用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 n班b比人打 老師警告唔比講?你地會點做 ...
go

n班b比人打 老師警告唔比講?你地會點做 [複製鏈接]

如題。好耐之前就發現小朋友身上好多瘀痕,一開始覺得可能係唔小心撞親下,但經過今日覺得有蹺蹊⋯

今日偶然傾計之下 發現小朋友(2歲半b)係學校比人打塊面,又比人扯書包,又話有個叔叔擺左條蟲係距個嘴到⋯
最嬲既係問距點解唔早話俾我知道,小朋友竟然話係老師警告唔比講,話如果將呢d野話俾爸爸媽媽知道就not good 啦。

好想問各位父母如果係你地會點處理?!忍氣吞聲定去學校搵老師理論?(想知道如果老師態度差可以點做?)

*可以確定小朋友唔會講大話 因為可以好正確咁講出打距既小朋友叫咩名,同埋整距個嘴既人著咩色衫。
   0    0    0    0

You can WhatsApp and WeChat.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 16-10-14 19:46
You can WhatsApp and WeChat.

入學既時候問過老師,話無任何通訊方式。

轉校~n班基本上可讀可不讀,無必要證实d咩。身上不必要瘀痕已講明-切。叔叔擺條蟲入囗?太恐怖。

Yanamami 發表於 16-10-14 19:56
轉校~n班基本上可讀可不讀,無必要證实d咩。身上不必要瘀痕已講明-切。

做好最差的打算就係退學唔讀,但係又覺得如果真係咁,我想了解有咩渠道可以去投訴。。

同埋學校規定 退學要多比一個月學費,正常?

leyi_0726 發表於 16-10-14 19:59
做好最差的打算就係退學唔讀,但係又覺得如果真係咁,我想了解有咩渠道可以去投訴。。

同埋學校規 ...
有禁要求唔奇,但你可以投訴小朋友既事無得到老師正視,仲威脅唔可以講俾父母聽。退学唔係你既意願而你為保護孩子,我唔会俾多-个月学費。影低孩子身上瘀痕留證。

無際星塵 發表於 16-10-14 20:03
可直接同校長傾,看看對方是甚麼態度。

會唔會係投訴之後老師對小朋友更有偏見?

Yanamami 發表於 16-10-14 20:05
有禁要求唔奇,但你可以投訴小朋友既事無得到老師正視,仲威脅唔可以講俾父母聽。退学唔係你既意願而你為保 ...

好,多謝你建議,我已經影低了身上的瘀痕同面上既傷痕,就驚老師到時候態度惡劣仲要針對我個b

leyi_0726 發表於 16-10-14 20:07
好,多謝你建議,我已經影低了身上的瘀痕同面上既傷痕,就驚老師到時候態度惡劣仲要針對我個b
...
其实我覺得要預左唔讀就算。好声好氣向老師表達不滿,聽佢解釋,然後就唔讀。小学仲可以教小朋友应付,学習点同人相处,点保護自己,但n班太細啦,唔識保護自己就唯有靠父母。

如果個幼師會放條蟲係小朋友口邊,又會要求小朋友唔好講嘢比父母聽,咁你對佢人格仲有乜嘢期望呢。你投訴佢,佢針對或冷待小朋友,都係合理預期。

醒目開學勳章 王國長老

你預咗唔讀就冇咩可以輸,最多豪俾佢交多一個月學費,我會去了解(唔係以投訴做前提,睇下老師校長點講),解釋唔合理,我會即時唔俾小朋友返學,最多嘥咗學費,小朋友安全同身心健康無價。識其他家長的話,留意下問下其他小朋友有冇同類情況,了解下點解老師咁做,係針對你小朋友定係老師對個個都係咁,兩者都要正視。

Jane1983 發表於 16-10-14 23:56
如果個幼師會放條蟲係小朋友口邊,又會要求小朋友唔好講嘢比父母聽,咁你對佢人格仲有乜嘢期望呢。你投訴佢 ...

預左唔讀 但始終想為小朋友討回公道。呢兩日停課,只好打電話了解,老師一問三不知,話要去問問先知道咩事

回覆 leyi_0726 的帖子

首要係照顧番小朋友情緒和轉校。你想幫小朋友攞番個公道,係人之常情,但亦唔好期望太高。你無人證物證,佢係都唔認,你無法。
BK果邊有位媽媽,話仔仔係K比老師連番嘴對嘴錫,仲摸下體。果位媽媽報晒警,搞左好耐,結果最近警方覆佢證據不足,唔會起訴...
‹ 上一主題|下一主題