用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考小一的心路歷程
樓主: 明天更好!
go

考小一的心路歷程   [複製鏈接]

回覆 karen55407 的帖子

還要看埋家長!

s.andp 發表於 16-10-7 02:24
雖然樓主有追名牌的心,但也人之常情,窮就唔可以報或讀拔拔咩? 自問,大家唔想自己的小朋友考到咩?樓主衰 ...

當然每個父母係希望比最好嘅比小朋友

但所謂嘅最好, 係對家長來講最好定係對小朋友來講最好?

我有睇到其他人留言, 其實絕大部分我覺得係關心樓主, 並唔係睇輕邨校考唔到名校

樓主係個好媽媽, 可以因為自己個女而做多份兼職, 但對於大人來講, 可以咁做係好媽媽, 但小朋友呢? 小朋友寧願媽媽陪自己定係返工?

我覺得每方面都要平衡, 樓主考嘅學校真係遍佈港九新界, 我唔知樓主係邊個校網, 樓主有話過會坐校巴, 校巴 - 返學 - 校巴 - 做功課, 如果學校係遠, 當40分鐘車程, 來回就80分鐘, 無咗80分鐘親子時間

我都認為有好冠家長會報10幾20間, 但我見樓主報時係完全無睇到學費, 學校嘅資料, 收到offer就話好貴, 唔記得咩費用要$1000都話貴, 咁其實有冇衡量到自己6年可唔可以供得到呢? 因為年年都會加學費, 仲有雜費, 當唔駛補習, 興趣班, 真係要有足夠資金去維持女女讀書同生活。 唔係睇少樓主, 而現實真係咁, 萬一真係唔好彩, 無咗收入, 有冇back up? 唔通到時先同個女轉校?

我覺得JM們都係善意提醒樓主要小心呢啲情況。

我地無睇唔起佢, 反而我係覺得佢睇唔起自己多, 睇樓主出post有時會問會唔會歧視咩咩咩, 學校係咪收咩咩咩~ 都幾負面架

hppa    發表於 16-10-14 18:07
Chirley    發表於 16-10-9 18:20
晞晞爸b    發表於 16-10-8 18:25

淘寶 發表於 16-10-8 18:23
當然每個父母係希望比最好嘅比小朋友

但所謂嘅最好, 係對家長來講最好定係對小朋友來講最好?

我都有為小朋友報私校,雖然都應付到學費,但我更屬意官津校,因為讀私校一濶三大,如果免學費可以好鬆動。依家兩個小朋友學嘢連校車費都成萬蚊個月,如果讀私校應該要雙倍使費。

hppa    發表於 16-10-14 18:07
Chirley    發表於 16-10-9 18:21

karen55407 發表於 16-10-8 18:32
我都有為小朋友報私校,雖然都應付到學費,但我更屬意官津校,因為讀私校一濶三大,如果免學費可以好鬆動 ...

我小朋友第時報小學時都會報幾間私校, 都係屋企附近, 想讀係自己母校 (政府)

讀到資助就可以每年去旅行

我係鐘意玩多過讀書, 想第時阿囡係暑假去旅行輕鬆下

florapooh    發表於 16-10-11 10:48

明天更好! 發表於 16-10-6 21:25
Try my best only good thing

其實我好欣賞你咁堅持。

但真心講, JM 報學校時有冇睇學校背景, 學費, 校巴等資料?

事實係真係會有人報10幾20間, 但遍佈港九新界都有我就真係好少見。

你成日話你個女識晒好開心, 請問你有冇讚返自己小朋友? 有冇問佢開唔開心, 辛唔辛苦? 之前你話今日in幾間, 小朋友會攰嗎?幾間都係同一區?

JM 分享係好, 但我覺得你唔似分享, 因為你只係講話去面試, 咁面試內容呢? 你可以去問人地攞料, 但點解你自己唔會分享? 驚有人知道咗會多咗個競爭?

我好欣賞呢度嘅JM分享面試內容, 呢種無私分享係值得我地學習, 我相信你都唔想自己小朋友變成自私嘅人掛?

希望你自己可以選定教學目標嘅學校, 你係要認同學校嘅理念先可以灌輸比小朋友, 小朋友唔係父母扯線公仔, 雖然佢年紀係仲細, 但都有自己嘅諗法, 希望你可以同你小朋友好好咁傾下。

Take it easy and relax. 加油, 我相信你係愛你嘅女, 同埋你都係個好媽媽, 願意付出好多,但抽時間傾下, 陪佢玩多啲,學習係重要, 但親子時間係比你了解小朋友諗法。

引用:Quote:Eat_Sleep_Play+發表於+16-10-7+00:0

原帖由 bananaGi 於 16-10-07 發表

我都唔明佢講咩.....
樓主英文真了不起
相信其女嘅英文應跟媽媽的英文一樣不起

明天更好! 發表於 16-10-9 00:00
SFA我女話完全唔識,又唔肯講詳細內容

其實唔識都唔緊要喇

但JM你一日見咁多間同報咁多, 阿女係咁去考真係明明識都變唔識

一個小朋友係咁短時間考咁多次試咁, 我讀書考試一星期都頂唔順, 更何況一個5-6歲嘅小朋友

佢唔肯講詳細內容會唔會係怕你聽到覺得好易會因為咁都唔識比你鬧呀?

其實小朋友表達真係好直接, 你可以留意下

明天更好! 發表於 16-10-9 00:02
我一向認英文差,但你因為對我不滿,而譏笑小朋友的話,人格極有問題!
...

對唔住... 有d覺得你亂黎。

基本上,你都係去名校博一博。無咩準備可言。而且仲提到搵多份part time才讀到某些付費學校。

成件事都好夾硬黎....

當你入到去,連學校通告都英文,我驚你唔識睇。功課,你覺得你女唔洗幫完全搞店? 定搵間街坊補習可以追得上?

其實安份守己都可以入大學的。

hppa    發表於 16-10-14 18:08
Chirley    發表於 16-10-9 18:22

引用:Quote:明天更好!+發表於+16-10-9+00:02+

明天更好! 發表於 16-10-9 12:16
即係叫人冇家底唔好考?

我自己覺得名校都有多種,有啲讀書叻就得,有啲又要讀書叻又要有家底,凡事要量力而為。

其實,只要入到一間校風良好的學校,而小朋友又一直對學習保持興趣,到佢考DSE時,要考到入大學並不困難。

如果上到小學,讀得唔開心,反而仲大問題。

hppa    發表於 16-10-14 18:09

bananaGi 發表於 16-10-9 11:47
對唔住... 有d覺得你亂黎。

基本上,你都係去名校博一博。無咩準備可言。而且仲提到搵多份part time才讀 ...

佢個人low self-esteem, 自我中心,心胸狹窄又膚淺,唔會聽得入耳!一唔啱聽就覺得被人睇低,所以對個女奇望好高,希望可以幫佢出返啖氣!忠言逆耳,就算心平氣和既中肯意見都覺得唔啱聽,只想聽呢啲例如「你個女好叻,你教得好好,一定有好多offer!」。成功既人係要胸襟廣闊,有謙虛既態度!EK臥虎藏龍,有好多家長既小朋友好叻,人地一樣好謙虛好低調!

明天更好! 發表於 16-10-9 12:16
即係叫人冇家底唔好考?

唔係講經濟能力,係講家長支援能力,不過講你都係唔明

karen55407 發表於 16-10-9 13:05
唔係識經濟能力,係講家長支援能力,不過講你都係唔明

根本連一般理解能力都欠缺!

hppa    發表於 16-10-14 18:10

99dogdog 發表於 16-10-9 13:13
根本連一般理解能力都欠缺!

最好比佢入咗SFA 、SPCC呢啲學校,試過就明白晒!

karen55407 發表於 16-10-9 13:19

佢真係好想試㗎!

引用:Quote:99dogdog+發表於+16-10-9+13:13+ 根

原帖由 karen55407 於 16-10-09 發表
我仔兩個同學,幼稚園已經好叻,爸媽是在外國公司做高層,即英文程度唔錯。兩個今年SFA 小一,開學一個月已經叫救命,功課多,教得深,考得深,已經揾左補充教英文。SFA 冇睇家底,同學們都是一般平民百姓,但每個爸媽都極用心機去跟功課教功課。

ozduckie 發表於 16-10-9 13:55
我仔兩個同學,幼稚園已經好叻,爸媽是在外國公司做高層,即英文程度唔錯。兩個今年SFA 小一,開學一個月已 ...

我吾囡囡Good Hope由小一至今已中學,一直以來都是她自己做功課及溫習,我不讚成陪讀書。

Chirley    發表於 16-10-9 18:24
‹ 上一主題|下一主題