用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 明慧interview
樓主: Fishbbmama
go

明慧interview   [複製鏈接]

BillyJr. 發表於 16-11-7 22:10
其實呢間學校有咩唔好?因我親身交表,見小朋友真係好開心咁返學。
我家住將軍澳,仔仔讀緊PN。

當初申請PN只揀將軍澳、藍田同北角,覺得小朋友太細出油尖旺或九龍塘太辛苦。比較Greenfield、啟思呢啲出名少少嘅PN,覺得明慧喺學習同遊戲中間有平衡,又唔會好大班 - 當然學之園更好但唔收我個仔。

大部份人講學校好商業我又唔覺,可能因為我哋讀本地班(因家中幾乎全英語,小朋友入學前只講到幾個廣東話單字),每月學費$2806,半年先俾一次雜費,有NET英文堂、PTH堂仲有日文,所以覺得好抵讀。仔仔返學唔夠一個月已經可以由唔識廣東話到唱到成首太陽伯伯(仲要明點解!),又可以用日文數到1-5。學校參加好多政府/資助活動,又有鼓勵小朋友食菜計畫、又要種植物-全部都唔係強迫,又唔洗家長俾錢。

同校長接觸過幾次,除咗簡介會、面試日個氣勢勁到有啲乞人憎外,平時返學校長係會幫手湊小朋友入課室或者答家長問題,我覺得唔應該因為校長態度而抹殺或者否定老師同姨姨嘅工作,大家如果平日返、放學時間經過學校,你會見到小朋友們都好有禮貌同好開心嘅。

當然,基於target直資/私小,所以K1都有打算轉去名幼 - 但我仍然覺得揀明慧PN呢個決定係正確嘅,尤其最近K1 interview就見到其實明慧老師教咗好多我哋平日冇教過嘅嘢。

wwchuifamily 發表於 16-11-8 20:24

當初申請PN只揀將軍澳、藍田同北角,覺得小朋友太細出油尖旺或九龍塘太辛苦。比 ...

學費2千零咁平咩.

只看小朋友獲得幾多, 學習得好唔好, 開唔開心, 其他學校問題或個人喜好, 我不會放在心.

szeti 發表於 16-11-9 11:46
學費2千零咁平咩.

只看小朋友獲得幾多, 學習得好唔好, 開唔開心, 其他學校問題或個人喜好, 我不會放在心 ...
係呀~本地班係咁平.所以以私校嚟講我真心覺得抵.國際班(即英普)就要成4千~玩嘅嘢一樣但國際班就全程有NET跟同多啲PTH堂,但我唔知雜費會唔會有分別.

如果家長本身都有打算K1去考龍校或名幼,PN讀明慧既幫你教小朋友,又有個安全網.

回覆:明慧interview

pn 也有分本地,國際?

回覆 liubabyliu 的帖子

北角有

wwchuifamily 發表於 16-11-8 20:24

當初申請PN只揀將軍澳、藍田同北角,覺得小朋友太細出油尖旺或九龍塘太辛苦。比 ...

多謝你解答左我心中疑慮

回覆:明慧interview

我同c6去上年去過。只能講冇聽簡介會的只是去做佈景版。

ETCM 發表於 16-11-10 16:25
我同c6去上年去過。只能講冇聽簡介會的只是去做佈景版。

點解?冇去簡介會又點?

YJ522 發表於 16-11-10 18:16
點解?冇去簡介會又點?

我早2年冇去簡介會,但係收左我囡囡。

我都住將軍澳,請問pn 有校車嗎?

BBG_SASA 發表於 16-11-10 19:30
我都住將軍澳,請問pn 有校車嗎?

好可惜係無嘅...開學前問過2間保姆車公司都話要起碼有8個先肯接送(其實開學後就識到好多將軍澳同學仔,但開學前唔識其他家長都唔知點夾夠...)
同埋quote嘅價錢好貴,因為人少又要過海,要成2xxx來回.眼見同學仔都係家長或者工人姐姐湊,而家我係工人姐姐接送,買張都會票一個月都係幾百蚊~

wwchuifamily 發表於 16-11-10 20:10
好可惜係無嘅...開學前問過2間保姆車公司都話要起碼有8個先肯接送(其實開學後就識到好多將軍澳同學仔,但開 ...

噢(emoji) 老人家湊,如果過海好辛苦

我女都係本地班舊生。真心覺得老師丶工友有愛心,一班人少少,得十幾個人,照顧比較周到。K2時,仲教埋面試禮儀。雖然人人都話學校商業化,但係又會照顧埋面試依方面,我覺得幾好!

WingWingBee 發表於 16-11-10 18:48
我早2年冇去簡介會,但係收左我囡囡。

咁見校長個part你地有冇問問題?

YJ522 發表於 16-11-11 09:48
咁見校長個part你地有冇問問題?

我嗰一年唔洗答校長問題,係要答一份問卷。問卷入邊有一條問題問:如果你小朋友同其他小朋友玩耍時受傷你會點處理。

雖然我個女K1轉左另一間女龍校,但係其實我都覺得明慧幾好,囡囡返學好開心,好鐘意miss。

仲有最正係學校喺正地鐵站口,返學勁方便。

happyshirley 發表於 16-11-10 22:06
我女都係本地班舊生。真心覺得老師丶工友有愛心,一班人少少,得十幾個人,照顧比較周到。K2時,仲教埋面試 ...

請問除學費外,多唔多雜費架?

回覆 crystalupala 的帖子

雜費-係一年比二次,上年K3每期差不多6千!其他唔算多,都係幾十至百零!

happyshirley 發表於 16-11-11 22:11
回覆 crystalupala 的帖子

雜費-係一年比二次,上年K3每期差不多6千!其他唔算多,都係幾十至百零! ...

點解爭咁遠?
我哋PN本地半個學期冇記錯雜費應該係3千左右,夏季校服唔洗1千。

回覆 wwchuifamily 的帖子

佢哋每個級雜費都唔同,越高班越貴!

冇 去聽簡介會係咪多數唔收?校長問點解冇去,其真我想講我同先生都要on shift既,唔係一定去到
‹ 上一主題|下一主題