用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 瑪利曼小如不能直升中,會去甚麼中學
樓主: 蝦米豬
go

瑪利曼小如不能直升中,會去甚麼中學 [複製鏈接]

回覆 mcl203 的帖子

係咪mps女習慣無乜功課, 所以不習慣其她學校。如果mps女唔升返mss, 除了神校, 還有什麼學校較適合佢地。

scyauchris 發表於 16-10-13 14:09

係咪mps女習慣無乜功課, 所以不習慣其她學校。如果mps女唔升返mss, 除了神校, 還有什 ...
你係瑪小家長喎....仲要收坊間料 ~~~

坊間傳聞...可能係歸属感...瑪小學生係極少外闖
有聽聞因父母想法...地址遠近...選科問題...放棄直升MSS...但好似每年都係極少個案
放棄直升都係主因2大直資...其中多偏好DGS...可能性格取向較接近
少數去SPCC...又實情2大直資亦唔會收得多
其他...可能基於放洋因素....少量轉去國際 ~~~

引用:Quote:scyauchris+發表於+16-10-13+14:09+

原帖由 mcl203 於 16-10-13 發表
你係瑪小家長喎....仲要收坊間料 ~~~

坊間傳聞...可能係歸属感...瑪小學生係極少外闖
我之前還以為你是瑪利曼家長添,因為你答的也是我觀察到的大部份。

因為我識人少, 加上大部份家長都打算直上。

scyauchris 發表於 16-10-13 20:14

因為我識人少, 加上大部份家長都打算直上。
呢D咪係我聽朋友番黎既料囉...所以好奇怪點解經常有網友話去揀BPS...YWG...SPSS
始終慣於輕鬆學習...自由度大既學習模式...自願走既唔會多~~~

係校內D女仔88掛掛...又經學校交自行表格俾中學部
邊個無交表俾老師....邊個邊日忽然告假唔見人...係難逃D女仔既法眼既
私底下又會交流交流....去到升中階段就自然理解...好難有秘密 ~~~

TwinWong  吓, 自行表小學收, 佢地咪即刻知邊個有意變節  發表於 16-10-14 08:44

引用:Quote:scyauchris+發表於+16-10-13+20:14+

原帖由 mcl203 於 16-10-13 發表
呢D咪係我聽朋友番黎既料囉...所以好奇怪點解經常有網友話去揀BPS...YWG...SPSS
始終慣於輕鬆學習...自由度 ...

嗱實例。 今年有mps students 去了spss, 非常少,唔多,唔適合講幾多個。百分百不是住址問題。 英文好,但考完pre s1 後,  summer 都要上唔止mps 弱項既中文bridging course.

好似話 驚自己的成績 上唔到mss, 於是乎揀了spss. 但究竟是 經第二志願 入, 還是首志願直接入, 就不得而知 .
Disclaimer:  他轉校的原因是什麼, 也是她自己話好似係咁咋。

引用:+本帖最後由+daisy17772+於+16-10-14+01:40

原帖由 daisy17772 於 16-10-14 發表
亦有機會經自行入,當學生手執2張排位紙,加平時測考表現,只係大部份情況係都會睇埋呈3,統一乙1都會搏吓直中,當然世事無絕對,都會有家長去依學校升中指引早早準備,只係有網友用自己學校選校模式,應用於他校~~~

第一輪, 自行學校一定不會收返自己女。我女其實比較活潑, 唔可以太多抄寫功課, 因為抄寫功課對佢幫助不大。不過考乜中學都係要佢自己撰擇, 我只可以比意見。

scyauchris 發表於 16-10-14 10:27

第一輪, 自行學校一定不會收返自己女。我女其實比較活潑, 唔可以太多抄寫功課, 因為抄 ...

你囡囡仲未係P5 ??....校網 ppt 內都有講數字...自己睇下...估到下既~~~

請問mss有開放日嗎?

200709 發表於 16-10-14 11:46
請問mss有開放日嗎?

無, 不過有fun fair day

蝦米豬 發表於 16-10-8 15:45
現在Mary mount MPS直升中比例究竟是60%還是80%? 升不上的會去甚麼中學? 升不上的同學在小五六的表現通常是 ...
3X年前已有MPS女仔轉投SPSS OR SPCS, SP小也會轉去SPCS, 唔係冇, 係少有, 通常8X%入番自己中學

上面JM講既有同學入 YWGS, BPS, SSGS 係唔奇, 我地個年代中西區每校都有3-4個位抽, 當時SPCC都有得抽架! 問題係夠唔夠擔博

回覆 88 的帖子

每年也有嗎?請問大約咩月份等我留意下,thanks a lot!

引用:回覆+88+的帖子 每年也有嗎?請問大約咩月

原帖由 200709 於 16-10-14 發表
回覆 88 的帖子

每年也有嗎?請問大約咩月份等我留意下,thanks a lot!
每年7月初,學期完結前,係weekday ~~

唔該晒!

個個都想直上中學 ,咁外來生咪必須琴棋書畫樣樣精先入到?

cmchang0927  我識的不是但有band one成績  發表於 16-10-17 07:34

其實中四插班可能更易入mss,  有不少會到外國升學

mcl203 發表於 16-10-8 18:04
未能直升既有派去**SPSS, SSGC, YWGS, **SFCC, 港同,**何東,顯理,寶血,培僑,玫瑰崗,無**既係數量少, ...
港同係直資是自己考入的不是派位,有人選擇英華同BPS 都係band 1頭學生,不是未能直升係人地無興趣入。

引用:個個都想直上中學+,咁外來生咪必須琴棋書

原帖由 happy105 於 16-10-15 發表
個個都想直上中學 ,咁外來生咪必須琴棋書畫樣樣精先入到?
一定要英文好。interview會考看和理解英文news.

回覆:瑪利曼小如不能直升中,會去甚麼中學

MSS dse 中文差,是不是自行應該收
嗰些中文出眾外來生,佢自已小學英文好多的是

妹妹豬 齊來做個好朋友)
‹ 上一主題|下一主題