用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好奇怪,真的好奇怪!
go

好奇怪,真的好奇怪!   [複製鏈接]

上年考小一,我們一班會員只會忙於討論有建設性的面試前準備,或面試後的點滴,極少見會時刻來閒聊講笑討論無實際作用的話題。似乎今年的家長好輕鬆,好有準備,所以有多餘的時間無間斷來回答狀似面試的討論,實際上無使別人或自己得益。10月份該是面試高峰期,理應好忙好忙。之前忙於報名,之後要忙於預備,又要和小朋友練吓扮面試,認吓中英文字,了解各校的長短,兩公婆討論誰作答那個部分,整理所有面試日期,預備要帶的文件等等。
苦口婆心勸大家有時間不如望多兩眼要考的學校網站,或者來EK搜索吓近幾年面試的資訊,總好過白白浪費追不回的親子時間。

*PS 我曾經有想過有人是刻意引起話題,刻意浪費你們的時間。

不喜勿插,不要學了別人的壞處,只想聽只想看自己認定為對的人與事。

3    0    0    0

自行25分(唔係喇沙)都話唔敢報,反而用20分報其他學校。。。咁算
唔算另類?

另外仲有一個再激d,嫌母校谷走去報15分官校。。。可能有人好喜歡抽
獎。真係唔抽唔知有運到?!

little_yolky  不過最後無抽,考到私校。  發表於 16-10-7 15:14
little_yolky  我當年都係咁。  發表於 16-10-7 15:14
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

唔知其他人係點啦,
我同老公就只係報左3間直資咋
基本上可以去了解既都叫了解左
唔係話有把握所以咁,
而係我地先睇左D學校地點、學費、學校既學生類型等野先
太遠或學費太貴唔考慮啦, 因會有兩個小朋友如果一個返學駛成2萬一個月實在太貴了...搞下搞下可以報到既唔多,
有D仲陰差陽錯MISS左報名日子或係差咁D又報唔到
最大希望係可以靠老公OLD BOY果幾分 (得20分)可以俾阿仔入到屋企附近既學校就好開心...等派彩結果

引用:上年考小一,我們一班會員只會忙於討論有建

原帖由 five555 於 16-10-06 發表
上年考小一,我們一班會員只會忙於討論有建設性的面試前準備,或面試後的點滴,極少見會時刻來閒聊講笑討論 ...
同意!
從未試過上EK見到咁嘅情況。我也是去年考小一,未鬆懈過。懶得理人地報幾多間,我身邊個個都係咁報。然後努力備戰。就算考完晒,仍然不斷睇下等位求位call waiting list....  就算而家返左學我都繼續上來研究,今年真係好特別。

five555 發表於 16-10-6 23:42
上年考小一,我們一班會員只會忙於討論有建設性的面試前準備,或面試後的點滴,極少見會時刻來閒聊講笑討論 ...

只想說這兩年EK的家長越來越吝嗇分享,大家都想做taker唔肯做giver, 幾年前幾間神校 interview後家長們互相支持到放榜的場面已不復見

Sushi_love  今年 SPCC 氣氛好好,大家互相支持。
世界,並不是一面倒的。  發表於 16-12-14 13:07

回覆 five555 的帖子

樓主敏感得咁緊要?!

BabyAndre 發表於 16-10-7 00:29
只想說這兩年EK的家長越來越吝嗇分享,大家都想做taker唔肯做giver, 幾年前幾間神校 interview後家長們互 ...

Agree

愈來愈少有用資訊,以前好多人分享各校面試模式注意事項,或者用家分享校內情況

依家好少人肯分享

只見愈來愈多只係上黎收料、窒人、make埋一堆為拗而拗嘅comments

lunhome  窒人、make埋一堆為拗而拗嘅comments    發表於 16-10-7 17:37
Chirley    發表於 16-10-7 15:08
sheffield    發表於 16-10-7 13:47

siden 發表於 16-10-7 07:46
Agree

愈來愈少有用資訊,以前好多人分享各校面試模式注意事項,或者用家分享校內情況
可能大家覺得競爭大咗,俾多D料就減低自己既機會,所以就無謂講。

Chirley  競爭大咗唔代表自己機會細,呢D心態真係唔多好  發表於 16-10-7 15:09
siden  所以我寧願睇你啲數子貼好過,起碼objective有建設性  發表於 16-10-7 08:13
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

BabyAndre 發表於 16-10-7 00:29
只想說這兩年EK的家長越來越吝嗇分享,大家都想做taker唔肯做giver, 幾年前幾間神校 interview後家長們互 ...

同意!

siden 發表於 16-10-7 07:46
Agree

我呢排都好忙,因為睇到眼火爆!

Eat_Sleep_Play    發表於 16-10-7 12:02
siden    發表於 16-10-7 08:14

有諗過分享,考幼稚園時曾經喺ek分享,點知因為係第1日考,結果我俾人喺網上鬧爆,考完再分享又會俾人話,考完就唔好問小朋友考咩啦。。。所以而家唔敢分享喇,講咩都係錯咁。。。同埋而家有考小一whatsapp group, 少咗網上討論

ANChan59  Yes, some web pals shared with me that they like to exchange views and info in WhatsApp.  發表於 16-10-14 13:21

wing214 發表於 16-10-7 08:49
有諗過分享,考幼稚園時曾經喺ek分享,點知因為係第1日考,結果我俾人喺網上鬧爆,考完再分享又會俾人話, ...

對,時代不同了

尼兩日某些新P真睇到谷氣,唔係問题唔係分享,而係為咗取笑人而開…
個人見解不喜勿插

retriever  同意. 某程度可以話係網絡欺凌  發表於 16-10-7 10:46

家長輕唔輕鬆就唔知,只係知近年多咗好多膠post....比較吓前幾年最hot的topics同呢兩年(尤其係今年)的, 就睇到個分別...都係睇返hkpapa果D算...

膠post 未出現前,討論氣氛都正正常常。現在爭吵多過討論,真係唔知有心定無意。

Chirley    發表於 16-10-7 15:10

回覆:好奇怪,真的好奇怪!

其實forum 傾咩都冇所謂,又唔係實名制。EK 咁多年,唔開吓新話題, 咁年年咪又係講'20 分好唔好搏'、'神校vs名津邊間好'。

retriever  同意! 討論下幾好... 唔明點解係面試分享點滴先係正路喎...  發表於 16-10-7 10:44
hkpapa852  多年嚟, 見最多既都係 XX vs YY 呢D帖  發表於 16-10-7 09:41

我暫時未有資格分享住,(因為係遲一年報),不過真的獲益良多,各位前輩的分享和分析令我更清楚為自己點選學校,收窄咗個範圍,亦因為見各位分享叩門津立或直私所遇的問題,原來現在我都要開始準備,不單單是學術、生活常識。始乎近這兩天的post 回覆正常一點,比較資訊性。

有時起度講野又會被人串,被人窒,有D人成日覺得自己講野最有道理,中2教訓人,講咩都死,仲點夠膽講野

回覆:好奇怪,真的好奇怪!

有時睇下d膠post都幾有娛樂性,舒缓下情緖都好吖。我都開始懷疑有d 膠post 係高登仔開嚟玩d媽咪。

vpo0615   咁都俾你諗到.  發表於 16-10-7 15:56

kkqueendom 發表於 16-10-7 09:34
有時起度講野又會被人串,被人窒,有D人成日覺得自己講野最有道理,中2教訓人,講咩都死,仲點夠膽講野 ...
agree, 問大家意見, 有人會答你自己諗, 完全冇建設性可言

kkqueendom    發表於 16-10-7 13:35
‹ 上一主題|下一主題