用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福建小vs優才
go

福建小vs優才 [複製鏈接]

兩間小學點揀好 ?

9    0    0    0

回覆:assado 的帖子

各有各好,我小朋友讀福小,印象中優才亦唔差,某「數字人」家長逢福小post都會入黎,話你聽DSE成績如何如何。坦白說,我個人覺得某人過份熱心,以為自己代表真理,令我非常反感。

我都想分享一下選校心路歷程。

選校第一件事,是了解自己小朋友的學習習慣及自己的期望。以我自己來說,我小朋友算乖和聽話,受教,但唔算好聰明。如果擺去好進取的學校,小朋友未必可以發揮得好好。

福小校風純樸,對學生有要求,教學循序漸進。低小較輕鬆,注重品格培養。中高年級重視學習方法和要求提高。高小積極銜接福中要求,偏學術為重。

而在我眼中,優才比較進取,家長上課這一關已篩走不少家長,入得去的家長一定付出好多去栽培小朋友。我自問都好重視小朋友教育,但在這樣的家長群中,我覺得自己會好大壓力。對鬥心強的家長,則是一個好選擇。因我不是優才家長,上述分享不能作準,只是觀感。

相對而言,福小比家長的支援好多,小一入學前都有好多家長講座。入學後亦有家長學堂:有育兒講座、學習方法講座、配合學校教學主題的講座、家長興趣班等等。對我個人來說,這更加幫到我。

我冇比較過優才同福中DSE成績。問過在校家長,過去福中一直入大學率好高,早幾年接收咗臻美初中一至中三學生,係有啲影響。但福中過去幾年已經再次穩步上揚,今年DSE成績都相當唔錯,有兩個學生入醫學院,合格和優良都比以往更高。福中畢業生多,如單睇百分比佢唔算好突出,但計番實際人數,就相當唔錯。這說明了學校的學習風氣好、教學方法好,至於入唔入到三大,我個人覺得小朋友自己的努力都重要,學校得,小朋友自己唔肯努力,入到邊間都唔會讀到。

最後一點,就是交通方便。福小在地鐵站旁,我不用為校車煩惱。

volar    發表於 16-10-16 08:52

回覆:Mathew0214 的帖子

謝謝! 好清楚

引用:各有各好,我小朋友讀福小,印象中優才亦唔

原帖由 Mathew0214 於 16-10-15 發表
各有各好,我小朋友讀福小,印象中優才亦唔差,某「數字人」家長逢福小post都會入黎,話你聽DSE成績如何如 ...
講得好 good

Mathew0214 發表於 16-10-15 09:51
各有各好,我小朋友讀福小,印象中優才亦唔差,某「數字人」家長逢福小post都會入黎,話你聽DSE成績如何如 ...

謝謝分柝

謝謝分析.
有一些問題想問下,福小係咪如外間講老師流失率好高?有沒有分精英班?
另外,請問你覺得福小學生英語水平好嗎?

小女之前有呢兩間offer, 我哋最後揀左優才,原因:

1)優才校車覆蓋較廣,比較岩我住處。
2)優才要上家長課,揀得嘅家長一定比較有心教好小朋友,我指嘅唔係學術上,而係品德上。事實如果重學術嘅家長,亦未必揀優才。
3)優才有好多才華班,學校又有好多活動玩
4)入學前,通過家長課同學校website, 對優才嘅課程又較深理解,唔駛只靠網上消息,感覺好清晰,知道學校理念。

其實福小都好好,雙班主任加英普環境。所以地點嘅因素對我唻講比較重要。

上優才家長課=鬥心強?不明白怎樣推論出來

both are good schools!

回覆樓主:

多謝家長的資料! 福小是我的心儀,我覺得校長很有心辦好學校,希望有幸入讀!

回覆:sumwing 的帖子

我都係今年先入,實際係點我唔肯定。第一手資料係我果級啲家長都覺得老師好細心,好關心學生。全部都係舊老師,冇新老師。

聽番舊家長講,流失率高係接手臻美之後的幾年的情況,現在學校已穩定發展。

回覆:sumwing 的帖子

英語水平方面,基本上小一同學仔之間大部分都可全英文溝通。(好似聽講係有個別會弱少少)小一英文課程讀開英普幼稚園問題唔大,一般幼稚園會吃力啲(其他家長話)。

前年,優才我地入左final,而福小一早有offer,當時我地選擇繼續上堂,不過最終兩間都冇要。當時GT成績是高過福建約一條街。但今年再看,似乎GT係壇花一現,福中卻進步左,同時亦有其他學校進步左。

Mathew0214 發表於 16-10-15 14:55
英語水平方面,基本上小一同學仔之間大部分都可全英文溝通。(好似聽講係有個別會弱少少)小一英文課程讀開 ...

謝謝,清楚了

回覆:Mathew0214 的帖子

我問知福小數學是中文教, 還是英文教?

英文

引用:英語水平方面,基本上小一同學仔之間大部分

原帖由 Mathew0214 於 16-10-15 發表
英語水平方面,基本上小一同學仔之間大部分都可全英文溝通。(好似聽講係有個別會弱少少)小一英文課程讀開 ...
大家都小班, 看似語文環境, 福小比GT 有優勢。

睇番數據王data,

GT 3322  87%, 三大33.5%, 8大冇資料
FK 3322  70.5% 三大18.4, 8大52%

GT應稍好?

回覆樓主:

如果我有福附offer,我都擔心一上小學就轉哂英文
‹ 上一主題|下一主題