用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖道迦南中學
樓主: lamsomei
go

聖道迦南中學   [複製鏈接]

JM1115 發表於 16-11-22 10:37
有,直至收滿為止

明白

曾經聽過成績不達標的同學,學校會勸退學,真的嗎?

因為如果學校很著重成績,有些擔心我小朋友的成績會追不上。

chasiuso 發表於 16-11-23 18:02
曾經聽過成績不達標的同學,學校會勸退學,真的嗎?

因為如果學校很著重成績,有些擔心我小朋友的成績會追 ...

小女現讀中一,同學不少來自各名私津小/國際學校;大都好乖,在學習上似未瞓醒果類,仍舊有許多照抄也抄錯、寫漏野;不過始終也是英中,英文底子也不能太差,如果唔係也辛苦。

老師、校長也很關愛,也似很努力想造就更好成績~(放學後有大學師兄姊幫補習)
小朋友好喜歡返學!
的確見到小朋友比小學時開心左、功課比小學少一點,學習也認真唔hea;不過唔知5年後會點,按小朋友節奏再努力!

jolidora 發表於 16-11-26 12:04
小女現讀中一,同學不少來自各名私津小/國際學校;大都好乖,在學習上似未瞓醒果類,仍舊有許多照抄也抄錯 ...

你好呀,我個小朋友今日面試完,有老師話interview一次就會確認收唔收個小朋友,請問你當年係咪咁架

annie126 發表於 16-11-26 17:42
你好呀,我個小朋友今日面試完,有老師話interview一次就會確認收唔收個小朋友,請問你當年係咪咁架
...

好快收到offer
其實接受offer之前都擔心,雖然朋友說見證著學校由乜人報都收、到近年可以揀(我覺得:未瞓醒、但乖乖地)嘅學生;所以我交留位之前、再去info day看看(因為之前info day、interview 我本人冇去)校長好nice,亦同d學生傾過偈~~

我囝囝今日都in完,但有d小朋友即場有2nd in,我只係係得1st,係唔係冇機會呢

jolidora 發表於 16-11-26 18:12
係好快收到offer
其實接受offer之前都擔心,雖然朋友說見證著學校由乜人報都收、到近年可以揀(我 ...

嘩,即係六年班成績唔睇就決定收同唔收?

我地都未派p6成續表,但有叫我地後補,4/12先係中一資訊日呀

annie126 發表於 16-11-26 19:35
嘩,即係六年班成績唔睇就決定收同唔收?

記憶中都好似係⋯咁上下,好似因為未出成績,打電話去問,延後交留位費

回覆:jolidora 的帖子

同意,d學生未瞓醒,乖乖地!😊😊😊

http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]

jolidora 發表於 16-11-26 21:10
記憶中都好似係⋯咁上下,好似因為未出成績,打電話去問,延後交留位費
...

明白,謝

其實而家佢收緊咩學生? 最少都BAND 2C? 定係再高啲? 早一兩年見有個家長話仔仔係BAND 1 但好鍾意迦南所以堅持入讀, 咁除了他, 仲有冇其他BAND 1C-2A 學生入讀?

chanwendy 發表於 16-11-28 10:34
其實而家佢收緊咩學生? 最少都BAND 2C? 定係再高啲? 早一兩年見有個家長話仔仔係BAND 1 但好鍾意迦南所以堅 ...

我個仔四年前是Band 1C成績入聖道迦南。今年到個女申請,個女成績應該比當年個仔好少少。真係只係好少少,我睇番平均分高4分左右。
基督是我一家之主

回覆 2bsma 的帖子

既然有Band 1成績,點解唔試吓隔離果間

回覆 chanwendy 的帖子

如果妳嘅小朋友成績可以,妳大可以考慮隔離果間,教學模式都幾似妳小朋友讀緊果間小學

我打算聽完简介會才決定報唔報, 問過朋友好多都話唔認識尼所學校

comb523 發表於 16-11-28 14:57
回覆 chanwendy 的帖子

如果妳嘅小朋友成績可以,妳大可以考慮隔離果間,教學模式都幾似妳小朋友讀緊果間 ...
你竟然認得我? 死火, 我對你冇印象添.  我女都對隔離嗰間有與趣, 但係我暫時覺得佢未夠料囉, 如果最後博唔到band 1 , 我都有諗過迦南的, 至怕佢連迦南的程度都未到咋.

chanwendy 發表於 16-11-28 10:34
其實而家佢收緊咩學生? 最少都BAND 2C? 定係再高啲? 早一兩年見有個家長話仔仔係BAND 1 但好鍾意迦南所以堅 ...

有人✋(emoji)

comb523 發表於 16-11-28 14:51

既然有Band 1成績,點解唔試吓隔離果間

我本來都考慮隔離個間,當年隔離個間要交中、英文作文一篇,我都準備好曬。不過我個仔自己堅持要讀迦南,佢話唔好咁大壓力喎!佢聽啲師兄講,隔離谷成績,好多功課。我個仔好鐘意打機架,佢「以為」迦南會輕鬆啲。
他今年中四,妹妹選校時,他說學校的老師真的好好,這幾年收生標準是提高了,去年的中一學生比較活潑好動了一些,但總括來說,都好乖,所以叫妹妹報番自己個間。
其實在這幾年間,我見個仔啲同學來我家,他們都是先溫習、做功課,有時間先玩。考試期間,他們會自發組織讀書會,輪流去同學家溫習。我都招呼過幾次。平時,我見佢地班得閒都係搞下大食會或去海洋公園,都好乖下。不過久不久會聽到啲同學會轉去外國升學。近來我個仔都話想同啲同學一樣,去外國讀書。我叫佢死左條心,我話佢知因為我無咁多錢比佢去外國。

基督是我一家之主

請問聖道迦南中學多唔多活動 ?  遊學團之類 ?隔離果間我都鍾意,  第一場talk 全場爆满, 我稔勁多人報, 想入都吾容易
‹ 上一主題|下一主題