用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: OP妮歌
go

del [複製鏈接]

另祝樓主好運, 在如此討論氛圍下, 為孩子搵到合適的學校

dmbb10 發表於 16-10-12 10:19
福小校長推崇海豚式教育, 亦或多或少反映係校政上, 學校生命教育堂用外國課程 - "The Leader in Me", 樓主 ...

我都認同海豚式教育,我個人理解是平衡管教和對孩子的尊重,不過不知實質學校如何運作,是否即有獎有罰?會否對小朋友品行要求很高呢?

真道我理解是強調孩子自發自主,對孩子的包容很大,但包容VS紀律,不知小朋友會否紀律較鬆?

SMC我只知小班教學,使老師能關注到小朋友的個別成長,但所知不多;和不同國際同學相處,我相信小朋友可能會多些機會認識其他地方的文化?

HK-MAN 發表於 16-10-12 13:50
3間都不適合.

想問以你意見,那些學校較適合呢?謝謝

hkpapa852 發表於 16-10-12 11:35
我想問:

孩子成長..... 即係咩? 人大咗就一定會成長, 咁其實你知唔知自己想要/問乜?

我想我表達得不好,請見諒。

OP妮歌 發表於 16-10-12 15:00
我想我表達得不好,請見諒。
其實我係希望家長, 能先瞭解自己既要求.

如果唔知自己既要求, 其實真係好難講.

簡單一點, 全人發展, 好多學校都用呢個名詞, 但實際執行差異好大..... 至少諗清楚自己期望

例如: 是否期望學校多提供"可選擇是否參與"既課外活動? 定係多提供"強制參與"既活外活動?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實福小都未出2ND IN?咁快惗?今年好多人報,interview又深,希望你有offer

真道 VS St Margaret  ,我選St Margaret  

OP妮歌 發表於 16-10-12 14:50
想問以你意見,那些學校較適合呢?謝謝
國際學校或3,4既津校...

OP妮歌 發表於 16-10-11 17:53
三間直資龍校,不計地區,會如何取捨呢?

小朋友活潑開朗,用右腦多(重視與人關係、情緒敏感、有創意); ...
其實你過往都係情傾名校, 但相關既名校都唔多似啱你講既"要求".

諗清楚係要搵"業績"定真係搵"較合適孩子"既學校吧!

三間中, 應該係真道同SMC較合適. 如果計埋業績, 可能SMC會好D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-10-12 16:19
其實你過往都係情傾名校, 但相關既名校都唔多似啱你講既"要求".

諗清楚係要搵"業績"定真係搵"較合適孩子" ...

相信自己小朋友係有能力應付學習的,只係想在多方面都考慮清楚。

如果樣樣都已非常清晰,就不用 再來這裡請教大家了。

chanchanchan999 發表於 16-10-12 15:41
其實福小都未出2ND IN?咁快惗?今年好多人報,interview又深,希望你有offer
may I know why?

kennyann 發表於 16-10-12 13:14
x 2

‹ 上一主題|下一主題