用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正及培道, 有無小朋友讀緊?
go

培正及培道, 有無小朋友讀緊? [複製鏈接]

可唔可以分享, 兩間各有的優點及缺點, 謝謝
   0    0    0    0

回覆 Nomos 的帖子

培道優點:100% 上小學, 中學聯繫女校, 小學在九龍城區校網
                  老師和校長有愛心, 很關愛學生 (校長會同小朋友去洗手間, 又會同學生打成一片)
                  有戶外操場 (將於2017年在操場興建一棟教學大樓)
                  著重德育
                  有學券 (扣埋只係每月交3XX學費)

培道缺點:一週只有兩節英文, 家長或需外補英文
                  因有學券關係, 課程難免受教育局規限, 故不能跟出面私幼課程作比較。( 本人覺得適中,
                  K1 做點/連線, 填色練習, K2 上學期寫字)
                  明年建校舍, 空氣質素或會有影響 (2017/7月-4/2019)

只知培正2017年起 85% 上小學, 升中網好. 有Band 1 中學 (中中)

兩間是不同層次同方向的學校.

培道是B2 中學, 女校. 仔都值得讀小學, 因為校網好. 雖然幼稚園平, 但小學是私校會貴. 培道德育為主, 亦關心學生功課量, 考試壓力. 怕輸的家長就唔好入.

培正是B1 中文中學. 雖則話只有85%上小, 但計埋學生更上一層樓考到更好, 我應為等於100%上小.

利申:曾有培道offer, 培正無. 諗住比個開心的童年小朋友. 最後有更好選擇.

大埔之友 發表於 16-10-6 13:53
兩間是不同層次同方向的學校.

培道是B2 中學, 女校. 仔都值得讀小學, 因為校網好. 雖然幼稚園平, 但小學是 ...

請問更好offer係邊間?住土瓜灣都煩緊選幼稚園

orangejuice2007 發表於 16-10-6 15:16
請問更好offer係邊間?住土瓜灣都煩緊選幼稚園

邊間就唔講了. 土瓜灣附近大把好幼稚園, 校網又好不用煩吧?!

Nomos 發表於 16-10-6 10:15
可唔可以分享, 兩間各有的優點及缺點, 謝謝

小朋友讀緊培道,好開心!返左個幾月老師都教到小朋友自己放好功課入功課袋,返到家自己拎出來同識點做的,課程功課不是外間說的淺,我可以講係中等,跟迦南同SC對過暫時功課都差不多。校長好有heart同愛心。學校最令人却步係校舍舊,但學校2017-2019會起一棟新校舍。但如果係谷同進取,培道不是你杯茶,中規中舉就岩。可以話小朋友係開心:dadday:

我住何文田半山一號,請問校綱是否何文田?

兩間都係私校,要考的,不能抽。

som 發表於 16-10-11 12:29
我住何文田半山一號,請問校綱是否何文田?

2間都係同你同區
‹ 上一主題|下一主題