用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小朋友唔肯講返面試內容是否反映面試能力? ...
go

小朋友唔肯講返面試內容是否反映面試能力?   [複製鏈接]

我小朋友唔多肯講返面試內容,都係一句起兩句止,但我見好多小朋友都講得好詳細。
請問唔肯講係咪代表獲取錄機會比較細?
有無小朋友唔肯講都有d比較好既offer?

hppa  唔多肯講 very normal to many kids  發表於 16-10-11 18:02
   1    0    0    0

個人唔覺得『小朋友唔肯講返面試內容是否反映面試能力』,
以前讀書時去考完D野都未必記得晒啦, 記得都唔一定想講,
可能佢根本無興趣岩先面試既野、或覺得無咩好講,
我仔第一次面試後都只係講左幾句, 之後傾下計佢又講多幾句,
到第2次面試後佢應該唔想再講, 之後既兩次面試都同我講『中文唔明、英文唔識』, 咁我只好唔再問...
不過都唔會期望有咩OFFER囉

我小朋友都係唔肯講,間間都唔肯,最多係分享一兩句,可能性格問題呢,雖然佢而家嘅形勢嚟睇並不樂觀

snoopyman20 發表於 16-10-11 11:08
我小朋友都係唔肯講,間間都唔肯,最多係分享一兩句,可能性格問題呢,雖然佢而家嘅形勢嚟睇並不樂觀 ...
我都有同一個憂慮,所以想問下有經驗既家長

starry_night 發表於 16-10-11 10:55
我小朋友唔多肯講返面試內容,都係一句起兩句止,但我見好多小朋友都講得好詳細。
請問唔肯講係咪代表獲取 ...

有人不愛說話。或佢根本不會表達,不想表達。

同能力無關。

不過如果你追問,佢絕對感受壓力。

Chirley    發表於 16-10-11 12:13

唔肯講同講唔到係兩回事,講到,起碼証明佢interview 時專心及記性好。

唔駛擔心,覆述事件同講故事要練習架,如果無練習過,佢覆述唔得詳細係正常
面試入面,係問答環節先需要小量覆述事件,如果小朋友天馬行空可能仲有分加

講到又如何? 我小朋友in港同只講到dd, 問佢點答又居然答錯! 不過可能答案天馬行空, 所以有2nd in, 真係唔知學校點揀

引用:我小朋友唔多肯講返面試內容,都係一句起兩

原帖由 starry_night 於 16-10-11 發表
與能力無關,我女肯同媽媽講,唔肯同爸爸講。可能是詢問人的溝通技巧問題,又可能我女對媽媽冇壓力,爸爸有壓力。很多原因的,總之唔好迫佢答,只會仲衰。

littlegirl0924 發表於 16-10-11 11:50
講到又如何? 我小朋友in港同只講到dd, 問佢點答又居然答錯! 不過可能答案天馬行空, 所以有2nd in, 真係唔知 ...

我仔又係亂講一通,有時問完都唔知真定假

Chirley    發表於 16-10-11 12:14

回覆:小朋友唔肯講返面試內容是否反映面試能力?

冇關係架!我小朋友十次有十次都講唔返,一in 完出來就話唔記得。當然,我亦冇追問過,佢每次in完我都只問好唔好玩呀?開唔開心呀?都in完啦,問甘多做乜,咪令小仲有壓力!最終我們有offer 率是80%,依家在心儀學校讀緊。

starry_night    發表於 16-10-11 12:43
littlegirl0924    發表於 16-10-11 12:25

應該真係無關係,我小朋友每次都講得好詳細,亦講自己點答,如何做得好好,但並不代表每間都有second in/offer呢

內向便是內向,只是人類其中一種性格。

面試時蝕抵 d 是真的,但作為父母,應去接納他的性格,及去發掘/發展/培養他其他方面的才能。當然,養他參與一下多類群體活動,會令他性格稍為外向一點的。

但如他天生是內向,有需要去大幅度改變嗎 ?

回覆 starry_night 的帖子

咁要睇下是唔肯講定講唔返出來

starry_night 發表於 16-10-11 10:55

I don't think they are relevant; do you like to recall your examination details everytime after finished?! People have different personalities. Of course, one possibility is you; you may scold him everytime and every details he missed the answers?!

yourmobile 發表於 16-10-11 13:07
I don't think they are relevant; do you like to recall your examination details everytime after fin ...
I'm afraid you've misinterpreted my response. Did I say I scolded at him for he's not able to recall the interview quesitons?
I just show my worry in the post. I wonder why you've drawn such conclusion.

我個仔知我想知,考完SFA,我都冇問佢,佢反問我,不如我地去扭個妖怪徽章,咁我話俾你知老師考咩丫。。。我認我中計, 我覺得條件好吸引,但口講就話你努力考學校,我獎勵你嘅。。。
小朋友每次interview都知考咩,不過佢亦知自己有時答得唔好,唔會重犯,暫時學校出result, 1 reject, 1 offer。。。
考咩都唔重要,相信每間學校取錄學生標準都唔同,有d學生唔識答,但有禮貌都一樣得,大家小朋友一齊加油!!!小朋友唔想講就算喇,其實我利誘佢都唔係好辦法。。。

我3個孩子都唔想講,但是他們都有好好的offers, 所以我咪唔好問囉

佢想講就講, 唔想講就無謂追問. 一來免得小朋友有壓力. 二來避免佢為咗要應付in. 之後嘅你, 刻意喺in. 時去記住D內容, 而影響即場嘅發揮.

唔肯講唔係代表獲取錄機會比較細
‹ 上一主題|下一主題