用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蘇淅小學
go

蘇淅小學 [複製鏈接]

有無人可分享蘇浙小學好唔好?
   3    0    0    0

cfbwong 發表於 16-10-7 11:44
有無人可分享蘇浙小學好唔好?

我係ek 見過升中派位成績非常好
但搵唔返個post

回覆:kkckk15 的帖子

聽朋友講小學唔錯,深嘅。中學一般。兩個朋友小孩爸爸都係舊生都收哂(但考其他學校冇一間收),可能alumni 分重。

蘇小名氣梗唔及coed,dg/db果D,但學術我以相當勁來形容,學生兩文三語好強。升中派位相當理想,一大半人都能晉升至響當當既中學。而且學生禮儀各方面都很好,區內街坊都知蘇小d細路好乖。

備受忽略,可能是因學校給人感覺老土d,較不注重課外活動,又不是教會背景聖xx咁好聽。

如果孩子是讀書型的學生,就很合適。相反,跳跳紥活躍型學生,可能會覺得冇咁好玩。

仲有一個缺點,就係青華街其實好高,之後仲有校門前條大斜路好甘,如果不坐校車自己接送,自己或工人姐姐同個細路都行到死死下。

dereklg 發表於 16-10-8 00:49
蘇小名氣梗唔及coed,dg/db果D,但學術我以相當勁來形容,學生兩文三語好強。升中派位相當理想,一大半人都 ...

我之前爬過文,有用家詳盡分享。其實好適合我呢種「只想呀仔專心讀好書唔好攪咁多嘢」嘅懶媽媽。誰知,被我先生一句「啱你啫,唔啱你個囝」打沉咗,無報喇!
天助自助者,  別再怨天尤人

Mrs.Luckycat 發表於 16-10-8 13:57
我之前爬過文,有用家詳盡分享。其實好適合我呢種「只想呀仔專心讀好書唔好攪咁多嘢」嘅懶媽媽。誰知,被 ...
唔緊要啦,在forum中,你是比較開明,有智慧的家長。你孩子有你這醒目媽,很幸運,讀邊間都會叻叻

Mrs.Luckycat  謝謝,承您貴言  發表於 16-10-8 14:47

dereklg 發表於 16-10-8 14:08
唔緊要啦,在forum中,你是比較開明,有智慧的家長。你孩子有你這醒目媽,很幸運,讀邊間都會叻叻 ...

hi dereklg,  多謝你之前的分享,今日去了,時間都趕到,下一場都趕到。無奈到家長環節仔仔周身郁。唉,天意。

tiffany168168 發表於 16-10-8 16:45
hi dereklg,  多謝你之前的分享,今日去了,時間都趕到,下一場都趕到。無奈到家長環節仔仔周身郁。唉,天 ...

我個女直情”扒“咗喺張枱度,衰梗,老師個樣好5like

clolo8888 發表於 16-10-8 20:02

我個件就托住個頭,攪到我都唔可以專心回答問題!不过,面試完我都覺得蘇淅唔係我杯茶,收咗都可能錯配!

trevorng 發表於 16-10-8 21:03
我個件就托住個頭,攪到我都唔可以專心回答問題!不过,面試完我都覺得蘇淅唔係我杯茶,收咗都可能錯配!
...

係呀,都5啱我!in 我個老師放'了個cool 字係面!木無表情!

引用:Quote:tiffany168168+發表於+16-10-8+16:45

原帖由 clolo8888 於 16-10-08 發表
今日in阿女+家長時個老師問我女問題,我女怕醜唔肯講,我鼓勵佢自己講比老師聽,佢直情攬實我唔望老師,老師即刻問我「佢平時係咪咁唔合作?」,一分鐘的觀察已論斷佢係「唔合作」的學生
即時對學校冇晒好感

回覆:蘇淅小學

我見完老師都對間學校感覺差左好多,老師見得好無heart.

osim 發表於 16-10-8 23:36
我見完老師都對間學校感覺差左好多,老師見得好無heart.

我個老師都oK,只不过覺得在G/F等候的安排好差,個咪又冇聲,設施較舊,D家長又好自私,將自己的物品放在椅上,好多人要企係度等,同其他學校相比,感覺真係唔好!

大家小朋友in左幾耐呀?

Interview順利者恭喜晒,不太順利者亦應感恩,這是一個尋找適當配對的過程,今天的失,正正是為了明天獲得更合適的

dereklg 發表於 16-10-10 07:51
Interview順利者恭喜晒,不太順利者亦應感恩,這是一個尋找適當配對的過程,今天的失,正正是為了明天獲得更 ...
絕對同意!

dereklg 發表於 16-10-10 07:51
Interview順利者恭喜晒,不太順利者亦應感恩,這是一個尋找適當配對的過程,今天的失,正正是為了明天獲得更 ...
係呢!你小朋友果日面試問題簡單嗎?

vivianho35 發表於 16-10-10 21:32
係呢!你小朋友果日面試問題簡單嗎?
是上一年的事了,專重學校,不能將細節公開,不過大概係點都可以講的,都是一d 與日常生活有關既野,超簡單,不過我女係唔識答案,但係識答,仲要借題發揮,頗有態度,後來第一輪就收了。

所以我常說,標準答案不重要,答中唔一定高分,唔識答案但比老師睇到你處理方法先係取分關鍵。

不過,一咁講,forum 內又有人唔高興啦,因為有d 家長中意質 d 仔女入雞精斑背答案的。

回覆:蘇淅小學

呢間係一間好傳統的小學,純學術。校訓是“整齊嚴肅”,大家可以想像收生傳統好著重“乖”而唔係“巧”。呢間學校極著重舊生關係,你識任何姨媽姑姐讀過蘇浙的中小或幼,記住盡寫。

回覆 dereklg 的帖子

謝謝回覆!
‹ 上一主題|下一主題