用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一要罰企冇得小息
樓主: santakit
go

小一要罰企冇得小息 [複製鏈接]

啱, 家長當小事, 正面開導小朋友就好.
現今小朋友 太脆弱, 某程度 上,我覺得是家長造成的.

做錯咗就要受罰,好正常.  我仔小一小二時都經常被 罰企,因為佢在上堂時與同學傾謁, 幼稚園時老師非常有愛心地包容, 覺得愛聊天是小朋友的天性, 但上到小學, 1對30 , 如果不惡啲 ,成堂唔駛教書, 講紀律得了---我係 咁同仔講的. 我仲 反問仔, 如果你係老師, 會點?

我仔小一至小三 ,一般開學嗰個月, 都有欠交幾次, 唔係 欠拎書,就係做完啲功課帶咗揾唔出,交唔到. 老師會好惡, 應該都有罰抄, 罰小息之類的, 我話仔, 唔想被 罰, 自己做好啲 ,咁冇人會罰你. 今年小四, 至現在未試過欠交, 亦未被 罰.

我地出到社會, 會遇上不同的同事及上司, 不可能每個都正面相處, 如果遇到委屈時,遇到 不公平對待時,  我地點處理? 估計是由小開始被訓練的吧?

幼稚園 升上初小, 會有不同的適應 ,家長這個時候確是要好好與小朋友一起克服 .向好向壞 ,全在家長.

oho1    發表於 16-10-17 14:55

IloveJJ 發表於 16-10-16 11:14
其實小朋友點諗,係視乎父母點諗。1998Ruby無野,係因為佢父母都無野。我仔小一時都遇過唔like佢既老師, ...

Deleted

babywoman 發表於 16-10-16 12:06
啱, 家長當小事, 正面開導小朋友就好.
現今小朋友 太脆弱, 某程度 上,我覺得是家長造成的.
其實小朋友點諗,係視乎父母點諗。1998Ruby無野,係因為佢父母都無野。我仔小一時都遇過唔like佢既老師, ...

我同你諗法一樣。

其實我老公係果啲,仔女被罰第一件事就話老師嚴厲果種人。

我通常鬧小朋友之餘,連老公一拼鬧埋。既然已經俾老師責罰,就唔好浪費機會,好好教導小朋友,係佢自己做錯事先俾人罰,要改過。下次唔好再衰係老師手上,就可以唔使被罰。在小朋友跟前話老師,就變相幫小朋友搵藉口減輕罪責。所以就算老師真係罰得過龍,我都好反對老公係小朋友面前𠵱𠵱哦哦。

acharsiu  重點!在小朋友跟前話老師,就變相幫小朋友搵藉口減輕罪責。  發表於 16-10-17 23:58
oho1  support !  發表於 16-10-17 14:56

聽楼主形容,老師做法唔算過份,講野亦唔係刻薄。就算轉校,亦未必更好。

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 16-10-16 09:41
回覆 santakit 的帖子

當年小一九月彌撒日,我被代課老師拿走了手冊被班主任覺得我為了不被責罰而撒謊,小 ...
大學都罰企?英國邊間Uni嘅professor咁有guts?

正面!

bobbob 發表於 16-10-16 14:32
大學都罰企?英國邊間Uni嘅professor咁有guts?

個professor真係好有guts, 如果佢真係要人企響道吾比走,可以告佢非法禁固喎。。哈哈。。

其實有感學校老師"教育"方法過時。。要罰可吾可以罰得高明d, eg罰人講十句鼓勵同學準時交功課既野之類etc,吾好係有個intent去hurt人嗰d。。(香港人對人講野好mean,我都覺是個環境教出來) 香港既老師可吾可以吾好濫用d"罰",是有需要先用,吾係係吾係都用, 可吾可以多d專重"人",小朋友人仔細細,但都是"人",有思想有感受有權利的。。

Jane1983 發表於 16-10-16 13:50
聽楼主形容,老師做法唔算過份,講野亦唔係刻薄。就算轉校,亦未必更好。 ...

同意,已經係小學生,交齊功課係學生既責任,小一第一個月可以包容啲,但冇帶冇做學生就要學習自己面對個後果,小朋友要成長,唔再係幼稚園生,只要老師冇insult個學生,就冇問題。我仔學校冇做功課就冇小息,要去第二個課室補做,做錯事都係冇小息要去靜思區,我覺得好合理。

我諗諗下, 我好似諗到D野,
我可能覺得同學校吾啱FEEL, 會吾會同人的氣質有關
可能是我心裡面吾想小朋友培養到某種氣質

brother4 發表於 16-10-16 11:05
現小朋友不像之前D,較脆弱,要留意有否有異!小朋友忍去廁所及飲水,對身體冇益,冇交冇做寫手冊便可,不明 ...
放心, 罰無小息只係唔俾玩, 一樣可以飲水去廁所, 我阿細試得多。

siden 發表於 16-10-16 10:35
罰冇小息其實好小事。

我女以前嗰班成日全班只因一少撮人曳罰全班冇小息,冇嘢食至多可去廁所。

啱啱我囡全班被罰無小息(emoji)

回覆:little_yolky 的帖子

原來是冇小息不用企,留班房內咁可接收。

s.andp 發表於 16-10-16 06:29
放輕鬆,做錯事接受懲罰,企一個小息而已,我會教育自己小朋友做個負責任的人

怕小朋友標籤,如果小朋友成 ...
Totally agree !

在家可能是7星伴月金波羅...在外只是三數十個其中之一個豬波羅! Take it easy !

santakit 發表於 16-10-16 08:55
我覺得家長同老師吾係個小朋友,好難真係感受到個小朋友既感受,切身處地響個小朋友角度感受下,比人噤罰 ...
No comment to the 1st part !

But... for a university student...she should know what's meaning by "「知恥近乎勇」" !  

1998Ruby1998 發表於 16-10-16 09:41
回覆 santakit 的帖子

當年小一九月彌撒日,我被代課老師拿走了手冊被班主任覺得我為了不被責罰而撒謊,小 ...
WoW ! That's the POINT !

衹要老師賞罰分明,不是情緒話,不是對人不對事,就好。

好小事,debriefing重要啲

我就覺得
小朋友應該學習承擔後果
長大先會係個有責任感既人

你可以同返佢講
快樂不是無條件的
要做好學生的責任,先可以開心咁過校園生活

如果個個欠交功課老師都只係「鼓勵」佢做
咁就日日都有好多人欠
到時上堂就變左追功課堂,小朋友咪仲學唔到野

引用:小一開學個幾月來,聽到老師要小朋友罰企冇

原帖由 santakit 於 16-10-15 發表
小一開學個幾月來,聽到老師要小朋友罰企冇得小息(只是欠交一樣功課),真係另人擔心。。
吾想個學校環境係 ...
講吓我自己以前小時候經歷,我小一開學第一個星期,因為無做英文功課比老師罰企,其實我自己都唔知有功課做,完全唔知咩事係咁比老師閙,要我企出去黑版,叫其他同學唔好學我唔交功課,我企係到不停喊,企足一堂,這個畫面到今時今日我依然記得好清楚,所以我小學好憎上英文堂,好討厭老師,成績好差,根本唔想返學,直到去到中學遇到好老師先慢慢喜歡讀書。

唔好意思,樓主這個post令我想起自己童年。

acharsiu  企一堂其實真係太耐啦  發表於 16-10-18 00:01

講開我又講下我仔間小學啦, 我仔今年小一, 讀一間一線尾二線頭既津水, 我仔係偏活躍型, 即係會傾計, 郁身郁勢, 心急個款, 開學個多月都比人罰企過多次了, 不過暫時我聽返, 都係罰企5-10分鐘, 有一次佢無帶普書, 俾老師罰企了5分鐘, 自個次後佢特別著緊要記得帶普書...其實我覺得小朋友諗法是否負面, 家長都可以掌控, 我會同佢講, 因為佢做左啲唔岩既野, 老師先罰, 其實老師好錫你地架(我相信老師總有讚賞他們的時候), 要將老師既"好"放大, 將"罰"放輕, 我仔被罰完, 依然好鍾意啲老師, 因為話老師會同佢地玩遊戲, 昨晚佢仲無喇喇問我, 佢地班既老師係咪全級最好
‹ 上一主題|下一主題