用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 除了全軍覆沒,有冇d勵志故事係唯獨一間收? ...
樓主: totoromami
go

除了全軍覆沒,有冇d勵志故事係唯獨一間收?   [複製鏈接]

kaatt 發表於 16-10-6 20:49
點解咁岩,我地係咪講緊同一人? 我朋友上年考十間私直,得唯一一間男拔收,讀咗一年,幾個月前話要轉校, ...

可否分享點解要由DBS轉走呢?

識人係只有st Paul boys收

回覆樓主:

考直私唔收結果抽獎最搶手果間收算唔算?

回覆 totoromami 的帖子

我朋友上年全軍覆沒,叩門叩到油天。我仔仔考左十幾間,最後有兩間唔錯的學校收,雖然唔係神校。

謝謝大家,總算有些正能量

回覆:geminialing 的帖子

我朋友係

geminialing 發表於 16-10-6 20:15
我聽過一個非常勵志,但係朋友的朋友(是否相信請自行判斷)
報左10間得1間收,但果間係男拔

...

信, 我都聽過類似情況.

引用:其實想知道過往經驗是否一係手揸幾個offer,

原帖由 totoromami 於 16-10-06 發表
其實想知道過往經驗是否一係手揸幾個offer,一係就全軍覆沒?有冇一些小朋友真係唯一得一間收?和是那一間? ...
上年呢個時候,英華、港同、TSL 全部 1st in 止步,我在這段時間,心情很低落, 飯也吃不下。雖然心知自己所報的小學,全部都是熱門之選,但真的沒想過連一間 2nd in 都無。面對仍未 1st in的 DBS 和 CKY, 心裡已經打定輸數,這兩間是我們覺得最合適仔仔的,最後兩間都收了他。
經過上年一役,真心覺得這是一個 matching game, 學校唔收,唔代表小朋友唔叻,只係大家唔夾。

nononemo  谢谢分享,心情好些了  發表於 16-10-14 12:14
dereklg  學校唔收,唔代表小朋友唔叻,只係大家唔夾。<--------正正就是如此  發表於 16-10-7 10:24
hppa    發表於 16-10-7 00:59
Chirley    發表於 16-10-6 23:32

gloria_cwy3 發表於 16-10-6 22:30
上年呢個時候,英華、港同、TSL 全部 1st in 止步,我在這段時間,心情很低落, 飯也吃不下。雖然心知自己 ...

你個case真係好鼓舞!呢個matching game 最慘係我地覺得我地好夾,但學校覺得我地唔夾

shui_sum  呢排係咁失戀....  發表於 16-10-7 14:41
dereklg  單戀間學校咁大鑊 ?  發表於 16-10-7 10:25
Chirley  係囉  發表於 16-10-6 23:32

引用:Quote:kaatt+發表於+16-10-6+20:49+ 點解咁

原帖由 Jellyrabbit 於 16-10-06 發表
可否分享點解要由DBS轉走呢?
因為小朋友晚晚功課+温書到11點先訓,星期六日爸爸咩都唔做陪温書,最後係爸爸決定想轉普通小學。

我哪時幫個仔報左5間學校,頭4間全部都1ST IN止步,後來只有一間諗住橫掂報開名便順便報埋的DBS有2ND IN,最後仲收埋,唔知咁算唔算勵志呢。那時我最想佢讀英華,可惜佢同英華無緣。

BTW,我報DBS時,我太太仲話鬼我咁大想頭,3無人士都去報名,我話試下都無防啦,報名費都係由百幾蚊之嘛,唔得咪當去見識下囉,橫掂自己都未入過去男拔,面試時順便參觀下囉。

其實,讀乜學校都好,最重要都係小朋友自己肯唔肯讀,唔肯讀的話神校都係升唔到班,我仔升二年班時佢話有同學要留班讀一年級。

今年到要幫個女搵學校,不過都係隨緣啦,經過哥哥一役之後,我相信命裏有時終需有,命裏無時莫強求,係你自然係你,唔係你點都唔會比你。

Soundervolt    發表於 16-10-7 11:31
hppa    發表於 16-10-7 01:01

cyndiwong 發表於 16-10-6 20:19
Same same, 識人一間都無,最後得男拔!唔知係咪識埋同一個人

db係獨特d . 聽過唔少間間唔收只有 "db" 收既奇聞。

回覆:除了全軍覆沒,有冇d勵志故事係唯獨一間收?

我上年報咗十幾間,自行派位前日日都係收reject 消息。到自行派位嗰日,除咗自行嗰間,仲收到一間私小嘅offer. 其實我哋已經好滿足,當時只剩女拔/SFA 2nd in和 培正/KTS未in,見過亞囡面試嘅表現,都唔敢抱好大期望。只同神講,邊間係最後嘅offer, 嗰間就係神揀俾亞囡嘅,係神覺得最適合佢嘅。到12月當有同學收到大禮時,我封信遲遲未到,唯有去in埋最後一間。結果,隔咗幾日真係收到聖誕大禮。而之後,又再冇收到任何offer了。我囡其他同學都有差唔多嘅經歷:in到最後嗰間先收又有。直私全軍覆沒,派唔到心儀,去到叩門先入到最心儀嗰間又有。所以,不過灰心呢!加油!

唔知真假, 但呢度既故事真係好勵志
樓上有位JM講得好岩, 呢個係個MATCH GAME,
只係學校同家長覺得MATCH既地方未必夾

johnlone 發表於 16-10-6 23:07
我哪時幫個仔報左5間學校,頭4間全部都1ST IN止步,後來只有一間諗住橫掂報開名便順便報埋的DBS有2ND IN, ...
我個case同你有d似,我仔係武林高手,變幻莫測
考第一間男校係應該係英華,考前考後都一樣神情呆濟,結果當然可預計
考第二間應該係St Paul(時間久遠,不肯定第幾間,最記得佢果日係佢生日),考完老師叫排好隊等家長接,佢一見到阿媽興奮莫名,衝出大隊直奔向佢老母度,老師叫都叫唔聽只望了佢名牌,其他家長個個望實,又唔鬧得,煨到哩, 結果就....
另一間考完連水壼都賴低向學校,係果間正常冇特別事發生,考完算,我乜都冇問

kaatt 發表於 16-10-6 22:58
因為小朋友晚晚功課+温書到11點先訓,星期六日爸爸咩都唔做陪温書,最後係爸爸決定想轉普通小學。

...

Oh, 原來DBS咁谷的!

Chirley  係一直都谷, 識個DBS讀緊既佢成績唔係差都成日早起溫書  發表於 16-10-7 08:49

johnlone 發表於 16-10-6 23:07
我哪時幫個仔報左5間學校,頭4間全部都1ST IN止步,後來只有一間諗住橫掂報開名便順便報埋的DBS有2ND IN, ...

Well said! 俾個LIKE你

cyndiwong 發表於 16-10-6 23:31
即使有津䀡,d人也不想比下去,更不想小朋友自卑!我有朋友也是放棄了神級直資,也是這個原因!她説即使有 ...

明白!

回覆樓主:

多謝大家嘅故事! 好鼓舞!!!
‹ 上一主題|下一主題