用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蔡繼有今年有幾多人申請小一?
go

蔡繼有今年有幾多人申請小一? [複製鏈接]

最心儀的學校,希望會易入D

0    0    0    0

luv2015 發表於 16-10-9 20:32
最心儀的學校,希望會易入D

其實幾多人考唔係最重要,最重要是家長小朋友同學校夾唔夾。CKY面試啱channel的小朋友,通常2nd in未見家長已知道學校很大機會錄取。除非3rd in時父母表現很不堪,否則都是循例見一見。根據幾位朋友經驗,小朋友都無操練,無portfolio,無特別獎項,但都是一心只考呢間,表現很大方得體,很愛閱讀,學術是不錯。所以平常心啦,考小一只是配對,適合的一定會入到,到最後一定有學校讀。

adrio  Right,vice or subjectssupervisor will ask the question to screen whose family suit thm best.  發表於 16-10-11 14:42

上年有三千幾人考,今年可能人數會再多d

引用:Quote:luv2015+發表於+16-10-9+20:32+ 最心

原帖由 meowymeowy 於 16-10-10 發表
其實幾多人考唔係最重要,最重要是家長小朋友同學校夾唔夾。CKY面試啱channel的小朋友,通常2nd in未見家 ...
多謝意見,我諗住小朋友帶本書去,等候時睇下,希望老師見到印象會好啲啦。如果係3千幾人報,咁點到大機會過TSL

lingan  agree  發表於 16-10-11 14:21

回覆:蔡繼有今年有幾多人申請小一?

請問CKY 是否還有2nd in / 3rd in? 大約是在幾時?而最後取錄結果會幾時知呢?謝謝!

三輪面試後,大約一月尾二月頭有結果

引用:三輪面試後,大約一月尾二月頭有結果

原帖由 amy_0101 於 16-10-11 發表
三輪面試後,大約一月尾二月頭有結果
Amy, Thank you ☺️

引用:Quote:原帖由+meowymeowy+於+16-10-10+發表

原帖由 luv2015 於 16-10-11 發表
多謝意見,我諗住小朋友帶本書去,等候時睇下,希望老師見到印象會好啲啦。如果係3千幾人報,咁點到大機會 ...
首先大家會係cover playground 度等,到差不多夠鐘,家長同小朋友可以一齊去禮堂坐住等。舊年,副校長會係台上同小朋友玩遊戲等佢地warm up一下,然後老師會請小朋友去禮堂不同地方分組排隊。我小朋友就係warm up時太興奮,一聽到自己組名就跑左出去,連拜拜都冇同我講

siuap 發表於 16-10-11 21:51
首先大家會係cover playground 度等,到差不多夠鐘,家長同小朋友可以一齊去禮堂坐住等。舊年,副校長會係 ...

我留意到報名時號碼去到4字頭

siuap 發表於 16-10-11 21:51
首先大家會係cover playground 度等,到差不多夠鐘,家長同小朋友可以一齊去禮堂坐住等。舊年,副校長會係 ...

可否分享一下舊年小朋友面試內容及家長問卷內容呢?

pajamama 發表於 16-10-11 14:26
請問CKY 是否還有2nd in / 3rd in? 大約是在幾時?而最後取錄結果會幾時知呢?謝謝!

...

舊年11月13日second in, 12月17日 third in 的;2月2日出結果

引用:Quote:pajamama+發表於+16-10-11+14:26+ 請

原帖由 lydia_keng 於 16-10-11 發表

舊年11月13日second in, 12月17日 third in 的;2月2日 ...
Lydia, thank you for your sharing. 🙏🏻

Jellyrabbit 發表於 16-10-11 22:51
可否分享一下舊年小朋友面試內容及家長問卷內容呢?

考筆試同玩遊戲, 如simon said. 因為我個小朋友考完後好少同我講考左乜, 我都係問一齊去考嘅同學仔先知道.
至於問卷, 大約係 小朋友的優點、缺點, 點解揀CKY, 呢d好大路問題.

siuap 發表於 16-10-12 11:16
考筆試同玩遊戲, 如simon said. 因為我個小朋友考完後好少同我講考左乜, 我都係問一齊去考嘅同學仔先知道. ...

Thank you! "Simon said" 是否"老師話"?
‹ 上一主題|下一主題