用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請問報Jupas要交咩資料?
go

請問報Jupas要交咩資料?

請問報jupas除了揀科外,還要交其他資料嗎?要交personal statement嗎?謝謝

gl 發表於 16-10-13 17:01
請問報jupas除了揀科外,還要交其他資料嗎?要交personal statement嗎?謝謝

...

開左jupas網ac之後會睇到要交啲咩
要交personal statement, 但jupas係叫做slp,student learning profile

開左jupas a/c, 佢會有指示交咩資料, 學校老師也會幫忙提示和初步建議, 因為在這個stage, 考生係絕對要向自己呈交的document 負責, 你吾交或遲交係貴客自理, 這個遊戲好複雜, 等仔仔囡囡自己填啦

引用:Quote:gl+發表於+16-10-13+17:01+ 請問報ju

原帖由 sharonslng01 於 16-10-13 發表
開左jupas網ac之後會睇到要交啲咩
要交personal statement, 但jupas係叫做slp,student learning profile
...
謝回復!請問如沒有OLE提交,有影響嗎?

引用:開左jupas+a/c,+佢會有指示交咩資料,+學校

原帖由 Marians 於 16-10-13 發表
開左jupas a/c, 佢會有指示交咩資料, 學校老師也會幫忙提示和初步建議, 因為在這個stage, 考生係絕對要向自 ...

gl 發表於 16-10-13 23:13

ole通常係marginal case會好有用 分分鐘決定收唔收你
當然有ole梗係最好啦

回覆:sharonslng01 的帖子

其實ole係咪一定要有證書?thx

是的, jupas 保留權利問你scanned certificate and send to jupas for retention.

另外, 還有SLP

gl 發表於 16-10-13 23:44
其實ole係咪一定要有證書?thx

一定要有證明
例如係證書同信

新制聽落去係比以前複雜,但係佢日日對住班同學,又有老師提點,唔洗咁擔心既

另外, Jupas 零舍有一欄填樂器, 好似5,6級以上可以填, 有年份揀, 亞女問我攞証書出黎睇年份, 所以記得, 就算不是揀大學音樂科都可以填, 無certificate 就梗係留空佢

回覆 Marians 的帖子

其實填了但沒選同音樂有關科目,有幫助嗎?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

其實, 填的時侯是吾知道有無用的, 不過有得填就梗係吾執書, 因為是零舍有一欄, 運動的又沒有特別一欄俾考生填

當然在OLE, SLP part, 可以填返運動和其他學習檔案

SORRY, 請問OLE / SLP 係乜野?

申請Jupas, 必須要交的是個人資料、課程選擇,及申請費用。

其他都是optional, 可交可不交,包括SLP,OEA, Music Quallfication,Other Academic Results等

第二任媽媽 發表於 16-10-18 15:22
SORRY, 請問OLE / SLP 係乜野?
應該係 SLP. Student Learning Profile            OEA. Other experiences & Achievements

OLE = Other learning experience 其他學習檔案
SLP =  self learning profile

OLE 大概填10樣, 你係學校以外學的野, 如樂器, 運動, 參賽 等
SLP 通常是學校list out 課堂以外的野, 例如講座, NSW English, Maths examination, Conduct merit 獎  等

回覆 Marians 的帖子

唉, 我仔乜鬼都冇,  即係唔駛填,  乜都唔去參予,  唉!

吾會的,學校多數怕左有些同學什麼都無份,一定早在中五會安排一些活動,義工,講座,一定要同學出席,等佢地有野寫,否則便是學校辦事不力了

引用:吾會的,學校多數怕左有些同學什麼都無份,

原帖由 Marians 於 16-10-18 發表
吾會的,學校多數怕左有些同學什麼都無份,一定早在中五會安排一些活動,義工,講座,一定要同學出席,等佢 ...
我個仔間學校都有安排義工,講座等,但又無證書,咁即係無得填?