用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 ADHD 男仔選中學
go

ADHD 男仔選中學 [複製鏈接]

見有些家長開始留意各校開放日,帶小朋友去參觀等。但呀仔有專注問題又多一個考慮, 亦怕再揀錯。若然佢自己努力 Keep 到級ㄧ成績,都應該選band  1 吧!
有過來人可幫忙告知九龍城網那間中學合適,那間千萬別揀,唔方便開名,可PM我,感激!
近排留意到體藝中學,兒子也愛運動,但又佢自律性底。。
   0    0    0    0

你阿仔如自律性低,應該找些較有規範的中學,如屬band 1 ,可以找些包容性大D的band 1 學校,例如有宗教背景的。九龍城有很多band 1 中學。可以同阿仔一同去參觀,大家商量一下!

回覆 SK3 的帖子

謝謝兩位回覆。小兒有用藥,課業暫時可以應付。 不敢妄想可以治瘉,只希望佢搵到方法幫助自己克服。
體驗過小一面試,還是覺得不值浪費太多時間做profilo, 面試班之類,不竟小兒並非特別出眾,有想過放棄自行,等大抽獎。
大概鎖定一、兩間校風純樸,有課業規範可依的,暫時旅港、丘佐榮,但不知實際情況,請問有什麼建議。

無際星塵 發表於 16-10-18 20:59
有ADHD應該睇精神科,服藥改善行為及加強專注力,提升學習能力。只要持續服幾年,是可以完全治癒ADHD。 ...

adhd有嚴重要食藥?

回覆:ADHD 男仔選中學

問駐校社工/老師一清二楚,另考慮國際學校等

Profilo, 面試班之類不需要,重要是考好呈分試,如果佢自己鍾意間學校,佢會俾心機去面試,所以不要放棄自行。至於國際學校我不太建議, 因為太多自由,少規範(個別學校),所以要小心選擇。

去旅港、丘佐榮的中一簡介會吧!

可能現在已經改進了,我阿仔當年都讀過所謂的國際學校,他們一D back up 和support 都冇。

回覆 SK3 的帖子

的確小兒係要規範,太自由怕佢會迷失,雖然較活動模式既學習會比較合適(見佢上 British Council 都學得幾投入),不過經濟考慮唔會揀國際學校,將來亦冇打算外地升學,做咗幾年FTM揾少好多,實在無能為力。會留意開放日。

間學校在馬鞍山

是!我當時以為國際學校開放D,creative D,flexible D ,事實上都係嘅,不過大前提係小朋友要👂話。當我發現阿仔有問題時,原來佢地唔會幫你,仲要趕你走,真係好無助。興幸我小朋友過渡到,所以選校真的要好好看看是否適合自己的小孩,不一定國際學校或名校才是最好的。

是嗎?唔緊要!希望他們有所改進吧!
‹ 上一主題|下一主題