用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考小一的心路歷程
樓主: 明天更好!
go

考小一的心路歷程   [複製鏈接]

chumiguan 發表於 16-11-3 22:02
各位, 得罪講句,我已經覺得大家有網絡欺凌的成份。雖然明天媽媽的post 可以參考性極低, 但佢其實阿女考小 ...
謝謝你的提醒。
請容許我說:我並不同意這是網路欺凌。

我們其中有些家長剛開始時曾經也很天真的去鼓勵樓主的女兒,但漸漸的,樓主一次又一次的言行舉止讓我們大開眼界及歎為觀止,甚麼有些金句均讓人拍案叫絕,真是令人不敢恭維...
(如果你有留意這段期間樓主的回帖,你會知道一切都是樓主自己造成的。)

試問:為何大部份EK及公海(BK)家長都覺得樓主已經去到神憎鬼厭的地步?佢嘅價值觀,教女兒的手法,睇唔起其他人交表時踢住拖鞋去交表、人地街邊篤魚蛋佢又歧視人...下刪500字..佢所講嘅野,令很多人不敢苟同!

曾經,我們都試過很天真的以為只要不回帖,由佢沈,就算。但結果?樓主不斷自己推自己帖上來,逼大家焗住睇佢嘅帖,引起公憤,不是沒有原因的。

我們很無耐!這種自己不斷推自己帖的手法逼我們看佢帖,誰又來可憐我們呢?
存感恩的心

各位, 得罪講句,我已經覺得大家有網絡欺凌的成份。雖然明天媽媽的post 可以參考性極低, 但佢其實阿女考小 ...

唔係吖,樓主和我們一唱一和,妙問妙答。
佢好enjoy 喎。

Chirley    發表於 16-11-4 10:22
天助自助者,  別再怨天尤人

我地唔覆佢,佢就自己推返個po上嚟,再唔係就不斷開d冇可讀性的新po.其實我覺得我地比佢欺凌多d。還我真.ek,唔要膠po!

對唔住,完全不認同你説法。當初眾家長苦口婆心勸說鼓勵樓主,到忍不住都要話醒佢,佢仍然係我行我素,仲要不停開post扮專家誤導新手考小一的家長,算了,我們已經受不了。最近改用了生動活潑的方式來回應,都係希望樓主做人態度上改變一下。況且好互動,妙問妙答,完全沒有任何欺淩成分。

kkhon 發表於 16-11-3 22:14
我真心覺得樓主好可爱,绝無欺凌架。

樓主為我減壓,我有追佢啲post

Chirley    發表於 16-11-4 10:23

回覆:考小一的心路歷程

其實唔好再覆佢啦,由佢自己推,自己開新post, 冇人覆咪算囉。你們鬧鬧鬧,佢不知幾high, 幾覺得有存在價值。

Chirley    發表於 16-11-4 10:23

JoGoMa 發表於 16-11-3 22:43
極同意。(死火,又呃post)

JoGoMa 發表於 16-11-3 22:43

Agree. 新出個post就費事回應,我都講過明天如改到humble d,都係好cute.

晞晞爸b 發表於 16-11-3 22:19
謝謝你的提醒。
請容許我說:我並不同意這是網路欺凌。

其實我早就懷疑可能係亞氏保家,因為有齊社交障礙、溝通障礙同固執行為三大特徵。

蝦碌媽咪    發表於 16-11-4 01:46

得罪講句 是非黑白都未識分 更加難成為子女身教榜樣
1. 面試時搶出帖 每次話自己識哂或誇大自己「個囡」成績 影響其他考生及家長 做法極不恰當
2. 由頭到尾 沒有半點面試內容分享 面試日期也搞不清楚 一點也不似有去過面試 令人懷疑
3. 以音小、港同為「後備、砒霜、極不心儀」為題 毫不留情 令人失望
4. 大部分回覆也是毫無意義 浪費網路資源 極無聊 不知所謂

其他大部分前輩已寫 自己睇下吧
如果我有講錯 歡迎指出

陽光點的歌    發表於 16-11-4 13:25

我也極不認同樓主做法作風。但, 也不認同玩弄取笑奚落別人的post。希望大家是有質素的家長。大家討厭憎惡但亦無需要教精佢。

chumiguan 發表於 16-11-4 08:52
我也極不認同樓主做法作風。但, 也不認同玩弄取笑奚落別人的post。希望大家是有質素的家長。大家討厭憎惡但 ...

是通知其他不知故事背景的網友。

ppmmbb 發表於 16-11-4 09:15
是通知其他不知故事背景的網友。

其實明天大媽真係幾搞笑架,有佢依段等自行及offer的日子容易過點

Chirley    發表於 16-11-4 10:24
ppmmbb    發表於 16-11-4 09:18

其實樓主既帖應該為不少家長帶來歡樂, 或者可以幫佢地轉移等待小一結果既憂心去佢既帖.

所以我會鼓勵樓主努力出帖, 直到下年9月開學. 嗱, 至少要出到下年6月第一個星期五呀!

Felix223    發表於 16-11-4 12:39
Chirley    發表於 16-11-4 10:24
MrBeast    發表於 16-11-4 09:25
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-11-4 09:19
其實樓主既帖應該為不少家長帶來歡樂, 或者可以幫佢地轉移等待小一結果既憂心去佢既帖.

所以我會鼓勵樓主 ...

期望樓主係放小一結果後,突破報考20間直私,嚟次扣30間官津校,全部識晒,間間收。

陽光點的歌    發表於 16-11-4 13:25
Felix223    發表於 16-11-4 12:40

chumiguan 發表於 16-11-4 08:52
我也極不認同樓主做法作風。但, 也不認同玩弄取笑奚落別人的post。希望大家是有質素的家長。大家討厭憎惡但 ...

玩弄取笑奚落別人?我覺得佢玩緊大家多啲!你唔去指責佢反而話大家?想法令人奇怪!好似啲泛民幫梁油,明明係佢哋小學雞,幫佢幫佢,結果搞到滿城風雨越來越大;反而宜家去鬧市民同政府多事???

陽光點的歌    發表於 16-11-4 13:24

大家一人少句,為了個不真不實無聊人動氣,正中下懷,陰謀論d講,佢就係令家長緊張,受到情緒影響多不值。

陽光點的歌    發表於 16-11-4 13:24

hkpapa852 發表於 16-11-4 09:19

所以我會鼓勵樓主 ...

我真心喜歡讀樓主的貼。冇左佢,我可能會抑鬱。佢令我天天大笑及睇開好多。反而最怕懶認真,將真道播道乜乜乜話係二缐係最後底線果啲寸貼。

其實大家都好HAPPY.. 輕鬆吓. 的確D POST 可以帶來歡樂.

明天更好! 發表於 16-10-9 12:16
即係叫人冇家底唔好考?

考得。

不過佢唔會收你之麻。
‹ 上一主題|下一主題