用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝有first in 結果了!
樓主: 明天更好!
go

王錦輝有first in 結果了!   [複製鏈接]

唔好意思...講多一句...
因為佢廣東話講得比較差...所以其他P1面試(大多數學校用廣東話面試) 佢好蝕底
表達能力無咁好...所以早排港同入唔到 2nd in 係預左
而其他小學面試我都已經認命一早打定輸數..等大抽獎

如果可以重來一次...我會俾佢由K1開始入讀英粵班而非英普班..
存感恩的心

Marv 發表於 16-10-5 15:25
回覆 blythecat 的帖子

我報某啲學校都係咁,....,不過有冇得2nd IN 都唔會喺大家想入間學校0既討論入面講 ...
我真係覺得無所謂,因為我覺得揀學校係應該揀適合小朋友既學校,唔係揀好既學校。我覺得唔適合,唔代表唔適合其他人麻

晞晞爸b 發表於 16-10-5 15:47
因為佢廣東話講得比較差...所以其他P1面試(大多數學校用廣東話面試) 佢好蝕底
表達 ...
但係宜家佢學到兩文三語,好似幾好wo我覺得應該唔怕既,小朋友讀書又話係大人讀,我覺得學校都係想知父母平時點同小朋友相處,應該注重身教多d,真係聽唔明,咪叫佢講番中文囉,無理由要考埋父母學歷掛

blythecat 發表於 16-10-5 15:54
但係宜家佢學到兩文三語,好似幾好wo我覺得應該唔怕既,小朋友讀書又話係大人讀,我覺得學校都係想 ...

呵呵...可能我太過怪獸...問埋呢D無謂問題....sorry...

冇幾可有2nd in...所以我overreact 左....

所以自己諗下都覺得自己就來顛.... 冇2nd in又驚 (驚冇學校收)..有仲驚(驚自己表現唔好累到仔仔)....

為左小一讀書已經我兩公婆各持己見幾乎日日嘈...

存感恩的心

晞晞爸b 發表於 16-10-5 16:07
呵呵...可能我太過怪獸...問埋呢D無謂問題....sorry...

冇幾可有2nd in...所以我overreact 左....
咁我好d,老公平常心,乜都比我搞,佢只做交通支援,我都會緊張有壓力,不過至少唔洗同佢嘈。我仔今年升中一,出年到妹妹升小一,都有比佢地參與一齊揀學校,我都幾享受個過程,擔心就一定有,唯有搵多d 資料,準備多d,就算真係唔得,都已經盡力,努力讀一年,然後插班。壓力,緊張,擔心,失望唔好係小朋友面前表現,你有幾難過,佢地都有幾難過,我係咁覺得啦!反正又唔洗死既!

Bbsbaba  👍👍👍  發表於 16-10-6 01:20

blythecat 發表於 16-10-5 16:32
咁我好d,老公平常心,乜都比我搞,佢只做交通支援,我都會緊張有壓力,不過至少唔洗同佢嘈。我仔今年升中一 ...

哈哈..我同我太太是觀點與角度的不同...點都好....出發點都是為了小朋友好

次次面試前我都同我仔講..叫佢開開心心入去..有故事聽...又可以畫畫...玩完出來我只問佢好唔好玩...其他唔再問
完全唔想佢有壓力

存感恩的心

晞晞爸b 發表於 16-10-5 17:12
哈哈..我同我太太是觀點與角度的不同...點都好....出發點都是為了小朋友好

次次面試前我都同我仔講..叫 ...

完全冇壓力,入到去咪真係當玩囉。

晞晞爸b 發表於 16-10-5 15:47
表達 ...

新手家長的確好喜歡英普。

bubuG 發表於 16-10-5 17:50
新手家長的確好喜歡英普。
對! 當年K1個個家長爭住入英普.仲要上午班...

其實英粵班仲好 (我個人深深感受P1 面試廣東話之重要)

所以我會俾細仔讀英粵班

存感恩的心

引用:Quote:bubuG+發表於+16-10-5+17:50+新手家

原帖由 晞晞爸b 於 16-10-05 發表

你仔仔唔係已經讀緊小一啦咩?讀得唔開心?

JoyceNgYY 發表於 16-10-5 18:24
你仔仔唔係已經讀緊小一啦咩?讀得唔開心?

原本有間私校收..但不是心儀果間..所以選擇重讀K3 做超大B

存感恩的心

引用:Quote:JoyceNgYY+發表於+16-10-5+18:24+你

原帖由 晞晞爸b 於 16-10-05 發表
原本有間私校收..但不是心儀果間..所以選擇重讀K3 做超大B
原校?定轉咗校?(我家也是細b,想參考吓)

JoyceNgYY 發表於 16-10-5 18:40
原校?定轉咗校?(我家也是細b,想參考吓)
原校讀多次K3...不過今次轉讀英粵班
存感恩的心

其實開學呢個月觀察..覺得我仔真係成熟左好多..中文字寫得比舊年工整左好多..自信心好好多...班主任要佢在班上做大哥哥...

其實我都唔知俾佢做超大B呢個決定是否對或錯...去年佢係全班最細果個...今年變成全班最大果幾個...唉...希望佢唔會覺得悶
存感恩的心

晞晞爸b 發表於 16-10-5 18:10

我囡幼稚園是廣東話, 現在小一是普教中, 這亦是煩.

lovebb2 發表於 16-10-5 19:16
我囡幼稚園是廣東話, 現在小一是普教中, 這亦是煩.

哈哈哈...真係煩....
未考到又煩(驚廣東話講得唔好)
入到小一又煩(驚普通話講得唔好...)

點解香港父母及小朋友咁慘?

存感恩的心

sai913 發表於 16-10-5 14:04
請問今年幾多人in?

My application no. is 47XX. I summitted the application last 5 minutes!

回覆:王錦輝有first in 結果了!

我見好多有港同sec in的都有wkf sec in咁, 加油!

回覆:angie0828 的帖子

Thanks Chirley

引用:雖然緊張,但這間學校面試當日,真的有太多

原帖由 IICHENG 於 16-10-05 發表
雖然緊張,但這間學校面試當日,真的有太多大陸人了
我保證係大陸有錢人,貌巳似香港人,但大部份只懂英普。

‹ 上一主題|下一主題