用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York 個個都收?
go

York 個個都收?

好多媽媽講York 個個都收,好想知點解,
除非面試人數少於學位....

hppa  Of course not  發表於 16-10-7 00:10

引用:好多媽媽講York+個個都收,好想知點解, 除

原帖由 bebrave 於 16-10-06 發表
好多媽媽講York 個個都收,好想知點解,
除非面試人數少於學位....
間間學校都唔會有100個位派100個offers , 實會派多過100個,甚至雙倍都唔出奇。depends on 過往有幾大比率的人withdraw offer . 咁York 係大校,所以手鬆都唔出奇。

回覆:York 個個都收?

根本n 和k1 也是音樂椅遊戲,俾offer, 又可以收970 留位費,家長之後withdraw又唔會退$, 咁出多d offer 都好正常。我相信even 名幼,甚至龍幼,第一round offer 的數目也必定大過學位數目

貝珠 發表於 16-10-6 22:27
根本n 和k1 也是音樂椅遊戲,俾offer, 又可以收970 留位費,家長之後withdraw又唔會退$, 咁出多d offer 都 ...

只是好奇York 特別多人咁講...

希望無錯, 網上搵到York 5間幼稚園共有約2400學生, 除3每年800學生.名校一般都是3-4千人報. 你當4千人報, 簡單除都已經有1/5機會. 而且學費唔平, 家長可搵到更平又差唔多水平的學校, 令有好多人take 左offer 再放棄, 咪好似週圍都有人話曾收York offer.

大埔之友 發表於 16-10-7 01:41
希望無錯, 網上搵到York 5間幼稚園共有約2400學生, 除3每年800學生.名校一般都是3-4千人報. 你當4千人報,  ...

朋友例子:子女整個面試過程沒答過一條問題,只是哭鬧情緒,結果被取錄,但換轉另一角度,這稱之為有教無類。

好奇想問,如果個一年好多人都接受offer,咁會點呀,開多幾班?

咁佢又有幾間校舍開多班吾出奇同埋D家長好多都有幾個offer係手

Forgetmenot999 發表於 16-10-7 09:29
朋友例子:子女整個面試過程沒答過一條問題,只是哭鬧情緒,結果被取錄,但換轉另一角度,這稱之為有教無 ...
如果家長處理得好, 唔怪獸, 咁學校都會欣賞而俾OFFER.

vpo0615 發表於 16-10-7 15:32
如果家長處理得好, 唔怪獸, 咁學校都會欣賞而俾OFFER.

處理得好不好就不評論,但朋友女兒就哭過不停直至離開york哭聲才肯停止

回覆 Forgetmenot999 的帖子

學校應該知道小朋友一時表現唔代表其能力
可能扭眼訓或者唔舒服

唔等於個小朋友資質差或者有問題

咁收佢又有何問題呢

引用:好奇想問,如果個一年好多人都接受offer,咁

原帖由 lovececing 於 16-10-07 發表
好奇想問,如果個一年好多人都接受offer,咁會點呀,開多幾班?
曾經試過, 近年由於York經常見報,所以没超收了

香港經濟日報 
A21 | 社會 2000-04-15
標示關鍵字 

幼稚園超收 每班罰25萬 罰款增達50倍 九月新學年實施 

【本報記者陳安琪報道】教育統籌局為了嚴懲不良辦學者,罔顧學生安全而「超額收生」,建議於九月新學年大幅提高超收罰款,由現時的五千元提高至二十五萬元,增幅達五十倍,罰款更會以每班計算。 
  過去一年幼稚園超收事故屢見不鮮,以九龍塘兩間約克幼稚園為例,學校被發現超收一百九十三人,就連裁判官都驚訝學校每月收千八元學費,「利潤幾高」。 

不過,基於罰則所限,被檢控的校長及校監控以十二項超額收生罪名,每項控罪,亦只被判罰四千及三千五百元,罰款也只不過是合共四萬六千元,教育界普遍都認為判罰太輕。 

學生安全為前提 

教育統籌局經研究後,以學生安全為大前提,認同超額收生比觸犯其他《教育條例》條文嚴重,故建議把《教育條例》第八十四條㢠及《教育規例》第一百零二條的超額收生罰款,由五千元提高至二十五萬元,即相等於違反《教育條例》第八十七廹條有關營辦非註冊或非臨時註冊學校的罰款額。 

Alice.Hana 發表於 16-10-7 18:06

學校應該知道小朋友一時表現唔代表其能力

如果每間幼稚園的評審職員像你這樣體貼家長及小孩就好了,相信你的解釋很難令人信服。

同意, 勁喊都要收, 咁唔喊既更加要收, 最後咪係人都要收? 好難理解. HAHA!!

回覆:Forgetmenot999 的帖子

喊咁耐,最後有無offer? 我識有小朋友龍年考york pn係唔收呀

回覆 amoyresident 的帖子

龍年係咪 好多B 奶粉都買唔到 買唔到 買唔到
果陣好似?

人的心理就係咁,係人都收就唔稀罕,入唔到就越想入。

回覆 bebrave 的帖子

最緊要 學校係適合小朋友每個家長都有不同期望同要求
係咪個個都收 只有學校知
收到offer 係開心事
樓主 小朋友係咪都係今年考K1?

amoyresident 發表於 16-10-24 23:49
喊咁耐,最後有無offer? 我識有小朋友龍年考york pn係唔收呀

最後有offer,那小孩現巳畢業了,最終入了一所六千人爭崩頭的名小。
雖然濫收情況嚴重,但不否認那是通往名小的踏腳石

Forgetmenot999 發表於 16-10-25 12:58
最後有offer,那小孩現巳畢業了,最終入了一所六千人爭崩頭的名小。
雖然濫收情況嚴重,但不否認那是通往名 ...
都8下邊間小學