用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 康怡中英文幼稚園或康怡維記,目標國際學校,邊間較好? ...
go

康怡中英文幼稚園或康怡維記,目標國際學校,邊間較好? [複製鏈接]

康怡中英文幼稚園是全英教學,但唔多人提及。而維記三文兩語,上課時語文是如何分配的呢? 如何可以,希望小朋友讀國際學校。謝謝!
   3    0    0    0

回覆 小禮物 的帖子

KORNHILL INT'L KG HAPPY SCHOOL,分日本班及國際班

以下資料是關於國際班:

學生:日本人及香港人約各佔一半

NURSERY 3 HRS, 全英, AM / PM

K1-K3,
(1) 9am-12noon + (2) 12noon-2pm

• 9am-12noon (3HRS, 當中包大約20MINS 普通話)

• 12noon-2pm (2HRS, OPTIONAL, 不另收$ ,12-1 LUNCH HR<LUNCH 要自備>, 1-2 可以OPT 英文/廣東話
    )

• 由於國際學校學制原因,
    入讀國際學校的學生通常完成K2便會轉校.

• 而讀K3的學生通常會入
    LOCAL SCH,所以學校有額外收$ 的中文班(廣東話) (2pm-4pm).

詳情可睇學校WEBSITE APPLICATIONFORM

PROS: 小朋友讀得開心, 老師
& EENICE & 有愛心,地方算大&整潔,

K1-K3
有額外免費的2HRS(12-2)在學校.

CONS: 不會過度催谷學術, 中文方面當然無得同出面的比較, 老師算係幾快就轉走.

我仔係kornhill international 讀nursery-k2,宜家係英基QBS。幼稚園有好多同學都target international school。通常K3就會少一半學生。如果你target國際學校尤其係esf,康怡係好選擇。我唔清楚其它學校,但for 康怡,K2時QBS係會有老師去學校觀察同pre-interview報左y1的小朋友。

滑蛋河 發表於 16-10-20 20:48
我仔係kornhill international 讀nursery-k2,宜家係英基QBS。幼稚園有好多同學都target international sch ...

thx!請問中文教學程度如何?

namc9 發表於 16-10-18 14:06
回覆 小禮物 的帖子

KORNHILL INT'L KG 係HAPPY SCHOOL,分日本班及國際班以下資料是關於國際班:學生:日本 ...

thx!好詳盡的資料!

小禮物 發表於 16-10-22 16:12
thx!請問中文教學程度如何?

k1k2我地都有上個extended中文班,有功課做的。對於我來講都ok因為我仔本身一dd中文都唔識,不過其實之後轉去is妳都預左會忘記晒。我覺得讀康怡中文程度好難應付本地小學,如果有少少想考慮本地學校我都唔建議妳讀。

滑蛋河 發表於 16-10-20 20:48
我仔係kornhill international 讀nursery-k2,宜家係英基QBS。幼稚園有好多同學都target international sch ...

請問K2學生入QBS機會高嗎? 多唔多人讀完N就轉去 ESF kinder?

滑蛋河 發表於 16-10-24 09:57
k1k2我地都有上個extended中文班,有功課做的。對於我來講都ok因為我仔本身一dd中文都唔識,不過其實之後 ...

thx! 滑蛋河。請問中文是教繁體還是簡體?

mugwai 發表於 16-10-25 17:09
請問K2學生入QBS機會高嗎? 多唔多人讀完N就轉去 ESF kinder?

nursery後好多人會轉走,但去esf好少,多數係target LS轉出去讀返本地幼稚園。去esf個d都係K2先轉走。我地個年有4個小朋友有esf priority ,最後收左3個。無priority收左一個,另外有兩個無priority等到y2都入左。

mugwai 發表於 16-10-25 17:09

其實esf唔難入,有心等終會等到。y1唔得就繼續排y2,點都會等到一個interview機會。kornhill小朋友去in esf英文可以應付無大問題的。而且qbs校長係會去康怡幼稚園自己pre-in 一輪d小朋友先,到正式interview當日就算狀態麻麻都有機會拉高d分數吖嘛,有d幫助咖我覺得。

小禮物 發表於 16-10-25 17:56
thx! 滑蛋河。請問中文是教繁體還是簡體?

康怡幼稚園中文係廣東話同繁體的

Esf central office 講,小學staff去各幼稚園包括esf幼稚園係去見吓啲小朋友,等小朋友對她們有點印象,令小朋友去到interview 無咁陌生。並非去select , assess or pre-interview 小朋友。
最緊要係先draw到一個好random number,可以有得interview with guaranteed an offer if the kid can pass the interview

I mean with a random number which gives u an interview with a guaranteed offer if they can pass the interview

Because some applicants might not have interview chance and would be directly put on the waiting list.

滑蛋河 發表於 16-10-26 19:33
其實esf唔難入,有心等終會等到。y1唔得就繼續排y2,點都會等到一個interview機會。kornhill小朋友去in es ...

謝謝你的資料。

滑蛋河 發表於 16-10-26 19:28
nursery後好多人會轉走,但去esf好少,多數係target LS轉出去讀返本地幼稚園。去esf個d都係K2先轉走。我地 ...

Other than esf, what other schools the remaining students go to ?

我囝囝都係Kornhill Victoria讀playgroup, 然後入ESF Hillside KG.
想入ESF, 讀邊間唔大問題, interview 嗰時係睇你係咪主要用英文同小朋友溝通, 仲有application要寫份essay

滑蛋河 發表於 16-10-26 19:28
nursery後好多人會轉走,但去esf好少,多數係target LS轉出去讀返本地幼稚園。去esf個d都係K2先轉走。我地 ...

想請教滑蛋河一下?

1  QBS到Kornhill pre-interview后,還需要參加1月的interview嗎?

2  如果要,不知道他們來Kornhill的目的是什麼?只會observe有得interview的candidate,還是waitlist的candidate都會順便看??

3  你在9樓分享說去年沒有'priority'的幾位小朋友最後都進了QBS。請問no priority=waitlist嗎?

本人處境:
仔仔Kornhill K2,QBS只是waiting list.  從討論區瞭解到有straight interview,reserved list interview, 同waitlist沒得interview三類,我們屬於第三類,所以非常ftustrated.

上周六家長日,班主任說我個仔英文程度與個性,QBS應該問題不大,只可惜連interview機會都沒有。。。。

Email問過QBS,他們說來kornhill site visit,只會看有interview的同學,沒interview他們不看。。。。(哭)

之前沒有想好要international or local,所以只報ESF,現在後悔了。。。

Saboc 發表於 16-10-26 21:02
Esf central office 講,小學staff去各幼稚園包括esf幼稚園係去見吓啲小朋友,等小朋友對她們有點印象,令 ...

我小朋友讀緊Vic kinder有interview, 知唔知道會唔會去學校observe佢架?

ipheitat 發表於 16-11-25 14:39
想請教滑蛋河一下?

1  QBS到Kornhill pre-interview后,還需要參加1月的interview嗎?

1. 當然要啦。之前有jm話其實唔係pre-in 只係想個小朋友get familiar with interviewer。

2. 目的refer to 上面。我仔當時係waitlist但也有被observed同單獨傾計。

3. 係吖,waitlist 小朋友。

嚇,當時我個仔都係waitlist無得in,但也
都有睇喔。而且見完仲同班主任講雖然我仔今輪無得in,但things may change after the first round. 所以我當時係充滿信心的。而最後我地係4月就收到通知去interview亦係唯一一個waitlist 小朋友順利升Y1。另外幾個係繼續wait,Y2先有位。可能我地好好彩咁waiting number 好前所以QBS interviewer都估到我地有機會所以順便見埋?之前有jm share過越早apply waiting number越前而我又確實係第一日就apply的。
其實我覺得你唔洗太擔心,如果今年無位你可以試其他is例如KIS,再慢慢等位,一般2-3年一定會有位。
‹ 上一主題|下一主題