用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 亞松大女離開spcc去讀ics
樓主: 786
go

亞松大女離開spcc去讀ics   [複製鏈接]

回覆樓主:

我post,因為幾個月前有人狂撐話spcc唔睇人脈關係,純以收叻仔叻女。她又以亞松大女話佢叻女所以入到,二仔唔叻所以入唔到。

我同其他媽咪就話,同佢講野真嘥氣。松哥二仔當年高調去dbs聽講座,兩校放offer之前松哥已放聲會揀dbs. 是松哥唔揀spcc,唔洗二仔入唔到。

今次證明,那位狂撐spcc的會員,始終是核心外圍的路人甲

hppa  哦  發表於 16-10-11 01:05

引用:我post,因為幾個月前有人狂撐話spcc唔睇人

原帖由 786 於 16-10-08 發表
我post,因為幾個月前有人狂撐話spcc唔睇人脈關係,純以收叻仔叻女。她又以亞松大女話佢叻女所以入到,二仔 ...
SPCC 唔睇人脈関係就好了, 最好連 DBS 都唔睇, 大家既機會咪大左DD

786 發表於 16-10-8 10:28
我post,因為幾個月前有人狂撐話spcc唔睇人脈關係,純以收叻仔叻女。她又以亞松大女話佢叻女所以入到,二仔 ...

我都唔信唔睇人脈關係囉!

786 發表於 16-10-8 10:28

兩個極端。

點會唔睇人脈呢? 問題係睇人脈預留既位唔會多,大眾亦爭唔到呢d 位。

查新聞,呀蟲係話db收左spcc未知,如講既係真話,段估spcc係waiting囉。

呢一問題係,兩間任你揀,呢度唔少媽媽,仔會傾向揀db喎。。。

好多富貴人家,子女初中都去放洋。兩間亦唔少呢d人。揀邊間亦可能係初小培養某種價值觀取向。

wong8 發表於 16-10-8 10:22
典型 "自干五"
請問什麼叫"典型自千五"?

引用:Quote:Eat_Sleep_Play+發表於+16-10-8+03:1

原帖由 xaxababy 於 16-10-08 發表

學普通話(當成語言咁學),同將中文科用普通話教,係兩回 ...
認同。好多家長會覺得普教中,著數左,唔駛再出去學。但中文本質不是這個方向去學。

這一點,一定要家長自己有判斷力。

回覆:786 的帖子

記憶中,是SPCCPS放offer早過DBSPD。可能是二仔在SPCCPs唔收才這樣說。

台灣國語很優美,普通話oh ......很多新詞,什麼什麼加大力度,什麼什麼做大做強,素質......嘔!

回覆:亞松大女離開spcc去讀ics

我支持普教中,可以學好普通話,正如中學EMI,都是為了學好英文,試想生物科,歷史科要串好多好難的字詞,學生也很痛苦,但也能累積好多英文詞匯

cherrieshum 發表於 16-10-8 11:13
我支持普教中,可以學好普通話,正如中學EMI,都是為了學好英文,試想生物科,歷史科要串好多好難的字詞, ...

英中標籤意義比語文學習意義大得多。

語文學習重基礎,喇叭,spccps都係中小,但無人懷疑佢地英語能力。

陶傑語: 俾錢學普通話係嘥錢。因為語系相同。跨度比學外語少得多。

xaxababy 發表於 16-10-8 03:32

學普通話(當成語言咁學),同將中文科用普通話教,係兩回 ...

真心請教,想了解下點解長遠對學中文反而唔好?謝謝!

bubuG 發表於 16-10-8 11:12
台灣國語很優美,普通話oh ......很多新詞,什麼什麼加大力度,什麼什麼做大做強,素質......嘔!
...

除左用詞,語氣都差好遠。無關地方口音,也不分男女。。。 印象中未聽過,有哪些人講普通話有國語那種温柔。

retriever 發表於 16-10-8 11:23

有時候,我見到國內人形容物品用「好高大」啊!我諗咗好耐是什麼?哈哈!

encina 發表於 16-10-8 08:24
咁你都知。。。。勁不過如果讀唔到轉校會好啲,唔係小朋友會無心機上堂
...

松松自己講架
''嗯,子女太信我,覺得成績不重要!我一直覺得不要考第一,也不要考最尾,最好不要不合格,她便是差點不合格……中學環境始終不同,太大壓力對她不好。''
http://topick.hket.com/article/1516249/?r=mcsdfb

73662710  在spcc 在及格邊缘已经是包尾  發表於 16-10-8 18:11

Felix223 發表於 16-10-8 11:33
有時候,我見到國內人形容物品用「好高大」啊!我諗咗好耐是什麼?哈哈!
...
不是,「高大上」是近兩年國內的潮語,是高端、大氣、上檔次的簡稱,確實用來形容物品,也可用來形容品味及行為。
接觸得少所以不了解不是錯,但未了解就嘲笑只會暴露自己的無知。

引用:Quote:bubuG+發表於+16-10-8+11:12+ 台灣國

原帖由 retriever 於 16-10-08 發表

國語不等如普通話嗎?
台湾叫國語,大陸叫普通話,不是同一種音調嗎? (當然,两地用詞有分別!)
如說得標準,應該是一樣的吧?

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

典型 "自干五"
典型 "自干五"
我和先生與女兒也是土生土長的香港人,在我讀書的年代,一個星期只有一堂普通話,當然叻極有限。阿囡讀嘅幼稚園也不是什麼名幼,沒有什麼英普班。我選擇小學時沒有特別強調一定要普教中,只不過既然讀上了,就大家一齊適應。6年來我女只靠學校的普教中學普通話,沒有外補,我一直不知道她的學習情況,直至上年一家去台灣自駕遊,阿女與當地台灣人溝通完全無問題,我才看見學校教育的成果。當然.....有其他家長認為普教中對學習中文沒有幫助,這點我是同意的,因為阿女最差的仍然是中文。我不是教育專家,我沒有資格評論粵教中或普教中的成效,也有其他家長表達了粵教中的好處,這也沒有問題,各有優點,各有好與壞,只要是小朋友能夠適應便是最好。我不是打手,也不是什麼五毛,就算意見與你相反,也需要尊重下他人吧!

其實語氣用詞,好睇個人
我見好多人操流利廣東話粗囗

xaxababy 發表於 16-10-8 03:32

‹ 上一主題|下一主題