用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大埔中學
go

大埔中學 [複製鏈接]

醒目開學勳章

想請教大家,仔仔小五,二線小學,我見平時考全級50到,想問下知唔知沐恩有機會嗎?因想set定目標,知唔想咁快諗定去救恩,圓玄,想試下英中又最容易嗰間,請大家指教下,謝謝
   1    0    0    0

我推薦沐恩,但學校就吾太主張谷成績,喺少壓力下學生教師都好開心,夠關愛,五間英中裏最平淡的一間,收生亦吾太標青,較易入,啱你。有條件洗咪甘快打算報救恩,救恩其實近幾年不停走下坡,成績教學都好普通,同一般中中無異,如果唔係之前積落名聲,根本冇可能甘多人爭。圓二雖然向來收生吾標青,但踏實,通識甚至六成LV4以上,呢個成績好理想,微調中中裏面,我最欣賞圓二,何中就更別提了。

醒目開學勳章

回覆 Fanny_ma 的帖子

謝謝,但想問如果阮銀考50有機會入沐恩嗎?學校好少人講,老師又唔係好答我!另外請問何郭佩珍又有何睇法?

23肥媽媽 發表於 16-10-8 21:10
回覆 Fanny_ma 的帖子

謝謝,但想問如果阮銀考50有機會入沐恩嗎?學校好少人講,老師又唔係好答我!另外請 ...

早晨
咁快到你選中學,真係過得快

阮銀五十幾應該band two

你進取考慮救恩,圓玄,建議去沙田直資一試,沐恩始終係全英,要想想是否應付到
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

醒目開學勳章

回覆 mrs.so 的帖子

謝謝呀!

醒目開學勳章

我都諗揀圓玄

醒目開學勳章

不過出年先揀,想問下阮銀考幾多名先穩入band 1?因仲有妹妹跟尾

你可以問下老師或者睇番學校升中派位情況吖?!

23肥媽媽 發表於 16-10-9 12:24

不過出年先揀,想問下阮銀考幾多名先穩入band 1?因仲有妹妹跟尾 ...
阮鄭都大概得4成, 我諗銀禧應該最多1/3。我朋友仔都响入面讀, 愁到佢呢, 興趣班都停埋了。

醒目開學勳章

回覆 little_yolky 的帖子

其實大埔係咪只有兩間舊墟超過一半入band 1? 如有,仲有邊幾間?

little_yolky  田家炳小學  發表於 16-10-11 18:23

回覆:23肥媽媽 的帖子

我近呢一兩年冇咩留意各小學升中派位情況,但我記得前幾年,田家炳正校都有超過一半升到band one中學

小吱 發表於 16-10-13 12:23
我近呢一兩年冇咩留意各小學升中派位情況,但我記得前幾年,田家炳正校都有超過一半升到band one中學

...
田小前幾年有6成添, 只計數字可能高過兩舊, 不過人哋兩舊學校靚, 有D跨區出去其他好學校咁。

little_yolky 發表於 16-10-11 13:37
阮鄭都大概得4成, 我諗銀禧應該最多1/3。我朋友仔都响入面讀, 愁到佢呢, 興趣班都停埋了。 ...
阮鄭 及 銀禧 我教會好多小朋友都係讀呢兩間, 呢兩間應該學術都應該幾好架, 愁咩夥呢?

小時了了 發表於 16-10-13 13:18
阮鄭 及 銀禧 我教會好多小朋友都係讀呢兩間, 呢兩間應該學術都應該幾好架, 愁咩夥呢?
...
咪愁佢自己小朋友成日入唔到精英班囉。銀禧派位少過4成B1, 隨時精英班都唔中, 佢女女仲唔係精英班。大埔B2生好難揀學校架。

回覆:little_yolky 的帖子

自從中學縮班之後,幾間有6成上band one 既小學就變咗得返5成了。

其實黎緊幾年後升中既人數都高返,
唔知中學會唔會要加返多一班呢?

小吱 發表於 16-10-13 15:58
自從中學縮班之後,幾間有6成上band one 既小學就變咗得返5成了。

其實黎緊幾年後升中既人數都高返,
無理由喎, B1位縮既程度無人數縮咁快, 百份比應該係高咗喎, 你睇呢兩年, 8舊派得幾靚仔, 寶舊都好唔錯, 但就唔知點解田小無咗聲氣咁。

過多幾年, 真係加多一班都唔夠, 你睇浸小加咗咁多班。到時升中真係有排愁。

回覆 小吱 的帖子

5成在文字藝術下包括了微調中學及直資, 連勞工子弟, 林大輝, 心誠, 三育, 聖道迦南等都計算入英中行列, 咁事實又係比錢既英中...不過有點怪怪
所以近年大埔既小學都係維持40+%, 如果計埋微調+直資可能唔止5成數字...
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

而家小朋友讀書辛苦, 家長又辛苦, 我都愁升中問題, 我小朋友都係小五, 要開始睇中學, 大家認為沙田林大輝和培基怎樣?

coyeeyee 發表於 16-10-14 15:16
而家小朋友讀書辛苦, 家長又辛苦, 我都愁升中問題, 我小朋友都係小五, 要開始睇中學, 大家認為沙田林大輝和 ...
林大輝風評唔多好, 培基好好多。小朋友暫時B2嗎?

mrs.so 發表於 16-10-14 11:23
回覆 小吱 的帖子

5成在文字藝術下包括了微調中學及直資, 連勞工子弟, 林大輝, 心誠, 三育, 聖道迦南等都 ...
咁又唔好咁悲觀, 你講果幾間又真係無人會計入B1率。其實計到去B1C-B2A既學校, 兩舊、田小都唔係咁差, 都接近6成, 計堅B1就低D, 但見舊年8舊D堅B1都幾唔錯, 真係幾靚。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3295224&extra=page%3D1
‹ 上一主題|下一主題