用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 藍田靈糧VS藍田迦南
go

藍田靈糧VS藍田迦南 [複製鏈接]

我搜集資料期間發現藍田靈糧在全港排名很高, 請問這間學校有什麼好? 有用家分享嗎?
靈糧和迦南那一間教學好? 如何選擇呢?
謝謝
   1    0    0    0

回覆:hazel555 的帖子

藍靈

我覺得係兩間好唔同的學校。籃靈 較 happy 較重音樂。迦南則重學術,眼見有多位 NET

回覆 little12 的帖子

藍靈是從音樂中學習?  迦南學術深, 但小朋友返得開心嗎? 有無媽媽可以分享?  眼見迦南小朋友好似都愉快學習?!

老老實實 我覺得揀學校要睇小朋友性格 同埋你第時諗住行邊條路 齋睇排名 根本一啲都唔實際 藍田靈糧係出名 但係好老實講 如果你諗住第時係讀返政府小學 咁就未必適合 我有個朋友個女 幼稚園就讀銅鑼灣嗰間靈糧堂 但係一上小學 升返去政府嗰啲 就一啲都跟唔上 而且好辛苦 我朋友都話好後悔 唔係話靈糧堂唔好 而係佢真係適合一啲比較 諗住將來讀國際學校或者私校嘅人, 而迦南幼稚園就出名谷 同多功課,如果讀返政府啲小一應該會好啲 但係小朋友就會比較辛苦 所以真係好睇自己想點 或者會唔會有第三間選擇? 攞個平衡

回覆:tangkiki123 的帖子

甘第三選擇創價呢

tangkiki123 發表於 16-10-18 11:44
老老實實 我覺得揀學校要睇小朋友性格 同埋你第時諗住行邊條路 齋睇排名 根本一啲都唔實際 藍田靈糧係出名  ...

同意
所以我只入表迦南

hazel555 發表於 16-10-17 11:09
我搜集資料期間發現藍田靈糧在全港排名很高, 請問這間學校有什麼好? 有用家分享嗎?
靈糧和迦南那一間教學好 ...

想請問你的迦南面試日幾號呀?謝謝~

迦南幾時面試呀?

回覆:藍田靈糧VS藍田迦南

回覆:55479090 的帖子

小朋友讀唔讀到書,有好多因素,點會單單淨係讀邊間幼稚園就影響到

我好認同大家所講所以我冇話靈糧堂唔好, 讀邊間幼稚園都好最重要係家長同老師嘅互動,當然小朋友嘅性格同資質都好重要啦 我只係想強調 家長唔應該淨係睇頭排名楝幼稚園 而係要諗清楚幼稚園嘅理念同自己啱唔啱自己可以付出幾多

靈糧係HAPPY SCHOOL, 重音樂, 小朋友喜愛音樂應該會好開心.

當年靈糧同迦南,我揀咗靈糧,不過我到現在都冇後悔過,小朋友在學校好開心,老師亦好有愛心,K1, K2冇乜功課,K3開始認真地做,小朋友出奇地學得好快。升上傳統出名多功課小學,跟得上進度,放學自己做功課,放工先對都得。

當然家長要配合學校教學,亦認同英文要出去補補。

hazel555 發表於 16-10-18 09:36
回覆 little12 的帖子

藍靈是從音樂中學習?  迦南學術深, 但小朋友返得開心嗎? 有無媽媽可以分享?  眼見迦 ...

麗港城迦南媽媽,亞囡細B,冇間學校收,舊年好彩迦南收讀插班讀pn, 轉眼9月讀k1.

我覺得學校不錯,了解學生,老師亦會聯絡家長講解小朋友返學情況,需改善地方。教學算深,特別係中文,pn派字咭比小朋友認字,英文、數學唔知同其他學校有冇分別,都係D簡英文,學吓數字,圖形,顏色。k1暫時都係重溫pn學過的,但加入了認知、情感教育,如最近學習自己長大,做大哥哥姐姐要愛錫弟妹等。

學校現在為小朋友寫字打緊基礎,每天都要在家中做一些小肌肉活動,每星期有3-4樣功課做,很快可以做完,暫時主要填色,畫缐,配對,勞作等。

此外,我欣賞學校健康的茶點,亦會有唱遊,亞囡成日返到屋企都會唱學校教的歌,又會扮老師,好喜歡返學。

不過要有心理準備,越高班越難,有k3家長話小朋友做功課要寫好多字。

hazel555 發表於 16-10-17 11:09
靈糧和迦南那一間教學好 ...
2 choose 1, should choose 藍田靈糧

迦南...u see see recent news...see still have interest on this school or not...

回覆:dreamdream081 的帖子

其實老實說兩間很好各有不同,也很多人爭,正常兩間也入纸,最後兩間有一間收也好,因為糸學校面試時揀你,不是你揀學校,最後可能落空也有可能,

tmko 發表於 16-10-19 17:30

麗港城迦南媽媽,亞囡細B,冇間學校收,舊年好彩迦南收讀插班 ...

多唔多可以直升k1?
‹ 上一主題|下一主題