用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 想插班ESF
go

想插班ESF   [複製鏈接]

請問想插班ESF的year 3 or 4,係waiting list到大约要等幾耐?

9    0    0    0

回覆樓主:

我都想知,我唸入BHS Year 1

applebot 發表於 16-10-12 14:38
我都想知,我唸入BHS Year 1

Year 1 都叫做插班?Year 1 & 7 好似要用Central application...

申請咗先, 有位就會call你面試, ESF 插班經常有位!

BostonRedSox 發表於 16-10-12 15:03
Year 1 都叫做插班?Year 1 & 7 好似要用Central application...

我小朋友今年K3,我想插今年Year1,我今年先知上年要申請。

applebot 發表於 16-10-12 15:17
我小朋友今年K3,我想插今年Year1,我今年先知上年要申請。

應該有很多人去年申請BHS year 1 仍然在等待通知去 interview...

applebot 發表於 16-10-12 15:17

可以試北美curriculum 的學校,如CIS, CAIS 申請 year 1

BostonRedSox 發表於 16-10-12 15:21
可以試北美curriculum 的學校,如CIS, CAIS 申請 year 1

謝謝你,我試下先,因為想攪移民,所以先唸住讀國際學校,之前乜都唔知,以為K3後先上小學。我已經申請緊BHS 唔知要排幾耐,盡量想佢今年插入Year1...

回覆:想插班ESF

多謝各位意見,請問ESF有外國passport會否快些?因為朋友話waiting list都好多人等緊。

applebot 發表於 16-10-12 15:28
謝謝你,我試下先,因為想攪移民,所以先唸住讀國際學校,之前乜都唔知,以為K3後先上小學。我已經申請緊B ...

你孩子讀緊K3,若ESF收你也是入Year 2. ESF year 1等同本地K3, ESF收生看出生年份,你上ESF網頁看看

kaatt 發表於 16-10-12 13:01
請問想插班ESF的year 3 or 4,係waiting list到大约要等幾耐?

Try The Peak School, too remote, less people choose this.

引用:Quote:kaatt+發表於+16-10-12+13:01+ 請問

原帖由 leokmcheung 於 16-10-25 發表
Try The Peak School, too remote, less people choose this.
Thanks for your information!

Esf 要不要付any debentures?

唔俾50萬都幾難有位...同期同學K2升唔到ESF小一, 等左幾年都係要俾500K...其他插到既一係sibling, 一係外國人...

DIF 發表於 16-10-27 00:47
唔俾50萬都幾難有位...同期同學K2升唔到ESF小一, 等左幾年都係要俾500K...其他插到既一係sibling, 一係外國 ...

俾咗未必入到,都要interview完,佢哋認為合格先可以入,我錯過咗上年P1申請,啲人話P2,P3 interview 仲難...宜家報咗其他國際學校先,起碼仲可以讀埋K3

引用:Quote:DIF+發表於+16-10-27+00:47+ 唔俾50

原帖由 applebot 於 16-10-27 發表
俾咗未必入到,都要interview完,佢哋認為合格先可以入,我錯過咗上年P1申請,啲人話P2,P3 interview 仲難 ...
現在報邊間比較易入?

kaatt 發表於 16-10-27 09:18
現在報邊間比較易入?

sorry 我都唔知,不過你可以留意下ESF
school vacancies list
佢哋間唔中就有啲學生唔讀,就會有位俾你插入,不過多數係secondary...

http://www.esf.edu.hk/School-Vacancy-1617

I think it also depends on your child's luck.  My son applied for ESF year 1 2015-2016, but he was put on interview wait list.  We then received a call in June 2016, invited him for an interview.  He got the offer right after the interview.

DIF 發表於 16-10-27 00:47
唔俾50萬都幾難有位...同期同學K2升唔到ESF小一, 等左幾年都係要俾500K...其他插到既一係sibling, 一係外國 ...

請問俾$500K for interview, 如果唔收,會退返幾多錢?

引用:Quote:DIF+發表於+16-10-27+00:47+ 唔俾50

原帖由 kkk2015 於 16-10-27 發表
請問俾$500K for interview, 如果唔收,會退返幾多錢?
全退

‹ 上一主題|下一主題