用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好奇怪,真的好奇怪!
樓主: five555
go

好奇怪,真的好奇怪!   [複製鏈接]

Dolphinmom 發表於 16-10-7 09:51
有時睇下d膠post都幾有娛樂性,舒缓下情緖都好吖。我都開始懷疑有d 膠post 係高登仔開嚟玩d媽咪。

...
EK已經叫好D. 其它forum D膠post 真係多到嚇死你. 真心覺得呢D人好可憐. 喺現實世界得唔到關注, 唯有透過網絡世界吸引其他人嘅目光, 去尋找慰藉.

Chirley    發表於 16-10-7 15:08

siden 發表於 16-10-7 07:46
Agree

愈來愈少有用資訊,以前好多人分享各校面試模式注意事項,或者用家分享校內情況

我太低分,冇得點評。

嗰d為拗而拗

wing214 發表於 16-10-7 08:49
有諗過分享,考幼稚園時曾經喺ek分享,點知因為係第1日考,結果我俾人喺網上鬧爆,考完再分享又會俾人話, ...

Absolutely agreed, 分享interview內容其實好有建設性,就算問題年年唔同都知format同學校大概取向,有得準備一下。

小弟初初來時都試過亂來,特登玩野咁。
呢 d 係玩 forum 既慣技,就好似打 拳要試下力水,比管理員質幾拳,就知個呎度。

換言之,如果發現 forum 某 d post 出現偏離,可知會一下管理員,要佢執一執佢

奥脫福 發表於 16-10-7 00:05
自行25分(唔係喇沙)都話唔敢報,反而用20分報其他學校。。。咁算
唔算另類?

再激d果個係我喎,原來咁樣係叫激,其實20分都係要抽,加上唔想揀女校,想搵間近返學d嘅,我覺得無問題適合咪ok囉。開頭家人會反對,但明白原因後都支持。

btw,我並不同意樓主所指,forum 必定是要分享資訊,交換數據,唔準吹水,才算是有建設性。

就算真係學校,學習"硬知識",其實只佔大約上學時間的一半而已。大部份人的子女在校內,都是hea 下hea下又一天,你自己可以咪埋做功課,但唔可以怪責其他同學仔hea下hea下掛

forum 裡除硬資訊外的各種post,除人身攻擊,亙罵外,其他討論內容都應該是可以的。

樓主不合心水的post ,自己不看便可,又豈有要別人寫出自己合心水post 的道理

kaei  去慣跌吉就知一般forum D膠多到哩  發表於 16-10-7 14:37
retriever  正路!  發表於 16-10-7 11:56

dereklg 發表於 16-10-7 11:29
小弟初初來時都試過亂來,特登玩野咁。
呢 d 係玩 forum 既慣技,就好似打 拳要試下力水,比管理員質幾拳, ...
記得早兩三月,你都係俾人圍得好勁.
EK 有主流思想, 或者咁講, 上得EK 都係懷著某D 諗法...

所以跟基本盤意見相左, 都會一石激起千呎浪!

retriever 發表於 16-10-7 11:58
記得早兩三月,你都係俾人圍得好勁.
EK 有主流思想, 或者咁講, 上得EK 都係懷著某D 諗法...
hehe,講到我好似係大壞人咁

回覆:dereklg 的帖子

路過一問:其實樓主呢個post, 建設性係邊啊?

樓主不必多慮,我們作為成年人,真心分享或膠post,心中有數。
天助自助者,  別再怨天尤人

JoGoMa 發表於 16-10-7 12:14
路過一問:其實樓主呢個post, 建設性係邊啊?
問得太好了,其實所謂有冇建設性呀,合唔合心水呀,大部份都係主觀架,一體兩面,你覺得件事係點,其實係你想把件事看成點,而且都是片面的。

咁你問樓主呢個post 有冇建設性?----------咁我會話,都有既,......雖然都冇硬資訊,但佢都有叫d 網友仔乖 d ,唔好咁膠,起碼我見到佢係一個好人,........係死板 d 咁姐

hha 發表於 16-10-7 10:47
Absolutely agreed, 分享interview內容其實好有建設性,就算問題年年唔同都知format同學校大概取向,有得 ...

而家好少人肯分享INTERVIEW 內容, 不過可能小朋友考完都未必記得又或者D 人覺得分享左令其他人更ADVANTAGE 掛......

Chirley  個人估係因為小朋友都講得唔清楚,唔想誤導人,最少我自己係咁諗  發表於 16-10-7 15:13

有分享架,不過私下起自己既家長GROUP度分享

freshrose 發表於 16-10-7 13:17
而家好少人肯分享INTERVIEW 內容, 不過可能小朋友考完都未必記得又或者D 人覺得分享左令其他人更ADVANTAGE ...
對,人性正正就是如此。

不過我以前試過咁講,在forum 都比人罵啦,認為我咁樣講野係宣揚心計/謀略掛。

kkqueendom 發表於 16-10-7 13:34
有分享架,不過私下起自己既家長GROUP度分享
咪係囉,資訊係自用,或自己人先有得用,才是人性常態

你無權控制人地起邊度share資料,將d料放上黎唔係問題,前人係咁做,後人繼續係好應該,不過我就真係唔選擇放起度,自己group大家都係真心交流,唔會有人懷疑你,塞你,大家係一條心去考試,會扶持,會鼓勵,但呢度太多真心SHARE,結果係

Binlojai  agree~ 之前係第二D版試過真心SHARE但俾人懷疑俾人窒... 從此我做CD-ROM多~  發表於 16-10-7 18:13

或者我會咁諗, 其實就算分享面試的模式, 唔代表人人的子女都可以到時係識答(EVEN你不停喺屋企同小朋友講人個答法), 或者反應不到, 或看其他表現. 因為不同學校選學生的準則是不同, 或者佢地係想睇小孩其他的反應處事態度來收生.
最重要是眼緣...總之無得擔心在此分享又會蝕底. 平常心.
補充: 至於其他膠POST, 其實都係一個借鏡, 反面教材, 父母應反思如何為子女選校,

Chirley    發表於 16-10-7 15:15

kkqueendom 發表於 16-10-7 13:49
你無權控制人地起邊度share資料,將d料放上黎唔係問題,前人係咁做,後人繼續係好應該,不過我就真係唔選擇放起 ...

經上說: " 你們不要論斷人,免得你們被論斷。"

呢度好多誅心論者架...

有人多講有OFFER, 又話人地唔理其他人無OFFER既感受. 要低調.

講學校, 其實正反都有講下, 又有護法出來估咩居心呀, 又話提子味...

一陣又有人話講既野有無調查過, 有無代表性, 論壇係搵資料平台, 唔可以講個人意見云云...

真係奇奇怪怪...

行得正企得正,  鍾意講物就物..

唔想睇, 唔回應, 條THREAD 自然沉底...

衰得過D 人, 改哂D THREAD 標題變 "deleted", "..."

Chirley  唔想睇, 唔回應, 條THREAD 自然沉底...  發表於 16-10-7 15:16

回覆 retriever 的帖子

我投降 無力招架~~ 已經花了太多時間回覆, 要閃了

回覆樓主:

我都試過初來報到時開post問了儍問題,雖然無被人插但見回應少知道開得唔好。

其實所謂膠post, 啲父母太緊張又無地方/識人問問題, EK呢個平台俾大家問下嘢收下料其實好好。如果覺得問題唔啱答唔啱睇咪飛囉。有時見到啲人回應令我有時都覺得少出聲較為好唔會踩地雷, 變咗做 ROM 唔係RAM。如果ROM多, EK會越來越少價值㗎啦!用家互相尊重互相體諒好重要!

‹ 上一主題|下一主題