用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 康怡中英文幼稚園或康怡維記,目標國際學校,邊間較好? ...
樓主: 小禮物
go

康怡中英文幼稚園或康怡維記,目標國際學校,邊間較好? [複製鏈接]

angelanala 發表於 17-3-16 20:37
回覆 karatek 的帖子

我囡囡那年係兩班k2變成一班k3,我覺得ok,同學仔之間的感情好好,好close,老師亦對 ...

很多謝你的回覆,所有用家的意見對我們來說都好重要,因為我們住得遠,所以多吸收用家意見,可幫助我們做更好的決定;所以希望問多你少少意見,希望唔好介意:)
我們都希望小朋友可以在輕鬆愉快環境學習,你認為學校對孩子在創作方面有啓發性嗎?三年過後,英語及普通話是否在oral及閱讀方面都不錯?其他同學升私小情況又理想嗎?其實在我們立場,如果一間學校在語文方面根基打得好,最後只是幫他一把中文認字和書寫上的需要,個人認為是可接受的,亦很明白是否能考上私小很視乎學生性格,不過當坊間說學校未必能滿足小學需要時,我就更認為要各
向用家們了解,謝謝你!

karatek 發表於 17-3-17 03:09
很多謝你的回覆,所有用家的意見對我們來說都好重要,因為我們住得遠,所以多吸收用家意見,可幫助我們做 ...
我覺得學校對小朋友各方面都做得唔錯,小朋友的自理能力好,夠主動又有創意,而且英語讀寫能力好好,普通話發音亦好準確。至於其他選擇升私小的同學,都好似唔錯。我都聽過有指學校未必滿足到小學需要,但我囡囡暫時都OK,亦冇補習;同番幼稚園同學的家長傾,佢哋都覺得英文同數學都完全冇問題,咁中文就梗係要多花工夫

angelanala 發表於 17-3-16 20:37

我囡囡那年係兩班k2變成一班k3,我覺得ok,同學仔之間的感情好好,好close,老師亦對 ...

Hello Angelanala, 你指放2pm是K3那年?那麼你的小朋友很叻呀,沒有補習又沒有上學校中文課,都可以考到好學校!如果想他們中文學得好一點,有意見提供我們,可以如何協助小朋友呢?謝謝

angelanala 發表於 17-3-19 18:20
我覺得學校對小朋友各方面都做得唔錯,小朋友的自理能力好,夠主動又有創意,而且英語讀寫能力好好,普通話 ...

聽到你咁講,個心定左好多,多謝你!

angelanala  唔好客氣!  發表於 17-3-21 22:16

係呀! 囡囡K3那年沒有在學校學中文,因為當時剛剛外公外婆得閒,佢地話自己教佢中文。我主要都係俾多D有中英對照的圖書囡囡睇,因為如果淨係得中文,佢會冇乜興趣。另外亦會搵一D佢已經知道的故事內容的中文版本俾佢睇,好似小紅帽等等,主要等佢認字同埋認識詞語。

小兒今年9月讀PN. 想問下如果屋企冇英文語境 (只會和小朋友在Story Time 講故事), 但想小朋友英文流利 (target international school), 請問讀 Kornhill International 好還是 Pods 英普班好? 謝謝!

karatek 發表於 17-3-14 21:54
滑蛋河你好,想請教一下如果升上QBS讀小學,其實學費外還有甚麼重大費用要付呢?我還在打算小朋友的路,但 ...

ESF基本上學費已經全包,唔會再有雜費、書簿費etc,真係連書同文具都包埋。extra cost只係校服(學校有好多二手賣,好平)同每年少少field trips 費用(百幾二百蚊)。y2開始可以自己選擇參加學校課外活動,$300-$700 一年任玩,好抵咖。學校不定時都有好多籌款活動,全部自願性質的,我地都好少捐或最多捐$20,係有時搞捐二手書or玩具我地就會捐多d。一年有幾個活動係要俾錢參加例如christmas fair、disco party 依d就要俾一百幾十入場費咁lor。QBS學生support好全面下,有幾個SEN老師,甚至試過老師話我小朋友好似企得唔多好問我想唔想call個職業治療師來學校check下,免費的。
視乎妳洗唔洗出面補習個d啦,如果唔補真係唔洗再用好多錢,而學校課程基本上係唔需要學生出去補習的。

滑蛋河 發表於 17-3-22 23:40
ESF基本上學費已經全包,唔會再有雜費、書簿費etc,真係連書同文具都包埋。extra cost只係校服(學校有好 ...

多謝你詳細回覆!咁levy就照website數目收?最怕盲中中仲有大數唔知:)謝謝

回覆 WTWOO 的帖子

I don't know about Kornhill but Pods is definitely a good school. Tin Hau campus is very small though and I heard the turnover of teachers is quite high (my daughter left two years ago for another kindergarten). Language wise I think they can train the kids well for international or local school. But placement wise I think they should not be as strong as Kornhill in terms of international school placement.

回覆 滑蛋河 的帖子

想請問課外活動有什麼選擇? 有沒有樂器玩?

GC0060 發表於 17-3-23 09:16
回覆 WTWOO 的帖子

I don't know about Kornhill but Pods is definitely a good school. Tin Hau campus  ...
Thanks GC0060.  I like PODS too.  But the class in Kornhill PN is taught all in English while PODS PN is Eng+Mandarin.  Actually PODS is more close to my home. But base on my family background (we talk in Cantonese) and I think it's not difficult for the kids to learn Mandarin if they are fluent in Cantonese, Is Kornhill PN a better choice if I want my son's English to be fluent?  Thanks!

GC0060 發表於 17-3-23 09:19
回覆 滑蛋河 的帖子

想請問課外活動有什麼選擇? 有沒有樂器玩?

有academic/sports club。academic 有得玩orchestra/choir club,不過樂器最少要有grade1水平先可以參加orchestra

WTWOO 發表於 17-3-23 10:12
Thanks GC0060.  I like PODS too.  But the class in Kornhill PN is taught all in English while PODS P ...

Hello. 我對PODS無認識,但Kornhill PN三小時全英語一定有很大幫助,我們在家中除閱讀時間外,都不會刻意以英文對答,但孩子自9月上學到現在,會看到他所學的英語能力,現在開始表現出來,短句會講但當然不會和我英語對話,簡單的Wh-question會回應,而且他是8月細B,我覺得已經算不錯。只要給時間他們浸,英文對答要好,其實沒太大問題。希望幫到你。

Thanks for your sharing, Karatek!
‹ 上一主題|下一主題