用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何脫離伴讀?
樓主: jadenhayden
go

如何脫離伴讀? [複製鏈接]

MASAYA 發表於 16-10-6 16:41
已經沉迷要戒就好難,除非搵到其他野可以用黎頂癮,大部份小朋友都鍾意玩公園跑跑跳跳,唔鍾意郁個d可能畫 ...
有fd細個時只看書唔去玩(天生性格),雖然今天他是位e生,我都覺得培養一下運動興趣會balance 些。

同問,我個小朋友由K1開始已有睡前伴讀,宜家已經小一了,仍然唔肯自己讀(佢識字量不錯的),我好怕佢依賴左我唔肯自己讀,可以點做?係咪男仔遲熟,無咁快獨立?

我女樣樣都喜歡,跳舞、彈琴、畫畫、看中英文小說,樣樣都著迷。

如何脫離伴讀?
  我女在小一、小二時,嫌我讀得慢,便不要我伴讀了,但我真的無限懷念以住親子伴讀的情境。所以要真惜伴讀的日子。
  要小朋友快D自行閱讀,小朋友就要有一定的識字量,我以前在伴讀時,以指讀的方式進行,就是我讀到那個字,手指便指到那個字,並不時提醒她,如果她能認得故事書裏的字,她便能自己閱讀自己喜歡的故事書。

引用:+本帖最後由+jadenhayden+於+16-10-6+11:35

原帖由 jadenhayden 於 16-10-06 發表

其實阿仔儲字量ok架!而且我一般會選啲合佢程度嘅書俾佢 ...
實不相瞞,我仔已經8歲,他還要我bedtime story ,否則不肯睡。他已經會獨自看書很久了。我女4歲,她間中都會自己讀簡單的圖書。初時她不肯認字,但我跟她說即使她會認字,媽媽都會繼續講故事的。也許他們是有點情意結吧!或許你跟他說,即使他會自己看書,媽媽都會繼續讀故事吧!

Olympian 發表於 16-10-8 12:06
實不相瞞,我仔已經8歲,他還要我bedtime story ,否則不肯睡。他已經會獨自看書很久了。我女4歲,她間中都 ...

我仔差唔多9歲,仲好鍾意跟我地享受bedtime story.  我覺得ok喎,我會借此時間同佢講一啲佢唔會自己睇嘅書。

回覆:如何脫離伴讀?

我之前都有你個疑問,仔仔都係由細就慣咗 bed time story ,由10分鐘 到依家最少半個鍾先夠喉,佢而家小一,我都試過要佢自己試下睇,但佢都係鍾意我哋讀,試過我買一啲長篇嘅英文故事,無乜圖畫,我就咁讀,其實我覺得好悶,但係問佢佢竟然唔覺,真系會坐定聽,而家我就唔勉強佢啦,驚會有反效果,由得佢,見佢閒時會自動拎起本書翻下已經覺得好安慰。

sarahdad 發表於 16-10-7 22:09
  我女樣樣都喜歡,跳舞、彈琴、畫畫、看中英文小說,樣樣都著迷。

記得培養埋捉棋同唱歌, 要琴棋書畫, 能歌善舞。

sarahdad    發表於 16-10-12 17:29

好好珍惜可以伴讀的日子吧!

little_yolky 發表於 16-10-12 15:59
記得培養埋捉棋同唱歌, 要琴棋書畫, 能歌擅舞。
我個琴棋都半途而廢,書(寫)就從來都冇好過,係得畫一直都處於高度渴求狀態
另一邊廂仲係個野孩子,球類運動、跑跑跳跳樣樣都玩,停唔到落黎...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 16-10-12 16:17
我個琴棋都半途而廢,書(寫)就從來都冇好過,係得畫一直都處於高度渴求狀態
另一邊廂仲係個野孩子,球類運 ...
........無所謂啦.........新世代.........無所謂的。

不過, 我大果個只有棋無玩, 行出嚟氣質真係同阿妹唔一樣, 阿妹跳芭蕾舞係因為有得跑跳, 玩樂器係玩非洲鼓, D字好似打風咁, 唱歌又鵝公喉, 係畫畫叫靚D.........真係成個野人咁款。

無際星塵 發表於 16-10-12 16:29
你搞錯了伴讀的方法,年幼未開始認字時,伴讀是指讀書給幼兒聽。當孩子四五歲時應該要開始認字,伴讀就是先 ...
不過到小二小三以後我都會keep住間中伴讀, 主要係一D對佢嚟講比較深或佢唔會主動讀但我又想佢睇既文章, 我會同佢一齊讀, 分析結構、用詞, 做文章賞析。

仔三年級,剛剛二年級尾才開始懂得自己讀書,現在仍然有時要我讀,多數系細個時讀過的Julia Donaldson,Dr Seuss的書,唔知他仲好回味細個我讀書的情況呢?
個本gruffalo,我可以肯定他已經會背,但仍然要我讀

jadenhayden 發表於 16-10-6 11:34
其實阿仔儲字量ok架!而且我一般會選啲合佢程度嘅書俾佢睇!但佢有點依賴,成日要我讀!我覺得其實如果佢肯 ...
選一些套裝書, 小說類, 每天講十頁 / 一章,
佢想追個故事, 我又唔得閒講, 佢就會自己睇, 或重溫之前講過.
慢慢佢覺得我讀得慢, 佢自己睇仲好
‹ 上一主題|下一主題