用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考小一的心路歷程
樓主: 明天更好!
go

考小一的心路歷程   [複製鏈接]

AnnieSammy 發表於 16-10-31 00:45
全中,如果堅以為TSL係神校,真係 TOO simple n sometime naive, 去望望升中派位表再發表啦
呢間學校只係 ...

你地班人又唔好去到咁盡。一個唔覺意,「明天」明天真係中咗德望,這個故事又成為神話。到時出十日連載,「締造神話、百般凌辱、苦盡甘來、躍進龍門」咁就哈佬喂囉!

mytambb 發表於 16-10-31 08:21

你地班人又唔好去到咁盡。一個唔覺意,「明天」明天真係中 ...

咪玩啦!Good Hope 高攀唔起佢,比佢入到真係影衰晒!學校大災難!

Felix223 發表於 16-10-31 09:23

咪玩啦!Good Hope 高攀唔起佢,比佢入到真係影衰晒!學 ...

我好希望佢入到SFA

回覆 Felix223 的帖子

唔知 Good hope 使唔使 in 家長?

最怕囡囡辛苦完,到 in 家長時阿媽失手...

好彩 SFA 無 in 家長

karen55407 發表於 16-10-31 09:27
我好希望佢入到SFA

老牌名校無對你唔好喎!咁樣祝福樓主?唔好攪到間學校變成「災難的迷思」。

Danrice    發表於 16-10-31 09:39

Danrice 發表於 16-10-31 09:29
回覆 Felix223 的帖子

唔知 Good hope 使唔使 in 家長?

佢咁高質,一行入SFA,全校教職員都會爭先恐後去見樓主啦!

樓主,你咁為囡囡,揀間有世界冠軍的學校才配合你要求。

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport ... 1030_00882_001.html

其實樓主咁用心栽培女兒, 根本唔應該去考小一, 應該繼續Home Schooling多一兩年, 然後直接去考報DSE, 或者GCE/IAH呢D國際文憑. 唔讀中小學直入大學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ppmmbb 發表於 16-10-31 09:33

老牌名校無對你唔好喎!咁樣祝福樓主?唔好攪到間學校變成「災難的迷思」。

其實點都會有一間學校最終變成「災難的迷思」,「校」憑「長」寶,晉身成為
「明天更寶」!

PS:大家拉到咁遠都仲未拉到把出黎?!

hppa    發表於 16-11-3 02:01
hkpapa852    發表於 16-10-31 09:45
ppmmbb    發表於 16-10-31 09:42
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

ppmmbb 發表於 16-10-31 09:39
樓主,你咁為囡囡,揀間有世界冠軍的學校才配合你要求。

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20161030/bkn- ...

13歲世界冠軍
勁!
請問讀哪一間學校?

-----------
okay, 已經搵到

奥脫福 發表於 16-10-31 09:41
其實點都會有一間學校最終變成「災難的迷思」,「校」憑「長」寶,晉身成為
「明天更寶」!

勁呀!

ppmmbb 發表於 16-10-31 09:33
...

一方面可以滿足佢要求,另一方面佢會忙到開唔到post,可以造福大衆。另外,SFA得三、四十個女生一屆,好易篩到公屋生

Felix223    發表於 16-10-31 10:56
ppmmbb  高章  發表於 16-10-31 09:54

明天更好! 發表於 16-10-30 23:29
人力物力有限!

樓主,既然你都係打算做partime 交學費,何解唔考埋VSA, ISF, SSCPS 呢?呢類型既家長質素應該夠高,唔使怕有家長著拖鞋+買完餸去學校,又唔會雜喎。一個唔覺意識到d有家底同學,立刻升lev !

b3410 發表於 16-10-31 09:51
13歲世界冠軍
勁!
請問讀哪一間學校?
唔駛13歲做世界冠軍, 如果樓主阿女有依家收佢間學校既前輩咁叻, 已經好勁!

http://hk.apple.nextmedia.com/news/first/20120726/16547984

國際基督教優質音樂中學暨小學14歲考生趕搭高考尾班車摘下3A佳績入港大

hppa    發表於 16-11-3 02:04
b3410    發表於 16-10-31 10:06
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-10-31 09:58
唔駛13歲做世界冠軍, 如果樓主阿女有依家收佢間學校既前輩咁叻, 已經好勁!

http://hk.apple.nextmedia.com ...
數據資料王。

引用:Quote:b3410+發表於+16-10-31+09:51+13歲世

原帖由 hkpapa852 於 16-10-31 發表

http://hk.apple.nextmedia.com ...
i am worried she will really push her girl to that direction...

3hearts 發表於 16-10-31 10:06
i am worried she will really push her girl to that direction...
如果真係要咁..... 不如去盡D, 破埋人地個紀錄:

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20110813/15520521

人地9歲入浸大讀學士, 13歲讀完學士兼碩士..... 話時話, 神童今年18歲, 唔知有冇獵頭公司搵佢呢?

hppa    發表於 16-11-3 02:09
晞晞爸b  秒殺  發表於 16-10-31 10:37

hkpapa852 發表於 16-10-31 10:14
如果真係要咁..... 不如去盡D, 破埋人地個紀錄:

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20110813/155205 ...

佢嘅目標其實係想個女擠身名流嫁入豪門

kkhon  咁要入哈羅  發表於 16-10-31 11:42

Deutsche 發表於 16-10-30 23:08
佢最新係話20幾間喎,可能再報多幾間保險d,始終未有心儀的offer

報多 100間,都只係佢的保險線,唔會係佢心儀的啦。
到時,“不公平的升小制度”之報名篇,面試篇,保險線篇,叩門篇,入讀選擇篇 ,將會在樓主的叻女考晒全港九新界的直私,叩晒官津門之後,才會明年 9-10月推出。
到時細佬考那年,會寵幸所有男校的。

vpo0615  仲有好多"迷思篇"....  發表於 16-10-31 17:52
‹ 上一主題|下一主題