用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資 VS 津貼中學 比較
go

直資 VS 津貼中學 比較 [複製鏈接]

各位: 想請教一下大家, 此2種學校除了學費外, 仲有什麼大分別和優缺點?  謝謝你們!
   3    0    0    0
:-D :wave:

mamas 發表於 16-10-11 13:28
各位: 想請教一下大家, 此2種學校除了學費外, 仲有什麼大分別和優缺點?  謝謝你們!
...

直資中學, 無論係B1/B2/B3, 都可以做英中.

直資中學, 可以為學生提供考DSE以外既出路.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

津貼學校冇提供????😊

http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]

引用:各位:+想請教一下大家,+此2種學校除了學費

原帖由 mamas 於 16-10-11 發表
...
直資一有offer就通知你註册。 考呈三唔駛有壓力。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

引用:各位:+想請教一下大家,+此2種學校除了學費

原帖由 mamas 於 16-10-11 發表
...
直資有政府資助,又可以收學費,資源應該較官津充裕,且,直資學生全部自己揀,理應家長學生更貼近學校理念,家庭背景亦較接近~~~

咁應該直資好像較好?  聽朋友講他的小孩子當時只是強某幾科班(如乎數理類), 到中三那年揀科時因其他科如中史, 文學等唔係好得被拉低了總平均分, 揀科時排位後而冇得全部入自己喜歡和較強的那些副俢科而被學校提議改入一些有位但非自己興趣的學科 ... 要讀三年 。這樣會否直資較好? 因資源分配會較彈性? 所以好迷網, 請大家給意見, 謝謝!

王家爸爸  睇你點定義較好   發表於 16-10-12 13:35

mamas 發表於 16-10-12 11:29
咁應該直資好像較好?  聽朋友講他的小孩子當時只是強某幾科班(如乎數理類), 到中三那年揀科時因其他科如中 ...
現實情况下....直資都有唔同既坊間評級....而多數直資都會聲稱資源豐厚
強如兩大直資....都係成績優先選科....只係多數情况下來者不拒啫
况且....官津又未必差過直資喎...都係睇最終邊D直資offer...又同邊D官津去比較 ~~~

王家爸爸  現實同聲稱,其實差距頗大。   發表於 16-10-12 13:37

都係呀, 謝謝!

IloveJJ 發表於 16-10-12 12:53
如果直資(如:中基)有資源按意願開科目,但DSE成績唔係幾好(仲低過全港average),咁應點選呢?
...
唔識答你添...我一向都係好求其...係有得揀既情况下...因應能力揀最適合既
再用男仔揀男校...女仔揀女校...減低揀錯機會...仲唔得就佢自己問題了

IloveJJ 發表於 16-10-12 13:16
阿仔雖然是男仔,但不喜歡數學(生物、化學都ok喜歡),文科如:文學、歷史,佢又喜歡。我希望找多元化的學校 ...
選科問題我諗佢都仲係盲丙丙...始終對佢仲有時間...亦感覺佢亦在慢变中
女仔係女校既大前題下...又會受感染...無乜理由揀唔到既...無理由性格咁異禀瓜

IloveJJ 發表於 16-10-12 12:53
如果直資(如:中基)有資源按意願開科目,但DSE成績唔係幾好(仲低過全港average),咁應點選呢?
...
家長俾咗錢,即使小朋友讀唔掂,自己心理上好過啲,因為感覺自己已經盡咗力。

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-10-12+12:53+如果

原帖由 王家爸爸 於 16-10-12 發表
家長俾咗錢,即使小朋友讀唔掂,自己心理上好過啲,因為感覺自己已經盡咗力。 ...
我都係咁同我小朋友講㗎,成功歸我安排,失敗歸你實踐

shypama  呢兩句真係好睛景  發表於 16-10-13 14:00
optman88    發表於 16-10-12 19:16
Eat_Sleep_Play  嘩,你呢兩句贏曬  發表於 16-10-12 19:05

mcl203 發表於 16-10-12 13:47
我都係咁同我小朋友講㗎,成功歸我安排,失敗歸你實踐
家長既總路線唔會錯,就算錯都係落實不力。

IloveJJ 發表於 16-10-12 13:16
阿仔雖然是男仔,但不喜歡數學(生物、化學都ok喜歡),文科如:文學、歷史,佢又喜歡。我希望找多元化的學校 ...
唔好諗咁多,港島區B1上游學生,如果自行唔揀QC,其實得SJC+KC可以揀,當年我都係咁揀。

IloveJJ 發表於 16-10-12 14:33
係囉!其實真係得SJC, KC。咁第二呢?高主教啲中文成績好嚇人喎! 都唔知擺邊間第二好呢?

另外,SJC既數 ...
SJC既數學有補底班(C班),一拆二。

IloveJJ 發表於 16-10-12 14:33
係囉!其實真係得SJC, KC。咁第二呢?高主教啲中文成績好嚇人喎! 都唔知擺邊間第二好呢?

另外,SJC既數 ...
高主教啲成績比較飄忽,有時可以好好(例如前兩年),有時就有啲嚇人。

‹ 上一主題|下一主題