個隻, 大個個鍾意寫字但慢熱, 住41 但不是有錢個種,  ...
如果入到LS, 基本上只要唔係最尾個20% (其實可能只要唔係最尾15%就得), 基本上都可以上到中學部..... 不過成績如果越後, 入到中學可能會更吃力

明白, 因為怕大個個只適合活動教學, 細班, 本身諗住第一放新華德/九官冇咁傳統的, 睇黎要再爬文了解下

bonbon1220 發表於 16-10-20 12:14
明白, 因為怕大個個只適合活動教學, 細班, 本身諗住第一放新華德/九官冇咁傳統的, 睇黎要再爬文了解下 ...
官立小學, 無可能唔傳統, 最多只係傳統得嚟無咁死板, 如果話唔傳統就真係老點 (如果係主收NCS果幾間就例外啦!).

其餘津校, 坦白講, 除咗個D都係唔太受家長歡迎既小學會keep住轉型希望提高收生率, 其它如果本身水平唔差既津校, 基本上無乜誘因要去轉型.

如果以為有津校, 唔屬於名校, 但又係唔傳統而又有唔錯成績既, 呢果諗法其實唔係太實際.

bonbon1220  Thank you so much  發表於 16-10-20 12:46

引用:Quote:bonbon1220+發表於+16-10-20+12:14+

原帖由 hkpapa852 於 16-10-20 發表
官立小學, 無可能唔傳統, 最多只係傳統得嚟無咁死板, 如果話唔傳統就真係老點 (如果係主收NCS果幾間就例外 ...
agree,
讀咩都好啦, 最重要keep到成積啫, 成積一般咪退一步諗

www.babyhome.com.tw/Bryant :-) :-) Bryant 4Years old :roll: :roll:

回覆 hkpapa852 的帖子

Absolutely correct
‹ 上一主題|下一主題