用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 急∼自行買了小提琴,但拉不出聲
go

急∼自行買了小提琴,但拉不出聲 [複製鏈接]

急∼自行買了小提琴,但拉不出聲

如題,我已用松香掃支弓毛,但d真音好難聽,是否松香掃得不夠耐
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

Re: 急∼自行買了小提琴,但拉不出聲

支弓是咪拉緊左呀? 若松香唔夠真是拉唔出聲的.
Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

新嘅弓要喺松香到拉耐d先得架~個琴有冇tune呀???

Betty媽咪 寫道:
yankit 寫道:
新嘅弓要喺松香到拉耐d先得架~個琴有冇tune呀???
[size=small]但我拉左好耐,開始有d聲,但d音好難聽,因囡囡學了一堂,我是出去買琴比佢,而家未上第二堂,但我又想比囡囡練習下,所以老師未幫我個琴tune,但我有d怕是部琴唔靚所以音色都不好聽,請你們指教,因囡囡星期二先上堂,而家想佢可以練習下,咁松香要拉幾耐先得ga,一個鐘   
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P
該用戶已被刪除

茵茵 寫道:
[quote]
松香係十分重要, 你話無聲好大可能係松香問題.
唔識開松香又係麻煩, 第一次搽係要幾大力, 而家你支弓應該係黃黃地色, 你要摸到枝弓係full of 白色既松香粉先叫okay.
如果你真係無辦法攪到支弓白色, 你就用硬物"挖"花個松香, 咁就易上松香粉d, 但之後就唔好再要.

咪話比你老師聽, 做乜唔信佢, 唔搵佢攪即.....

tune 琴就搵番你買琴間琴行tune 喇, 正常佢地都識.
唔好自己摟喇, 斷多2條弦你仲驚....  
[size=small]其實老師會幫我tune,但我心急唔想等星期二,至於你話用硬物"挖"花個松香, 咁就易上松香粉d,好等我試下先,因為我都覺好實好似上唔到好多松香咁,可能d松香唔 靚

joey媽媽 寫道:
[quote]
Betty媽咪 寫道:
[quote]
yankit 寫道:

[quote]
Sindy 寫道:
你都係咪搞咁多野住啦,唔係好似茵茵話齋,斷多幾條弦仲幣,上左一堂,都只係夾

[quote]
joey媽媽 寫道:
[quote]
Sindy 寫道:
你都係咪搞咁多野住啦,唔係好似茵茵話齋,斷多幾條弦仲幣,上左一堂,都只係夾

Sindy 寫道:
[quote]
joey媽媽 寫道:
[quote]
Sindy 寫道:
咁佢無同你tune好個琴呀?你有無做傍聽生呀??
[size=x-small]因第一堂是琴行借琴比我個女,我有做傍聽生聽課,到第二日是我自己出去朋友度買琴,所以佢都不懂tune,返屋企自己掃松香d音都唔得,所以未請教大家囉 :-|

tune琴呢家野呢.............好難講得明架,如果咁

其實
正常所有新琴都唔會拉緊條弦
同隻馬仔個位都唔0岩0家

支弓一般來講, 拉十五分鐘松香已經好足夠
要上緊少少支弓先拉松香
太緊同太鬆都唔係幾好

有需要幫忙調音嗎?
看看地區上可否幫忙囉  
Music is the art of thinking with sounds. –Jules Combarieu

你們真太好喇,其實我真唔識,而家係最怕買錯琴,因我朋友叫我買d500左右比個女試,我有d擔心係部琴音色不靚,仲有我想問琴馬是否係可以移動位置呢,因我個仔一攞黎睇,成個琴馬趺左出黎,我已安上去喇,所以想問下是這樣的或是已比仔仔整爛左喇

你們幫唔到我調音ga,[size=small]因為我住離島    thanks

[quote]
joey媽媽 寫道:
你們真太好喇,其實我真唔識,而家係最怕買錯琴,因我朋友叫我買d500左右比個女試,我有d擔心係部琴音色不靚,仲有我想問琴馬是否係可以移動位置呢,因我個仔一

1) 如果你會出來就幫到你, 我都住得幾近碼頭...  

2) 音柱唔見左拎番去俾人整都係幾十蚊
如果你支音柱仲係度... 我諗我可以幫你, 我自己有架生     
Music is the art of thinking with sounds. –Jules Combarieu

[size=small]音柱是甚麼?即是琴馬嗎?我照圖講咋?
小提琴圖片

F-hole內仲有一條圓柱體既小木,就是音柱了

Sindy 寫道:
F-hole內仲有一條圓柱體既小木,就是音柱了

[size=small]我見到喇!好彩仲係度,而家弓毛有好多松香,但拉到弦時一樣咁難聽,希望tune琴後無事啦

唔該晒你地呀!我學左不少野

猜個迷語~ 答案是:  我住的地方
[size=small]你趺左隻介子係厠所   

有興趣估嗎   

[quote]
joey媽媽 寫道:
[quote]

猜個迷語~ 答案是:  我住的地方
[size=small]你趺左隻介子係

‹ 上一主題|下一主題