用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 小朋友對數學好有興趣
go

小朋友對數學好有興趣 [複製鏈接]

我小朋友現在5歲,由細細個已經好鍾意計數,而家K3,冇上過任何有關呢方面既興趣班,只是我有時唔得閒,嫲嫲揍佢時就教下佢數學,佢好快掌握,而家佢計到除數同份數,我唔知咁叫唔叫叻,但佢係唔會自己睇書同自學的,我想問如果佢對呢方面有興趣,我需唔需要栽培佢,比佢去上下數學班?定係順其自然?

6    0    0    0

邪留丸ha 發表於 16-10-10 08:43
我小朋友現在5歲,由細細個已經好鍾意計數,而家K3,冇上過任何有關呢方面既興趣班,只是我有時唔得閒,嫲 ...
同我仔好似。這個問題我都想知。

有興趣咪試下囉
for every one criticism, three positives must be given.

lillymarie 發表於 16-10-10 19:11
有興趣咪試下囉

本身家庭經濟環境係考慮因素之一,所以都想聽下別人的意見,從中可得到一些啟示,每個父母都會為自己小朋友的前路打算,驚行錯了會影響到佢,如果你地係我,會點揀?

邪留丸ha 發表於 16-10-10 21:33
本身家庭經濟環境係考慮因素之一,所以都想聽下別人的意見,從中可得到一些啟示,每個父母都會為自己小朋 ...

認真架,小朋友自己有興趣的話,一係自己教,一係試下去外面的興趣班。我兩個仔當年唔鍾意去興趣班(怕生),但我有時間,所以自己諗方法教佢地 :)
大前提係如果佢地話悶唔想去,就唔好勉強,費事令佢地起抗拒心
只要我地唔係一心要小朋友走某一條路,唔會行得太錯的。諗下,即使佢數學資優,我地做父母的要點樣栽培小朋友?係咪要訓練到佢上電視表演俾人睇?定係10歲就入大學?定係攞哂所有數學比賽金奬?呢D對佢既將來有咩好處?

我覺得大人細路都會有好大壓力囉!

數學好,將來有好多出路架,隨口講幾個: 醫學,經濟,工程,電腦科技,科學,音樂........。咁多出路,現在點知佢將來走邊個方响?最緊要係小朋友有學習的興趣,正確的人生價值觀,良好的品格........ 我為這些在努力耕耘中.......

Sauyibo  👍  發表於 16-10-11 06:37
for every one criticism, three positives must be given.

而家佢計到除數同份數
請問咩叫計到份數?吾同份母識通LCM/LCF去計?

lillymarie 發表於 16-10-11 05:31
認真架,小朋友自己有興趣的話,一係自己教,一係試下去外面的興趣班。我兩個仔當年唔鍾意去興趣班(怕生 ...

講得好好,我個仔雖然無做資優評估,但由幼稚園開始,直到現在小學,老師都話佢係資優生,在數學方面係強項,我都係以自己能力範圍內幫他報些他心儀又有興趣既興趣班,盡力去幫助他,最重要都係他健康快樂成長

我仔仔數學都強,屬於一講就明,奧數老師都話佢係好有天份。其實上到小學,發覺只有數好.....真係唔夠。所以我無操過仔仔學更深嘅數,因我唔想太單一,所有時間係數度,希望佢玩吓其他嘢,等佢係性格上,學業上平均發展。

不如focus係幫佢搵間好學校,重視數學的,會好大幫助。

引用:我仔仔數學都強,屬於一講就明,奧數老師都

原帖由 monsterparentss 於 16-10-13 發表
我仔仔數學都強,屬於一講就明,奧數老師都話佢係好有天份。其實上到小學,發覺只有數好.....真係唔夠。所 ...
請問有什麼中學是重視數學科呢?

我小朋友現在5歲,由細細個已經好鍾意計數,而家K3,冇上過任何有關呢方面既興趣班,只是我有時唔得閒,嫲 ...

Maths 好就順著教,有興趣就教,但記得不忘同小朋友打好中英文底子,上到高小,語文唔得,解唔到題,計數叻都無用。加油呀

小心唔好偏埋一邊,數學超前太多唔見有什麼好處。反而趁小著重多點中英文,鼓勵睇多啲唔同類型嘅書,擴闊視野。起碼中英文冇所謂超前,加埋數感好,升中升大相對容易。真係有興趣考慮自習奧數或出外讀,可以訓練思維。小心依家喺香港得數理叻係入唔到大學㗎,呢類例子見得太多了。

akys 發表於 16-10-14 11:14
小心唔好偏埋一邊,數學超前太多唔見有什麼好處。反而趁小著重多點中英文,鼓勵睇多啲唔同類型嘅書,擴闊視 ...
Fair comments.

My son stopped external maths class at F2, pay more attention in languages, pay off finally.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

monsterparentss 發表於 16-10-13 00:23
我仔仔數學都強,屬於一講就明,奧數老師都話佢係好有天份。其實上到小學,發覺只有數好.....真係唔夠。所 ...
講得啱。我仔係自閉症普系。數理能力強,搵左間重視數學的學校今年小一。昨天開家長會老師話以後會卑D奧數佢做仲話考慮緊俾佢去三年級上數學堂

醒目開學勳章 貢獻勳章

數,教到就自己教,揾d用數學做背景嘅故事,多d陪佢睇書,數幾叻都無用,中英文唔得,一樣無得入大學!
家長要做嘅,係培養佢學習興趣
恐龍家

Sauyibo 發表於 16-10-15 13:10
講得啱。我仔係自閉症普系。數理能力強,搵左間重視數學的學校今年小一。昨天開家長會老師話以後會卑D奧數 ...

Sauyibo 你可唔可以pm 我,你小朋友讀邊一間小學咁好,我小朋友好快小一了,想睇定資料,謝謝。

回覆:Sauyibo 的帖子

I also want to know which school ?
It's so good!

小曳人 發表於 16-10-15 17:03
數,教到就自己教,揾d用數學做背景嘅故事,多d陪佢睇書,數幾叻都無用,中英文唔得,一樣無得入大學!
家 ...

agree.
小朋友有興趣嘅,可以由父母自己教,或小朋友自己做適合程度嘅數學練習都得。
我覺得奧數係訓練思維,唔做奧數,做吓坊間嗰啲左右腦訓練嘅練習亦可以。
除了數,亦真的不能忘了最基本嘅語文,多鼓勵孩子睇不同類型嘅書,別被語文成為絆腳石。喺香港讀大學,中英文都好緊要。

Sauyibo 發表於 16-10-15 13:10
講得啱。我仔係自閉症普系。數理能力強,搵左間重視數學的學校今年小一。昨天開家長會老師話以後會卑D奧數 ...

我仔都係,可唔可以講我知邊家小學,我而家都想搵定d資料

五歲識得計「除數」好叻啦,我覺得。我都好想阿仔數學叻,不過佢唔係, 係閱讀能力偏高。  佢五歲都只係識加減數,我想知點樣培養小朋友對數學嘅能力同興趣。

CK_Kukky 發表於 16-10-29 01:26
五歲識得計「除數」好叻啦,我覺得。我都好想阿仔數學叻,不過佢唔係, 係閱讀能力偏高。  佢五歲都只係識 ...
我觉的主要系天生的,当然后天也有关系。对数敏感的孩子只要你说说他就明白了,还可以举一反三有时你没教过他自己有自己的放法去理解当中的关系。
‹ 上一主題|下一主題