用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新校 - 坪石宣基,升中時如何計分?
go

新校 - 坪石宣基,升中時如何計分? [複製鏈接]

小朋友今年小一,d間係新校,上面只有二年級,請問小六升中時banding係點計呢?
   0    0    0    0

引用:小朋友今年小一,d間係新校,上面只有二年

原帖由 kartimmi 於 16-10-06 發表
小朋友今年小一,d間係新校,上面只有二年級,請問小六升中時banding係點計呢?
...
3分1band 1 , 3分1 band 2 , 3分1 band 3.  所有新校都係咁分。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 16-10-6 13:32
3分1band 1 , 3分1 band 2 , 3分1 band 3.  所有新校都係咁分。

今年16-17係第二屆,都係1/3比例嗎?

引用:Quote:gracelam+發表於+16-10-6+13:32+ 3分

原帖由 kartimmi 於 16-10-06 發表
今年16-17係第二屆,都係1/3比例嗎?
係。 因為冇小六的師兄師姐考pre-s1呢個公開試,冇成績數據交上教育局,所以全部平分三個banding.

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 16-10-6 15:33
係。 因為冇小六的師兄師姐考pre-s1呢個公開試,冇成績數據交上教育局,所以全部平分三個banding.

...

Thanks

如果住九龍城區讀宣基,計落係b1,咁升中㨂番九龍城b1校都可以嗎?因無成績可參考⋯⋯

新開辦小學既Banding分佈是如何呢?好多人話係每個Band各佔1/3 ,其實係一個以訛傳訛既講法(至少EDB無話過會係),係EDB既升中派位FAQ其實有答案:
http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSPA_QA_2014-16_c_Final.pdf

可以參考P.3問答(一), 以下是節錄相關資料:
問(1)教育局如何調整學生的校內成績?
答(1)2014/2016派位年度的統一派位採用學校在2014/2016派位年度的統一派位採用學校在2012年及2014年「中一入學前香港學科測驗」抽樣所得的平均成績作為調整工具。那些沒有2012年或2014年「中一入學前香港學科測驗」抽樣成績的小學(如新校),會以該校所屬學校網內所有小學在該年度有關測驗的平均成績作調整。

用平均成績去計點解每個band會唔係1/3? 去呢度睇吓個舉例:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3279383&pid=43009566&fromuid=1389083

但如果用另一種計法, 又會變到係1/3, 參考吓:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3279383&pid=43011072&fromuid=1389083邊種方法先啱? 我唔知, 只有EDB知. 但如果一定係1/3, 我會頃向相信EDB直接話係每個Band係1/3, 唔會話用"平均成績作調整"
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

kartimmi 發表於 16-10-6 12:39
...

呢間學校係咪遲下停辦?

bananaGi 發表於 16-10-7 10:17
呢間學校係咪遲下停辦?
9成都係..我估!

bananaGi 發表於 16-10-7 10:17
呢間學校係咪遲下停辦?
暫時得9年命...

大檸樂 發表於 16-10-7 10:55
9成都係..我估!

I like your name

...

請問你是派入,定揀入?

bananaGi 發表於 16-10-7 11:20
I like your name
多謝,你係第2個 咁講....

小一收生至2019年!

http://news.mingpao.com/pns/dail ... 00011/1472666987079

...

你好
想問是否轉了校長
教學理念有變嗎

有意同小朋友轉呢間小學
功課量多吾多

沒有轉校長。
13,21/Jan 有簡介會

題外話其實仲有一間同區短命學校堅樂,但係點解無咩人提嘅?

bongbongpatty 發表於 16-12-13 20:50
你好
想問是否轉了校長
教學理念有變嗎

去年報紙介紹坪石宣基,講宣道會在西貢區(將軍澳)都有間宣基小學,訪問咗將軍澳間宣基嘅鄭校長,所以我也誤以為他是坪石宣基的校長,以為換咗人。

https://hk.mobi.yahoo.com/news/適齡學童高峰期-選校填表宜保守-215519245.html

Potato001 發表於 16-12-15 15:02
去年報紙介紹坪石宣基,講宣道會在西貢區(將軍澳)都有間宣基小學,訪問咗將軍澳間宣基嘅鄭校長,所以我 ...

去左交表
位吾多
希望有機會

snoopyman20 發表於 16-12-13 23:55
題外話其實仲有一間同區短命學校堅樂,但係點解無咩人提嘅?
又題外話.我間幼稚園校長/老師都話呢間好D.如果2間相比.點解就冇深究,可能係個辦學團體.
‹ 上一主題|下一主題