用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 康怡中英文幼稚園或康怡維記,目標國際學校,邊間較好? ...
樓主: 小禮物
go

康怡中英文幼稚園或康怡維記,目標國際學校,邊間較好? [複製鏈接]

2pmshow 發表於 16-11-26 03:27
我小朋友讀緊Vic kinder有interview, 知唔知道會唔會去學校observe佢架?

如果有去老師應該會通知家長的。通常12月頭會去。

滑蛋河 發表於 16-11-27 00:22
1. 當然要啦。之前有jm話其實唔係pre-in 只係想個小朋友get familiar with interviewer。

2. 目的refer  ...

Thanks滑蛋河,你個case對我來講很有參考意義。雖然最後可能唔得,或者要等很久,不過最少現在心定好多。

我想,waitlist小朋友他們都會observe一下,多少總有D印象分吧,點都有少少著數。

班主任話其實每年QBS都收Kornhill好幾個,hitrate都好高。

另外,我覺得Kornhill不錯,當時都是維多利亞康怡唔得入Kornhill。Happy school小朋友好開心。

小弟local香港人,老婆仲系新移民,我個仔3歲前都在大陸過,當時廣東話唔識多個 (普通話native)。之前都唔敢想報國際學校,怕英文唔得。因此只報ESF.

上週家長日,班主任 (英國女士)讚我個仔英文好問屋企是不是有講英文,其實屋企邊有講呀。

現在廣東話與香港小朋友一樣,普通話native天天跟媽媽講,英文pickup得不錯,我都幾開心。 (可能因為我個仔outgoing, 唔shy, 口水多過茶)

今天有空去接仔仔放學。同老師傾下,原來QBS上周四已經到Kornhill observe完。

本班有3個同學有interview 被observe,我個仔waiting list並非observe的對象。

Observe了超過1hour,K2兩班共兩個多小時。老師說入圍的同學表現都不錯。我家小孩也很活躍回答了很多問題。希望已經有吸引到她們的注意了。。。XD

(不過事後QBS的老師並沒有給comment)

ipheitat 發表於 16-12-2 16:30
今天有空去接仔仔放學。同老師傾下,原來QBS上周四已經到Kornhill observe完。

本班有3個同學有interview  ...

good luck to yr boy!

發現Kornhill international得太遲~冇讀佢既playgroup係咪入唔到pn/k?

boojiji 發表於 16-12-7 14:51
發現Kornhill international得太遲~冇讀佢既playgroup係咪入唔到pn/k?

I don't think so.  My boy didn't join its playgroup but he's still accepted to pn.  In the past, the school only has one pn am class and one pn pm class.  But this year, it has an extra pm class due to over subscription.  So chances are always there.  

mugwai 發表於 16-12-7 17:33
I don't think so.  My boy didn't join its playgroup but he's still accepted to pn.  In the past, th ...
sigh~~~maybe we will try for K1....PN application deadline passed also =.=

boojiji 發表於 16-12-8 14:37
sigh~~~maybe we will try for K1....PN application deadline passed also =.=

no harm to call and ask, may be they still accept late application.(emoji)

kornhill international PN係8 月定9 月開學?

mspaint 發表於 17-1-5 21:35
kornhill international PN係8 月定9 月開學?

It starts in September.

mugwai 發表於 17-1-6 10:39
It starts in September.

thanks

滑蛋河 發表於 16-10-24 09:57
k1k2我地都有上個extended中文班,有功課做的。對於我來講都ok因為我仔本身一dd中文都唔識,不過其實之後 ...

我小朋友讀緊kornhill int' nursery 的nursery 班,覺得這的確是間好學校,意思是環境不錯、老師nice,而且開學便教letterland phonic;最重要是從學校行政安排上,你會感覺到幾warm,唔似掠水學校,收費也很合理。小朋友從playgroup到現在都好開心,但學決定下年是否繼續K1,因為我們target local school較多,所以正猶豫中文程度會否落後太多,同時,未肯定學校是否著重啓發小朋友,讓他們有好奇心自學。

回覆 滑蛋河 的帖子

你好! 我女兒下星期会interview QBS,有些關於他們中文程度問題請教:
1. 有QBS老師告訴我他們chinese textbook 繁簡體也有,但有其他老師說只有簡體,是否正確?

2. 你如何評價他們仔的中文程度?

3. Do you think their graduates can read and write in chinese fluently ?

Thanks!

我囡囡在kornhill int'l 由nursery讀到K3, 小一考到唔錯的直私, 最後叩門入左天主教津校, 我們冇幫佢補習中文, 淨係靠在kornhill學的, 目前在小學都應付到
我囡囡那年有超過一半同學K2之後去左國際學校, 大部份係QBS, 亦有去左Nord Anglia, JIS同埋GSIS

karatek 發表於 17-1-9 13:09
我小朋友讀緊kornhill int' nursery 的nursery 班,覺得這的確是間好學校,意思是環境不錯、老師nice,而 ...

係吖,就算每年graduation ceremony都係學校搭個簡單舞台俾同學表演,d衫都係老師手作仔,唔會好似其它學校又租hall 又買衫最後羊毛出自羊身上。

GC0060 發表於 17-1-12 10:48
回覆 滑蛋河 的帖子

你好! 我女兒下星期会interview QBS,有些關於他們中文程度問題請教:

得簡體咋,無繁體的。但如果寫繁體老師都ok接受。y1 y2主力學拼音,課本全部有拼音係字下面,我個小朋友y2可以用拼音讀大部份生字,但無拼音就淨係認到好簡單d字。每星期有聽寫、工作紙,全部簡體唔算深但都ok。最近聽寫考 紅包、餃子依d字。同LS native比就一定差好多咖啦。

angelanala 發表於 17-1-12 16:32
我囡囡在kornhill int'l 由nursery讀到K3, 小一考到唔錯的直私, 最後叩門入左天主教津校, 我們冇幫佢補習中 ...

你好呀,想問問意見,見K3剩下很少學生,對小朋友學習來說,會不會有點怪呢?K1-3早上3小時都是全英語嗎?小朋友每天都上學至2pm/4pm,其實會不會太吃力太辛苦?謝謝

滑蛋河 發表於 16-10-20 20:48
我仔係kornhill international 讀nursery-k2,宜家係英基QBS。幼稚園有好多同學都target international sch ...

滑蛋河你好,想請教一下如果升上QBS讀小學,其實學費外還有甚麼重大費用要付呢?我還在打算小朋友的路,但對ESF認識很少,也未決定是否繼續在kornhill。謝謝你!

回覆 karatek 的帖子

我囡囡那年係兩班k2變成一班k3,我覺得ok,同學仔之間的感情好好,好close,老師亦對自己嘅學生瞭如指掌。早上係全英,我囡囡當年係放2pm的(因為沒有在學校學中文), 佢一d都唔辛苦,好enjoy同老師及同學一齊食lunch。
‹ 上一主題|下一主題