用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 綠恩幼稚園
go

綠恩幼稚園 [複製鏈接]

有冇人讀緊馬鞍山分校,如何評價?
   0    0    0    0

回覆:綠恩幼稚園

都幾好呀,老師都有愛心,我仔都好鍾意返學,不過課程會深左少少

請問K1班面試是怎樣進行的?

回覆樓主:

Interview時我同老公都著得好裝重,小朋友同我們都好有禮貌,結果一坐落位,個老師不但無禮貌,仲全程黑面。

學校interview的安排亦很差,未到真正面試時間都唔開門比家長和小朋友入去,要小朋友大熱天時喺街上流連,一開門入到學校便立即進行面試,讓小朋友坐吓/熟悉吓陌生環境的機會也沒有。我同老公只感覺到學校做事公式化、老師想拿拿淋考晒班人便放工,見不到有任何愛心/用心的表現。跟其他學校不同的是application form無問我們的母語是什麼、面試時亦無講明該位老師是什麼語言,直至一坐落位佢開口先知佢係操廣東話/英語/普通語老師。

身邊有幾個朋友的子女之前讀咗個幾月/學期便轉校了。聽說PN是大班教學,老師應付不下,小朋友不愛上學,一個返學由頭喊到尾,喊咗成個月,另一個返到屋企同我fd話唔鍾意呢間學校。

總之感覺很差。

引用:+本帖最後由+calvinlinda+於+16-11-6+06:45

原帖由 calvinlinda 於 16-11-06 發表

同意無時間俾小朋友warm up, 我們入到interview room, 俾個印藉老師in, 我仔驚到立刻痴埋我度。一開始就問問題,明知我仔驚,繼續問,無引導或安慰過,而且全程黑面,我仔答對問題無鼓勵 (其實佢一直都驚緊,但都照答,無喊已經好合作)。

因為同一星期有兩間學校面試,有比較下就覺得好大分別,自己同仔仔都應該心裡有了選擇。

我昨天收到佢地既offer, 但應該唔會交留位費,留給有緣人吧…我相信揀學校都講緣份。

呢間學校都不少劣評。我10月尾in過,行政混亂。
我們比面試時間早5分鐘到,校外大排長龍,要到面試時間先準入,原來所謂的面試時間是集合時間。

入去要填問卷,又要填晒問卷先俾入班房。家長在校外等候的時間白白浪費,為什麼不早一點寄出來,填好帶到學校面試?又或是早一點在校外派給家長填?

校舍正中用作俾人填問卷和播學校片段,浪費地方,因根本無人有時間去睇。

我同先生都不喜歡此學校。

依家有不少學校都教下普通話又教下英文就話自己國際班,又教到深一深嚇下人。此學校無賣點,早排Bk 有家長話佢地夏天唔開冷氣焗親小朋友。

如果十分近居住地方都可以考慮既...

回覆 calvinlinda 的帖子

我上年in N都有不快經歷,詳情可見舊post.我仔讀緊新港城果間,雖然貴,但開心。

學店!報N班時, interview之前完全無題過全英文對答,我個囡細只懂單字,又唔識英文,老師見到完全無視,只不停繼續用英文問問題同要求做指令,問足起碼10分鐘!感覺非常之差。收都唔讀。
之後當然收rejection, 差不多開學打來話可以on, 我話唔讀, 又立刻話am有位, 不過2日內要交學費!
其實當時仲未有offer, 但對呢間感覺非常非常差
‹ 上一主題|下一主題