用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 瑪利曼小如不能直升中,會去甚麼中學
樓主: 蝦米豬
go

瑪利曼小如不能直升中,會去甚麼中學 [複製鏈接]

daisy17772 發表於 16-10-18 19:01
一定要英文好。interview會考看和理解英文news.

睇同理解都尚可講就真係麻麻!佢成日唔識講都照講,照計應該進步好快架,不過可能太少機會所以仲有好多進行空間

引用:MSS+dse+中文差,是不是自行應該收嗰些中

原帖由 zitaeric 於 16-10-18 發表
MSS dse 中文差,是不是自行應該收
嗰些中文出眾外來生,佢自已小學英文好多的是

...

MSS 係中文弱,應未去到差吧, DSE中文仲有好多中學差過佢。 只係以直小為主既中學,從小就英語為主,經過12年,中文弱D係好難避免, 且學校唔係重谷成績,又有部份家庭語言係英文,少接觸中文, 傳統如是。 MPS都有部份學生係中文強於英文㗎,本身偏向多睇中文書。所以MPS學生係主要補中文。

happy105 發表於 16-10-18 20:18
睇同理解都尚可講就真係麻麻!佢成日唔識講都照講,照計應該進步好快架,不過可能太少機會所以仲有好多進 ...

oh yeah, a student is certainly required to speak out her opinions, answer questions from panel.

It would rather uneasy to those students who seldom read English news / newspapers, and express opinions in English.  

mcl203 發表於 16-10-18 20:39
MSS 係中文弱,應未去到差吧, DSE中文仲有好多中學差過佢。 只係以直小為主既中學,從小就英語為主,經過 ...

yup, MSS doesn't go for "chur" academically, hence those parents whose girls are rather achieving styles academically, and wish to aim at those 神科 in University, have to re-think about their choice of schools.  Although 3 in Chinese is the min requirement for admission to Uni, yet many 神科 or other equivalently demanding disciplines in University do require a minimum of 4.  

既然有網友提出D乜乜疑問...就分享埋最後理解果少少...無更多可以分享了
始終有瑪小畢業生在讀中...不便多言

就有網友重覆提疑問...似乎係介意於小學與小學比較中...我好似無分享過學術水平.....深信每間有熱誠既小學都能教出好學生

亦請留意樓主既題問...和我知既分享...無謂猜想題外事請...况且我8到既亦未必係事實...始終來自路邊

有家長分享瑪小學生派位後表現...恕難直接分享...只可以分享下我一D理解...(1) 派位制度分 自行 和 統一階段...(2)若深信派入必經自行...呢D係中學收生選擇...想知多D可以問番母校中學部為何為何...你可以理解更多..(3) 又若懷疑統一派位出錯...可以致電EDB查詢

daisy17772 發表於 16-10-19 00:36
yup, MSS doesn't go for "chur" academically, hence those parents whose girls are rather achieving s ...

Law 係其中一科要求中文要有 4 的門檻,說易唔易,話難唔難。
今年灣仔女校入 HKU LLB, BBA Law, A Law, G Law :
SPCS 9
SPSS 2
MSS 1
SFCC 1
TL 0

咁當然大有可能係有其他更好 offer、 選擇出國、唔喜歡呢科等等各樣理由。今年收生女仔佔 6x%。
另外人數高企嘅係 SPCC (只計女仔) DGS SMCC GH BPS MCS HY

回覆樓主:

朋友家長曾經有提及過學校係有公布學生升咗去那一間中學,因為佢講過 SPSS 都榜上有名。冇問仔細,又或者只公布英中吧。

Rattie 發表於 16-10-8 23:12
我見有 ywgs ssgs 份, 咁咪趁吓高興講埋呢幾間囉。
話轉咗去 spss sfcc 係 b2 我都有保留喇。
mss 我夠覺 ...
DGS & MSS, 英文 oral 唔presentable, B1A 都冇用。反之英文吹得,又有其他talent, 咪得囉。人地holistic education, 唔係齋讀書。年年兩間鬥choir.

Rattie 發表於 16-10-19 10:54
Law 係其中一科要求中文要有 4 的門檻,說易唔易,話難唔難。
今年灣仔女校入 HKU LLB, BBA Law, A Law, G ...

B1名校,年年成績up & down , 唔駛咁亢奮。BTW,依家仲多人選Law既咩? 班狀元好似一個都冇。

lawsonmoon 發表於 17-7-20 16:21
B1名校,年年成績up & down , 唔駛咁亢奮。BTW,依家仲多人選Law既咩? 班狀元好似一個都冇。 ...
law 只是神科水泡科,又有d咩咁值得去亢奮。
狀元會揀水泡科嗎?少,唔係冇

chocolatebean 發表於 16-10-14 14:51
3X年前已有MPS女仔轉投SPSS OR SPCS, SP小也會轉去SPCS, 唔係冇, 係少有, 通常8X%入番自己中學

上面JM講既 ...

MSP 揀入 YWGS, BPS, SSGS 吾奇,如果DSE想chur盡可能會轉,中文弱怕會拖低

zitaeric 發表於 16-10-18 19:40
MSS dse 中文差,是不是自行應該收
嗰些中文出眾外來生,佢自已小學英文好多的是

...

我覺得咁係冇用嘅。某校正行呢條路,但唔覺有乜好處。

外來生中文或者好些,但若英文程度被原校生比下去,在英中環境也難爭取好成績。

最實際係要中學重點提升中文科成績。

siden 發表於 17-7-23 21:22
我覺得咁係冇用嘅。某校正行呢條路,但唔覺有乜好處。

外來生中文或者好些,但若英文程度被原校生比下去 ...

中英都好的,又未必會報MSS

964000 發表於 17-7-23 20:25
MSP 揀入 YWGS, BPS, SSGS 吾奇,如果DSE想chur盡可能會轉,中文弱怕會拖低, MSS DSE成績是B1b-c, YWGS 是 ...

SingMom 發表於 17-7-23 22:02
MSS 成績是B1b-c ? 唔識唔好扮代表喎!

有錯可向樓主指正。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3241251

MSP 揀入 YWGS, BPS, SSGS 吾奇,如果DSE想chur盡可能會轉,中文弱怕會拖低, MSS DSE成績是B1b-c, YWGS 是 ...

你似乎對瑪小學生升中資料係唔太清楚,瑪小學生自行階段係只有少數學生有興趣他投其他官津,自行唔去搏,乙1係絶大部分選直中MSS,派他校官津多數係乙2後 ~

964000 發表於 17-7-24 04:48
其實所謂b1a-c都是坊間估估下,不需要太認真,我睇呢道咋,我見Marymount2014年的成績好像不大標青,有錯 ...

MMS肯定band1a

你睇下今年DSE成績先la

MCS and MSS 尼D津校真係得罪人唔少,唔係有報就有得in,B1a都唔俾人面試,抵俾人話。
Greenapple 個post咁至頂都唔睇? 人均5以上同st mary差不多,你既標準全港得兩間B1a中學?

名校成績每年up & down,唔駛太粗心,你會見到有D校長舊年第一日一早上哂頭板,今年就潛哂水。

Rattie 發表於 17-7-20 17:16
law 只是神科水泡科,又有d咩咁值得去亢奮。
狀元會揀水泡科嗎?少,唔係冇
真係? 咁你冇剌剌整個灣仔女校表有咩message? 同題目有咩關係?
P.S.
名校成績每年up & down,唔駛太粗心,你會見到有D校長舊年第一日一早上哂頭板,今年就潛哂水。

lawsonmoon 發表於 17-7-24 11:21
MCS and MSS 尼D津校真係得罪人唔少,唔係有報就有得in,B1a都唔俾人面試,抵俾人話。
Greenapple 個post咁 ...

睇左Greenapple個post #3, 同St Mary 仍然是相差一截,吾緊要啦,band 1a都有個range, 全港有475間本地中學,每個band有150間,咁除番開頭50間已是band 1a, 咁MSS又冇理由50之外咁差,咁計法所以MSS點都應該band 1a的,反正bans 1a-c都是坊間自設的。

‹ 上一主題|下一主題