用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 [了草英文] 書寫技巧有助提升DSE作答速度嗎?thx.thx. ...
go

[了草英文] 書寫技巧有助提升DSE作答速度嗎?thx.thx.

想請教各位,如題所述,上到高中是否有大量書寫,為保時間係咪需要有熟練嘅[了草英文]的書寫技巧呢?是否需要在初中開始練習好D呢?

thx.thx.

係, 我見亞女的了草, 真係寫到鵎腸咁, 學校的老師有睇得明, 佢話,答history and eng lit 真係會寫到手軟, 一味快快

回覆樓主:

當然有
但多數人都係寫正楷
視乎唔同人啦

哽係用cursive着數啦!

我LS,英文科用寫正楷(絕對夠時間的!),但是 Eng Lit 一定要潦草要快(當然不可以太潦,連自己都不清楚寫了什麼)。
不過如果初中的話,可是試一下正楷寫字速度。若正楷寫得快,潦草沒問題。我老師話以前同學考 A Level Eng Lit 係左手拉住張紙來寫,唔洗隻手離開桌面。

考生本人自己知乜野適合自己吧~~家長也不必太擔心。我見阿女喺發展出半潦半正字體。

其實,點解想起這問題呢!因為去聽升中簡介會時,與一眾高中學生傾談,他們分享考試時簡直同時間競賽,他們說,嚟到此時此刻不是慢慢諗答案,而係鬥快"寫,寫,寫",寫得快好世界,有個更說道,俾你寫到好精彩又如何,唔夠時間答晒份卷仲更加得不償失呢!嗰時,我忽發其想問道,要寫得咁快,你們是否人人都熟練"潦草"運用技巧呢?!有的表示OK啦!有的就半潦半正啦!其中一個就仍然用正寫方法,她叫苦作答時間好趕,他們紛紛宣預我身旁的女兒好好開始練習寫潦草,第日好有用0架!不知是否因為這原因,去聽簡介會總找來高中生好奇地問問.

TwinWong  中四開始就寫到你手軟, 練到出來, 唔洗担心  發表於 16-10-13 12:18

YmOra 發表於 16-10-12 10:18
想請教各位,如題所述,上到高中是否有大量書寫,為保時間係咪需要有熟練嘅[了草英文]的書寫技巧呢?是否需要在 ...
我囡考dse 時有了草夾正寫英文都無問題,
最緊要夠時間寫

YmOra  我估我女多數選有了草有正寫方法寫.  發表於 16-10-13 12:23

回覆 TwinWong 的帖子

YmOra  我估我女多數選有了草有正寫方法寫.
我細女升中一开始, 就已經係咁了夾正寫

YmOra  都係要從細學起.  發表於 16-10-13 17:18

YmOra 發表於 16-10-13 08:58
其實,點解想起這問題呢!因為去聽升中簡介會時,與一眾高中學生傾談,他們分享考試時簡直同時間競賽,他們說,嚟 ...
絕對喺要喺有限時間“嘔”曬所有野出黎啦,邊有時間諗吖?高中生分享喺啱既。不有有5年時間去練,無理由練唔到既~總之各有各法,佢地逼逼下就練成了.......以前考會考咪又喺同時間競賽?寫到滿手“浸”。

YmOra 發表於 16-10-13 08:58
其實,點解想起這問題呢!因為去聽升中簡介會時,與一眾高中學生傾談,他們分享考試時簡直同時間競賽,他們說,嚟 ...
你可以去考評局網頁, 有考生的試卷展示, 你可以看看, 不同成績級別學生, 答不同科目時, 個手字寫成點

Yanamami 發表於 16-10-13 13:27
絕對喺要喺有限時間“嘔”曬所有野出黎啦,邊有時間諗吖?高中生分享喺啱既。不有有5年時間去練,無理由練 ...

你說的對呀!有幾年時間練習,應該無問題嘅!中一開始學寫潦草字,個感覺尤如小一學較多筆劃嘅中文字咁呀!

TwinWong  中文都可以寫簡体, 咁多笔画真係唔夠時間寫, 我打字用簡体都快好多  發表於 16-10-14 08:33

MC1128 發表於 16-10-13 15:40
你可以去考評局網頁, 有考生的試卷展示, 你可以看看, 不同成績級別學生, 答不同科目時, 個手字寫成點

MC1128,好多謝你的訊息呀!原來有D咁嘅嘢!又幾好喎!等我上該網了解下先,若然找不到又要回來向你問路呢!thx.thx.

TwinWong  D字好嚇人都有, 如果D字靚同大隻, 希望評審都會印像加分  發表於 16-10-13 17:39
MC1128  welcome  發表於 16-10-13 17:30

回覆樓主:

我買左我當年考dse既英文卷
啲字都唔算太潦
有興趣可以pm我 我影俾你睇

sharonslng01 發表於 16-10-13 18:36
我買左我當年考dse既英文卷
啲字都唔算太潦
有興趣可以pm我 我影俾你睇

依!我對DSE實在還有很多很多事都未知曉,乜可以買番自己份卷嗎?幾特別喎!

你真好人,先多謝你願意分享你的英文卷給我看看,待我遲些用自己部電腦才向你要吧!免得私人相片外洩.

YmOra 發表於 16-10-13 21:57
依!我對DSE實在還有很多很多事都未知曉,乜可以買番自己份卷嗎?幾特別喎!

你真好人,先多謝你願意 ...
DSE是一項新考試, 由實行至今不斷修正

學生老師家長都適應中

包括我

YmOra  包括我不斷學習  發表於 16-10-14 18:42

YmOra 發表於 16-10-13 21:57

你真好人,先多謝你願意 ...

可以
7-8月就可以買
當然要俾錢啦 好似係300蚊第一份 之後每份100蚊

YmOra  thx.thx.  發表於 16-10-14 18:40

我買左中文,英文同 Eng Lit。
我 Eng Lit 卷潦草,但係唔算難睇。英文卷就正楷。中文字寫得算端正,容易睇。

YmOra  你一定好鍾意語文科喇!這麼多年,我現在才知道有得買卷.  發表於 16-10-15 08:03

sharonslng01 發表於 16-10-13 22:34
可以
7-8月就可以買
當然要俾錢啦 好似係300蚊第一份 之後每份100蚊

sharonslng01好呀!7-8月就可以買,即是說放榜就可以隨即申請買卷呀?thx.thx.

YmOra 發表於 16-10-15 08:09
sharonslng01好呀!7-8月就可以買,即是說放榜就可以隨即申請買卷呀?thx.thx.

...

要親自去考評局買

YmOra  thx.thx.  發表於 16-10-15 19:10