用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 藍田靈糧VS藍田迦南
go

藍田靈糧VS藍田迦南 [複製鏈接]

hazel555 發表於 16-10-18 09:36
回覆 little12 的帖子

藍靈是從音樂中學習?  迦南學術深, 但小朋友返得開心嗎? 有無媽媽可以分享?  眼見迦 ...

麗港城迦南媽媽,亞囡細B,冇間學校收,舊年好彩迦南收讀插班讀pn, 轉眼9月讀k1.

我覺得學校不錯,了解學生,老師亦會聯絡家長講解小朋友返學情況,需改善地方。教學算深,特別係中文,pn派字咭比小朋友認字,英文、數學唔知同其他學校有冇分別,都係D簡英文,學吓數字,圖形,顏色。k1暫時都係重溫pn學過的,但加入了認知、情感教育,如最近學習自己長大,做大哥哥姐姐要愛錫弟妹等。

學校現在為小朋友寫字打緊基礎,每天都要在家中做一些小肌肉活動,每星期有3-4樣功課做,很快可以做完,暫時主要填色,畫缐,配對,勞作等。

此外,我欣賞學校健康的茶點,亦會有唱遊,亞囡成日返到屋企都會唱學校教的歌,又會扮老師,好喜歡返學。

不過要有心理準備,越高班越難,有k3家長話小朋友做功課要寫好多字。

Shellimay 發表於 16-11-29 14:26
多唔多可以直升k1?

我身邊冇小朋友升唔到k1, 因為有小朋友轉校,所以都有位升。不過出年轉咗有政府資助,就唔知有冇咁多小朋友轉校。

hazel555 發表於 16-11-29 14:43
回覆 tmko 的帖子

知唔知今年收幾多K1外來生?

我知有收外來生,但多定少就唔知。或者講吓班的結構,都可以估到多唔多外來生:
PN 共6班,上下午各3班
K1 共4班:上午3班,下午1班

K2-K3 班數唔太清楚,我估K2同K1一樣共4班,上午3班,下午1班,K3應該係4班,全部下午班。

hazel555 發表於 16-11-29 15:22
回覆 tmko 的帖子

下, 6班N, 得4班K, 咁都好難考入K 喎.

唔係全部pn小朋友會選擇升迦南,所以應該會有位。同埋下午班應該會易入D。

Moon0307 發表於 16-11-29 15:26
想問知唔知將軍澳校車線內容?

我知有校車到將軍澳,但資料不太清楚,抱歉。

hazel555 發表於 16-11-29 15:30
回覆 tmko 的帖子

咁請問你有沒有聽過Waiting 信 會特別寫明 "優先Waiting " 嗎? 我見荃灣分校有家長話會 ...

當年我小朋友pn都得waiting, 7月先收到通知可於下年1月插班做細B。
‹ 上一主題|下一主題