用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 亞松大女離開spcc去讀ics
樓主: 786
go

亞松大女離開spcc去讀ics   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 16-10-15 09:05
無獨有偶,多年前我已經講,教育局講東,我們作為家長先停一停,諗一諗,跟著行西,反其道而行,通常都會 ...

其實好簡單。官做野當然有政治任務,英治時代亦同。
呀蟲大學時已經係國綷派,當年放棄高薪來做官係報國,同後來者糖糖都係一樣。。。

個人唔覺得呀蟲係醒覺喎。。。

有錢人有多個機會,直資對有條件人士亦無咩障礙。民主女神當年都力爭SPCC 轉直資添。

呀蟲作為初信教徒,有又條件任揀,SPCCPS 靈育德育都強,選擇非常正路。讀完小學目的已達。

上中學佢個女絕對唔需要跟上SPCC 跟其他精英拼成績喎,為物呀?

其實大家明唔明唔係 "普教中" 定 "粵教中" 那個好些的問題?
家長自己會用腳投票的, 你覺得自己個小朋友較適合那一方面就自己決定 (選校或轉校) , 而且課餘可以學普通話 (學校亦已有普通話堂).  普通話為母語的學生如有興趣亦可以去學粵語.

不過如果你硬性要求 "食A 餐只可配黑椒汁" 是好有問題.
最慘係佢力推、只賣 "黑椒A 餐", 但自己食 "B, C, D, E ......Z餐, 汁料任配", 而只講"黑椒A 餐" 對你有幾好、幾好.

hktbaby 發表於 16-10-16 00:58
其實大家明唔明唔係 "普教中" 定 "粵教中" 那個好些的問題?
家長自己會用腳投票的, 你覺得自己個小朋友較 ...

咁個官推物,佢自己點係分開架。官係工務員係推政府政策。佢有家人有仔女。老公做官老婆要移民,無問題喎。

如果政策佢製定,公民可以質疑佢creditbility唔投佢票。

但香港制度唔係咁。

ANChan59 發表於 16-10-15 09:05
無獨有偶,多年前我已經講,教育局講東,我們作為家長先停一停,諗一諗,跟著行西,反其道而行,通常都會 ...

你最清醒,而且明白如何化解大陸的赤化。
亦可話阿蟲最初估計唔到情況會係咁差,出問題仲唔即刻跳船

普教中的貼明顯有 "五毛" 和 "自干五 " 出沒
先唔講用咩語言教,只講老師的質素,粵教中係純香港教師,

普教中絕大部份係大陸教師,你了解大陸的教育質素和制度嗎?

如果你擔心大陸製造的食品和產品,點解會唔擔心教師的質素?

多一個大陸的教師就少一個香港教師,香港需要幾多中文教師?

大陸教師教7年,變永久居民就可以申請配偶子女來港

HaYi  反而NET 就不一定要考左香港基準, 因是輔教, 唔知有冇理解錯.  發表於 16-10-16 15:16
HaYi  大陸教師如教中文都考左香港語文教師資格, 用的是香港通用教材, 有問題?  發表於 16-10-16 15:15

wong8 發表於 16-10-16 09:54

咦!咁真係奇怪,我小朋友學校嘅普教中老師,全部係本地老師喎!

wong8 發表於 16-10-16 09:54

"多一個大陸的教師就少一個香港教師,香港需要幾多中文教師?

大陸教師教7年,變永久居民就可以申請配偶子女來港"

仲point,事實巳經有小學所有中文老師全數用大陸人,有D仲升了主任級,再過十年話唔定會與本地教師競爭校長職級,個間學校本身冇紅底背境,唔好問我邊間呀!
‹ 上一主題|下一主題