用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何脫離伴讀?
go

如何脫離伴讀? [複製鏈接]

其實阿仔儲字量ok架!而且我一般會選啲合佢程度嘅書俾佢睇!但佢有點依賴,成日要我讀!我覺得其實如果佢肯自己閱讀,語文一定會進步得好啲!請教,如何引導佢自行閱讀?

4    0    0    0

個個唔同架喎,我個會睇漫畫,佢拎本漫畫叫我讀,我話漫畫冇得讀架喎,咁佢自己睇,睇下睇下全文字書都自己睇
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

伴讀,你也可以讓他多讀給你聽,你陪佢就是了。其實過幾年,佢睇得快,嫌你讀得慢,好快唔要你陪了。

之前網友教路:讀到緊張位借尿頓,佢自然忍唔著自己睇。不過伴讀是好好的親子活動,何不exercise the power of not yet

bobbob  good idea  發表於 16-10-6 12:39

回覆:如何脫離伴讀?

好幸福,可以伴讀

MASAYA 發表於 16-10-6 11:39
個個唔同架喎,我個會睇漫畫,佢拎本漫畫叫我讀,我話漫畫冇得讀架喎,咁佢自己睇,睇下睇下全文字書都自己 ...
你就好, 女女咁老實。前一兩年, 我細女攞住本漫畫要我讀, 我要一人分飾幾個角色, 用唔同聲線讀出嚟, 好似以前收音機D講古佬咁。可能太惡頂, 後來佢自己睇算了。

TwinWong  咁勁嘅, 我講咩, 啊囡都聽到瞓著咗  發表於 16-10-12 14:47
MASAYA  漫畫都讀到,要怪就怪妳太勁   發表於 16-10-6 12:57

MASAYA 發表於 16-10-6 11:39
個個唔同架喎,我個會睇漫畫,佢拎本漫畫叫我讀,我話漫畫冇得讀架喎,咁佢自己睇,睇下睇下全文字書都自己 ...

想問埋,每日閱讀幾耐先能夠讓佢真真正正咁培養出閱讀興趣?我每日大概半小時,足夠嗎?

回覆 little_yolky 的帖子

jadenhayden 發表於 16-10-6 12:42
想問埋,每日閱讀幾耐先能夠讓佢真真正正咁培養出閱讀興趣?我每日大概半小時,足夠嗎?
...
係咪好細個小朋友? 其實唔駛刻意培養, 只要屋企書多過玩具, 爸爸媽媽書不離手, 睇書多過玩手機, 咁小朋友就會自自然然鐘意睇書了。當然, 如果爸媽可以每天伴讀半小時, 簡直事半功倍, 會愛上閱讀添。

jadenhayden 發表於 16-10-6 12:42
...
冇架喎,會主動拎書睇就係有閱讀興趣,有冇興趣係視乎有冇吸引佢既書,同時間冇乜關係,係吸引到,一本都已經有用
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA  漫畫都讀到,要怪就怪妳太勁   發表於 2 分鐘前

唔關我事架, 我同佢講漫畫點讀呀, 佢就話:入面咁多字, 你照住講咪得囉。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 16-10-6 12:55
係咪好細個小朋友? 其實唔駛刻意培養, 只要屋企書多過玩具, 爸爸媽媽書不離手, 睇書多過玩手機, 咁小朋友就 ...
我哋都係咁,結果阿仔連我睇書嘅姿勢都扮埋
佢細個嗰陣我哋做得好切底,連電視機電掣都抆走,大家都無得睇。

bobbob 發表於 16-10-6 13:38
我哋都係咁,結果阿仔連我睇書嘅姿勢都扮埋
佢細個嗰陣我哋做得好切底,連電視機電掣都抆走,大家 ...
佢哋好乖, 工人好合作, 唔會偷睇電視(係99唔多合作啫)。

bobbob  咪就係梗有人唔合作,所以咪一刀切囉  發表於 16-10-6 15:08

我同仔講, 一人睇一本 , 你有你睇, 我有我睇. 睇完大家分享下內容
咁就自己睇了

little_yolky 發表於 16-10-6 12:55
係咪好細個小朋友? 其實唔駛刻意培養, 只要屋企書多過玩具, 爸爸媽媽書不離手, 睇書多過玩手機, 咁小朋友就 ...

一個六歲一個四歲!
其實我覺得佢地都鐘意睇書嘅!我們晚晚都一齊睇書架!不過大嗰個,有時會話去圖書館好悶!有得選擇,會玩先過睇書囉!我好貪心,想佢鐘意睇書,鐘意到茶飯不思!

jadenhayden 發表於 16-10-6 15:04
一個六歲一個四歲!
其實我覺得佢地都鐘意睇書嘅!我們晚晚都一齊睇書架!不過大嗰個,有時會話去圖書館好 ...
男仔咁樣好正常,同埋唔贊成培養書蟲,沉迷到影響生活唔係好事

醒目開學勳章

MASAYA 發表於 16-10-6 15:22
男仔咁樣好正常,同埋唔贊成培養書蟲,沉迷到影響生活唔係好事
啱,所以我有時會禁止個仔睇書

MrBeast 發表於 16-10-6 12:09
之前網友教路:讀到緊張位借尿頓,佢自然忍唔著自己睇。不過伴讀是好好的親子活動,何不exercise the power ...
是啊,我女已經不需要我伴讀,但我自己就不捨得,好失落。

回覆 MASAYA 的帖子

完全同意!不能沉迷,我已經煩惱梗如何平衡我女的閲讀與運動了。其實我自己都不中意運動,中意看書,但周末,都要放低書本,帶她們去公園玩玩。還要做苦力,將她們的自行車提上後山。

200904 發表於 16-10-6 15:48
回覆 MASAYA 的帖子

完全同意!不能沉迷,我已經煩惱梗如何平衡我女的閲讀與運動了。其實我自己都不中意運 ...

已經沉迷要戒就好難,除非搵到其他野可以用黎頂癮,大部份小朋友都鍾意玩公園跑跑跳跳,唔鍾意郁個d可能畫下畫捉下棋,甚至試下書法,又或者自己寫下故事
‹ 上一主題|下一主題