用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇時間溫書
go

有冇時間溫書 [複製鏈接]

上左小一, 多左功課. 根本冇時間溫書. 大家可以分享下溫書時間嗎?

TwinWong  一定有時間ZIP架  發表於 16-10-7 09:05
MC1128  小一喎  發表於 16-10-6 16:36
MC1128  小一喎  發表於 16-10-6 16:36
   6    0    0    0

今年已升中,从來只係考試前两星期先开始温書。

回覆 Yanamami 的帖子

me too .
小四生, 一直考試前兩三個星期先溫.

我都想知咁兩三星期前温是用週末時間?因平日已要做功課及温默書...

回覆 happybabyabc 的帖子

小五生, 從來都係測考前2週至會溫書

jantan28 發表於 16-10-6 16:14
我都想知咁兩三星期前温是用週末時間?因平日已要做功課及温默書...
大女小一時會响學校做功課, 無功課堂就小息做功課, 所以返屋企係有時間溫書的。當時係預告幾時要默書, 見佢自己日日溫D咁, 測考都係提早預告佢, 貼晒响日曆, 佢會自己少少咁溫。佢weekend好忙, 無時間溫書的。

至於阿妹, 唉!係要捉住佢, 一有時間就少少咁溫。預告已經無任何作用。總之, 阿妹就weekend都要擠時間出嚟溫書。平時無乜時間溫, 只可溫默書。

回覆樓主:

小四仔,開始叫佢要每日温習當日教過嘅內容,話比佢知平時温好書,考試時期少温書,早早上床,精神充足去考試。開學一個月,當然做唔到日日温,希望逼佢温下,慢慢會變成習慣啦

happybabyabc 發表於 16-10-6 14:18
上左小一, 多左功課. 根本冇時間溫書. 大家可以分享下溫書時間嗎?

雖然我自己小孩只是K2,預計到將來小一後,應該會應付功課或測驗等等,而家佢除了放學自己做好d所謂功課,每晚我返家後都同佢溫一陣,日日同佢講只要每日花10多分鐘或半小時溫書,到第日要考試測驗就好輕鬆!一定要從小灌輸呢d訊息比佢!又咁講因為我個仔比較好動貪玩,冇可能到考試前逼佢突然花好多時間坐喺度溫書。所以用呢個方法去訓練佢。

Yanamami 發表於 16-10-6 14:26
今年已升中,从來只係考試前两星期先开始温書。

請教:温得切嗎?淨係大量中文詞語、常識詞語,英文granmar等,臨考試兩星期前先溫記得切嗎?考試前仲要應付恆常學校功課!如何做到呢?

siden 發表於 16-10-6 20:39
請教:温得切嗎?淨係大量中文詞語、常識詞語,英文granmar等,臨考試兩星期前先溫記得切嗎?考試前仲要應 ...

英文grammar要温?識左就識左~平日做功課,錯乜咪解乜,明左就識咯,考前做下練习就得~
中文我地只温工作紙,最多60个詞語(我自己作句俾不供字填充佢做……四字詞一样),唔洗温課本。常識(英文)……好easy喎,通常考3課之嘛,最易攞高分係呢科添~通常考前两日温就可以了。做下中文同数学補充就當温左(呢两科花時间多d)~

我地考前果礼拜已無乜功課~简直係溫書周,上堂老師仲幫佢地温埋默埋書添……

引用:上左小一,+多左功課.+根本冇時間溫書.+大家

原帖由 happybabyabc 於 16-10-06 發表
温書定義是否温默書???如温默書,我地星期六或日温定。 到要默之前一晚,大約再温15-30分(視乎高小定初小)就ok.

測考就早兩星期前温書咁囉。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

weekends n 長假

Yanamami 發表於 16-10-6 20:57
英文grammar要温?識左就識左~平日做功課,錯乜咪解乜,明左就識咯,考前做下練习就得~
中文我地只温工作 ...

咁唔怪之得。

淨講中文詞語,P2都已經唔止考60個,咁可以想像P3 或以後一定考多你好多。常識3課?呢度係你嘅三倍,仲要冇溫習週。你溫2星期,但我咁嘅份量,冇可能兩星期搞掂啦。至於英文grammar, 你都識講臨考俾啲練習做吓,都要預些時間。

我隻仲要記性差

siden 發表於 16-10-6 21:34
咁唔怪之得。

淨講中文詞語,P2都已經唔止考60個,咁可以想像P3 或以後一定考多你好多。常識3課?呢度係 ...

我地中英文各考5課,从不用温課本,所以中文只要温好詞語同四字詞,其他应用野做下練习即可。英文更加無野温~我地考星期四五一二,先考中文同数,变相个weekend可以用黎温英同GS. 幾爽下~考完中文同数都幾乎當自己考完~坊间成日話我地学校谷,我真係唔明边度谷。

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-10-6+21:03+編

原帖由 Yanamami 於 16-10-06 發表
考咁少,係咪多測考,考得密

我地一年兩測兩考,常識每次起碼考6-8課。 中文/英文都好多。 好在我仔女記性都幾好,平時默書D生字已經默過,温幾温就得。 係温常識花D時間。

Yanamami  -年只有三考,爽!  發表於 16-10-6 22:12
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 Yanamami 的帖子

嘩,同我地校差不多, 派咗考試範圍 開始 ,老師多數上堂溫習 ,如試默 , 做工作紙.

回覆 jantan28 的帖子

我 地派咗考試範圍(一般三至四星期前派) 就好少再教新書, 冇乜功課. 所以 ,這三四個星期裏的平日都會抽少少時間來溫書.週末更不用說了.

Yanamami 發表於 16-10-6 22:05
我地中英文各考5課,从不用温課本,所以中文只要温好詞語同四字詞,其他应用野做下練习即可。英文更加無野 ...

羨慕

醒目開學勳章

有溫習時間,其實唔使多,每晚30分鐘就夠(普通溫習)。

醒目開學勳章 貢獻勳章

小一生,每個星期日上午約兩小時,已包括默書

小四生,考試前兩星期訂立時間表,自行溫習
(平時默書小一下學期已經唔駛理)
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題