用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 點睇培僑
go

點睇培僑

今日IN完,硬件OK,個人同老公都覺得戶外可執靚D校長在今日個TALK,好識SELL間學校,不過感覺到佢好有心。
CANTEEN細細,但野食都幾好味。不過見女學生在CANTEEN食飯時唔重視儀態,著住裙但打開雙腳。校裙係唔過膝的,斜坐就可見到佢入面條波褲。。。。似乎係慣左。。。。突然覺得呢個學校又再接邊BIG6 左。。。
好似唔多覺白人學生,雖然校長聲稱有多個不同語言同學在就讀。

冇提到40-50-%入唔到U的同學去向。。。其實,係咪平時見佢地麻麻,就放棄左佢地,只主攻粗叻學生呢?

回覆 snoopy123456 的帖子

女生穿的是裙衭, 唔知你為何看不到!

回覆 cp2004 的帖子

原來係咁,不過都唔應該坐得咁冇儀態掛,係打開對腳喎。。。

回覆樓主:

好奇一問,如果在國際學校見到哩個情況,你又會覺得有問題嗎?我在現場,知那位同學當時情況如何,但如果就因為少數同學表現就覺得big6, 那往來日子你將可能每事都覺得很big 6,因為prejudice. 另外,如果你想你的小朋友行為舉子斯文淑女,培僑可能合你的需要,因為小學開始佢地嘅課程已經好多要小朋友活動起來,英文,中藝,英藝,就連體育堂都比別校多,所以培僑嘅小朋友都比一般學校活潑開朗,因為太多時間需要佢地“動起來“

cp2004    發表於 16-10-20 16:06
ccycsy    發表於 16-10-20 13:07

回覆:daddykei 的帖子

絕對同意閣下見解!

人生沒有如果,只有後果和結果。

每天都微笑,生活注定充滿陽光。

回覆:點睇培僑

講"鬼"話的都可以系ABC, 韓籍,日籍,佢地全部都懂廣東話😄😄😄

回覆:daddykei 的帖子

但我朋友同我講,之前轉左校長,差了很多。好多舊嘅,好嘅老師已經走了。請問是嗎?

回覆 ling.workshop 的帖子

唔係喔,小朋友同學仔家姐讀緊,話轉咗之後仲進步咗好多。語言環境好咗,小朋友學到好多。我都係因為她的影響更加希望囡入到!

回覆樓主:

轉咗校長後立即多咗個國際課程啦!而且佢仲有好多大計諗緊實行,其實新校長由創校做到依家,比起空降嘅更清楚校內情況

回覆樓主:

我囡病左發燒都話要返學,因堂星期有4 堂體育,3堂音樂堂,中藝同英藝都係玩

daddykei 發表於 16-10-21 22:50
轉咗校長後立即多咗個國際課程啦!而且佢仲有好多大計諗緊實行,其實新校長由創校做到依家,比起空降嘅更清 ...

可以分享多D有關國際課程,係咩黎ga?
請問英文科係咪net teacher 教?
每班係咪一個中文老師同英文net 做班主任?

入大學率真係低,只有4至5成。朋友小朋友在讀,説換左校長呢兩年變左好多,拔尖補底功課多,而且校本課程由國內進口書,好多毛澤東烈寧等內容。

Stareyes 發表於 16-11-29 14:22
入大學率真係低,只有4至5成。朋友小朋友在讀,説換左校長呢兩年變左好多,拔尖補底功課多,而且校本課程由 ...

其實以往嘅應考生都唔係親生仔,創校日子係2005年。今年有位學生入牛津,嗰個就是親生仔,因為考英國AL, 早咗一年達標入讀,所以我對學校充滿信心(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

4至5成入本地8大的政府資助學位, 我覺得算唔錯啦。好多Band 1尾英中可能連呢個比例都冇。
有D學校所謂6、7成本地學位, 可能連其他自資院校, 如東華、珠海、IVE、恒生、樹仁等都包括在內, 呢D就真係得啖笑啦。

Stareyes 發表於 16-11-29 14:22
入大學率真係低,只有4至5成。朋友小朋友在讀,説換左校長呢兩年變左好多,拔尖補底功課多,而且校本課程由 ...

我女讀緊G2但完全睇你所講既內容喎, 可唔可以有實際既例子呢?

carka 發表於 16-12-6 16:17
我女讀緊G2但完全睇你所講既內容喎, 可唔可以有實際既例子呢?

阿仔宜家讀緊5年級,記得之前約讀過有3-4篇內容是有左派相關的。中文書內有一課是教列寧的童年故事及鄧伯伯植樹,亦好似有講林肯的兒時故事咁,老師沒有詳細介紹故事背景,誰是列寧、誰是鄧伯伯咁,或者我仔教完都吾記得。詳細最好上網睇返人教版中文書既全部內容。

但請注意課本有的內容,學校未必會全教的,會選讀教授,亦會再分精教及略教。其實我暫時睇左5年中文課本,見到每個年級內的中文課文都有好幾篇幅的課文是左的,但老師不是全部會教。如4年級有精教:為中華之崛起而讀書,即有教讀課文,詞語,默書(第8段)、沒特別講解誰是列寧跟左派有什麼關係。課文貼圖如下,家長們自己衡量是否接受。

如果有新生家長有疑問,我也樂意分享自己的經驗。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

JadeW 發表於 16-12-7 09:25
阿仔宜家讀緊5年級,記得之前約讀過有3-4篇內容是有左派相關的。中文書內有一課是教列寧的童年故事及鄧伯 ...

係呀,我都知課文唔係全部都教,所以只睇教材就話學校一定教好多左派野就有點不盡不實。 當然如果好介意既就唔好考,留番機會俾真係鍾意學校既。

JadeW 發表於 16-12-7 09:25
阿仔宜家讀緊5年級,記得之前約讀過有3-4篇內容是有左派相關的。中文書內有一課是教列寧的童年故事及鄧伯 ...

其實呢篇內容都唔算左姐,我覺得好正面,而且係反映當時現況,最後仲要學生反思為咩而讀書。

carka 發表於 16-12-7 09:45
其實呢篇內容都唔算左姐,我覺得好正面,而且係反映當時現況,最後仲要學生反思為咩而讀書。
...

覺得左的就是左,覺得冇野的就是冇野。各自表述吧!但家長是左大聲/多過右,有關連人士亦多,自衡考慮。

JadeW 發表於 16-12-7 09:52

覺得左的就是左,覺得冇野的就是冇野。各自表述吧!但家長是 ...

咁又係,如果唔夠持平咁擔心既,真係唔好勉強。 到時杯弓蛇影,咩都覺左,讀得唔開心就唔好