用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝有first in 結果了!
樓主: 明天更好!
go

王錦輝有first in 結果了!   [複製鏈接]

引用:其實開學呢個月觀察..覺得我仔真係成熟左好

原帖由 晞晞爸b 於 16-10-05 發表
其實開學呢個月觀察..覺得我仔真係成熟左好多..中文字寫得比舊年工整左好多..自信心好好多...班主任要佢在 ...
咁又唔會悶既,呢個階段,有得玩就開心

stockmike 發表於 16-10-6 08:45
我保證係大陸有錢人,貌巳似香港人,但大部份只懂英普。

Sorry, 貌不似香港人,只會大大聲説普通話。不然我怎知她們是大陸?

回覆:王錦輝有first in 結果了!

小弟都試過兩次面試,分別是上年同前兩年,每次兩輪,而家兩件讀埋,當兩年唔見好嘈的講普通話人,但我唔排除你今年撞到正。而現就讀家長大部份是本地香港人,另一部分是主力講英普的,都識廣東話,我估是由大陸來港定居的。其他國藉則少。如你問我大陸家庭佔幾多我答唔出,我只能說在 whatapps 羣組, 少部份人只用英語看不懂中文,而用中文的則是本地廣東話句式。我囡今年個班好多是 St cat,大約是這樣。

回覆:王錦輝有first in 結果了!

其實去in CKY, 德望或其他學校,都有大量大大聲的中國人,間間學校都開放報名,好難避免。

其實今時今日, 仲有邊間學校無國內同胞吼?

mayyylai  講得對  發表於 16-10-6 12:27
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-10-6 11:50
其實今時今日, 仲有邊間學校無國內同胞吼?
無處不在, 真的滲透任何層面, 在津校和私立學校所見分別只是有$定無$...

當你帶住有你喜歡嘅嗰副有色眼鏡去睇呢個世界時, 你睇到嘅, 就只會係你想要睇到嘅嗰隻顏色! 大家每日喺街或公共交通公具上, 聽到D大大聲講廣東話嘅人會少? 中國10幾億人, 只要有1% (當然實際比例可能更高) 嘅人講嘢大聲, 就已經講緊有千幾萬人. 千幾萬人係一個乜嘢嘅數字? 係好多國家嘅全國人口總和. 另外嗰10幾億人就算係啞嘅都冇用, 因為大家都只會聽到嗰千幾萬個講普通話好大聲嘅人嘅聲音. 然後就好容易得出一個結論: "D大陸人講普通話好大聲, 好冇禮貌".

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

IICHENG 發表於 16-10-6 19:46
錯,資源吾一定可以共享的,你屋企的資源可否拿出來給我們共享?

你記住我們才是土生土長的香港人,我們 ...
雙非就真的没貢獻,又唔可以話講普通話嘅都係同一類。嗰啲移咗民嘅,喺香港投資嘅,都一樣有交稅。。。

雙非就堅黑人憎

IICHENG 發表於 16-10-6 19:46
錯,資源吾一定可以共享的,你屋企的資源可否拿出來給我們共享?

你記住我們才是土生土長的香港人,我們 ...

無計,只怪香港的政策,比雙非有香港戶藉。又咁講,確實好多香港男人娶了大陸的妻子。不過,相對比較有家境那批,都有好多有文化的新移民媽媽,因為咁,通常都比較有修養或許是知識分子。無奈,呢班只是一小部分的人。

邊一間無大陸人丫,睇開D啦!

請問2nd in 見家長,只有媽媽出席有無影響架?爸爸已經請咗好多假,唔想再請了

回覆:hongk 的帖子

話時話由床位,奶粉,房屋以至學位都爭餐飽,真的

回覆:babysoon 的帖子

Yes, 要睇開d

‹ 上一主題|下一主題