用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自然學校
go

自然學校 [複製鏈接]

http://www.gaiaschool.edu.hk/

我諗鄉師自然學校目的是可以令到小朋友可以做番真正的小朋友..快樂的童年//
不過讀得這間的學校家長一定是有一定才華的..有方法令到小朋友離開學校有更好成就的...

Felix223  呢間學校理念好好!  發表於 16-10-7 14:24
   4    0    0    0

Applecoong 發表於 16-10-7 14:15

我諗鄉師自然學校目的是可以令到小朋友可以做番真正的小朋友..快樂的童年/ ...

幾年前我女參加過鄉師自然學校舉辦、為期一星期的聖誕自然學校體驗營,獲益良多,尤其响呢個功利現實的香港,可以堅持回歸自然教育,令人敬佩。

Chirley    發表於 16-10-7 15:24

回覆 littlefaith 的帖子

可否講下個"自然學校體驗營" 講物架?!

retriever 發表於 16-10-7 14:55

可否講下個"自然學校體驗營" 講物架?!

當年體驗營內容豐富,記憶中有:

1. 教小朋友爬樹
2. 教小朋友以自然物生火
3. 教小朋友不同樹木名稱及特性
4. 行山澗
5. 原野烹飪
6. 如何將厨餘造成肥料
7. 露營知識
8. 捉小動物例如蟲蟲、毛蟲等等
9. 自然繪畫

有興趣可以上鄉師自然學校看看,網址樓主已提供。

好吸引!! 多謝分享.
其實我以前已經CHECK 過間學校, 不過地點都比較遠,

Felix223 發表於 16-10-7 15:13

好吸引!! 多謝分享.

地點的確很偏遠,當年我是親自駕車由港島東區送小女到屯門上學的,雖然有點遠,但覺得很值得。

Applecoong 發表於 16-10-7 14:15

我諗鄉師自然學校目的是可以令到小朋友可以做番真正的小朋友..快樂的童年/ ...
可惜太遠......

其實咁多家長話要搵Happy School, 又唔見佢地提呢間?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-10-7 15:24
可惜太遠......

其實咁多家長話要搵Happy School, 又唔見佢地提呢間?

呢間都唔係話入就入,都要interview,位唔多,都有小朋友入唔到。所以,參加體驗營係另外一個選擇。

(Happy School家長其實係咪講緊我?)

回覆 hkpapa852 的帖子

因為連學校網也找不到這間學校...所以比較小人寫..但也有很多專輯上過..好特然的一間學校..

littlefaith 發表於 16-10-7 15:05

1. 教小朋友爬樹
好正啵, 呢D野而家都好少會有小朋友做, 好多自然野都好似唔識咁
睇左佢個網站, 個人都覺得佢好正, 如果返學我仔一定好鍾意『午膳自備或搭食$25(素食,有機菜)、便服上學』見到佢有D體驗課程真係好想幫阿仔報...不過可能要佢大D先, 同埋要諗掂點去咁遠

littlefaith 發表於 16-10-7 15:27
呢間都唔係話入就入,都要interview,位唔多,都有小朋友入唔到。所以,參加體驗營係另外一個選擇。

(Hap ...
唔係講你, 你已經搵咗間你認為Happy, 我係講緊個D係度上嚟問邊間Happy唔Happy個D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+http://www.gaiaschool.edu.hk/我諗鄉師自

原帖由 Applecoong 於 16-10-07 發表

同意樓主,家長一定係非常有信心在另一方面培育小朋友才會選自然學校。

仲有一間用華德福教學的,這間我更喜歡。

但自問是凡夫俗子,不夠膽選擇。

bobo_2014    發表於 16-10-7 22:55
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

引用:Quote:Felix223+發表於+16-10-7+15:13+回覆

原帖由 littlefaith 於 16-10-07 發表
地點的確很偏遠,當年我是親自駕車由港島東區送小女到屯門上學的,雖然有點遠,但覺得很值得。 ...
讀一星期都值得嘅,但如果整個小學生涯都係咁奔放到升中點算

littlefaith 發表於 16-10-7 15:05

1. 教小朋友爬樹

請問聖誕體驗營大約何時開始報名?我在網頁上找不到 。。。

Bloomberg 發表於 16-10-8 07:22
讀一星期都值得嘅,但如果整個小學生涯都係咁奔放到升中點算
所以我覺得呢類學校就好似文藝片咁,叫好不叫坐! 始終講完理想, 大家都要回歸現實

啱啱上網睇過, 收費也不平... ... 同埋好多page 都話' 處理中' , 無得睇

bigboyenzo 發表於 16-10-12 23:51
鄉師自校在3月份時舉辦過一次open day,我逗留左左半日,同好多校長老師家長傾過偈,理念絕對係無敵,升中 ...
https://www.youtube.com/watch?v=Na_NVTiP08U   還有小小資訊睇

‹ 上一主題|下一主題