用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 由傳統小學轉去國際,難不難適應?
go

由傳統小學轉去國際,難不難適應? [複製鏈接]

女兒現讀傳統名私小二年級,成績中上,英文程度良好,女兒乖巧、不算探索型,請問如轉去國際學校會難適應嗎?

2    0    0    0

Mighty 發表於 16-10-7 17:03
At such a young age nothing is difficult.  If she can survive in a 傳統名私小
I dont see how she can ...

謝謝你意見!我係擔心她能否適應IS既教學方式,因為她一直受傳統教學,大家也明白係feeding模式,怕轉去IS,能否令她open up

lovecasey 發表於 16-10-7 17:09
回覆 jc479 的帖子

so you are looking into IS year4 next year and the hardest part is to get a spot  ...

我還有一個兒子今年申請了IS既year 1, 如果細佬入到,sibling會有priority, 所以諗緊如果細佬入到,家姐應唔應該轉埋IS

964000 發表於 16-10-7 23:09
But why need to change ?

一來細佬今年考IS既year 1, 如果入到,公平起見會比家姐選擇轉唔轉IS,二來其實對香港教育越來越失去信心

penp0319 發表於 16-10-7 23:37
IS & 傳統學校教學方式唔同,要睇小朋友適合邊樣教你學方式!

多謝你意見!你所提出正是我最擔心之處,其實阿女之前冇選擇IS,就係覺得佢性格好似適合local school多D,佢暫時都好接受到傳統教法,返學亦開心,當然亦有辛苦時,而我同老公越來越唔喜歡香港教育制度,加上另有阿仔性格不同,佢今年申請IS既year 1,我地怕阿女見到細佬如果讀IS, 日日唔洗做功課溫習,但自己每日有功課,又成日測驗,會有比較,以為我地偏心,所以我地會俾阿女自己選擇,但我又怕究竟她能夠適應呢?如果IS既year 7先插班,會否更難應付呢?

penp0319 發表於 16-10-8 07:57
我覺得要轉就盡快轉!易適應d!我明你的原因要轉,我有朋友個情形同你一樣!
...

明白,謝謝!

lachatte 發表於 16-10-8 12:36
如小朋友係外向性格,應該好快適應。

利申:我大仔今年由一間地區熱門津小(完成小二)轉ESF year 4,好快就 ...

謝謝意見!我女性格不算外向,但亦不算內向自我,只怕她俾傳統教學餵慣,如果去IS,擔心她唔夠主動探索,反而影響左佢對知識既吸收

ccjm 發表於 16-10-8 19:09
既然係咁,早轉比遲轉好。並非学业追不上。反而係学習模式及同同学相處方式係需要適应。
...

明白,謝謝意見!

964000 發表於 16-10-8 23:38
聽過有人從SPCC P5 轉去IS , 好吾慣因為冇乜功課冇範圍,吾知點算,(因為spoon feed模式學習慣),最後又 ...

謝謝分享!我都好怕萬一適應唔到,要回頭仲難,到時兩頭唔到岸

penp0319 發表於 16-10-8 23:39
明白的!加油!

多謝!

ritz_ng 發表於 16-10-10 01:02
【女兒轉國際校 】梁錦松:想認識另一個教育制度

謝謝分享!

964000 發表於 16-10-12 11:25
好多人spoon feed慣去到大學仲未適應架
其實愈早愈容易適應

咁又係,人越大可能適應能力越低
‹ 上一主題|下一主題