用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 想請教:
go

想請教: [複製鏈接]

我仔已經四歲三個月,佢屬於自閉普系,平時我地要上班,我地放假盡量帶佢出街!佢最怕打秋阡,如果我帶佢沙灘有用嗎⋯⋯佢第一次去佢死都唔肯落地行,去了第三次已經沒有那麼害怕。我可以做什麼可以刺激到佢及幫助仔仔呢?請有感統及有經驗的媽咪可否分享一下!因為平時帶佢去樓下常常蝦小朋友。
   0    0    0    0

引用:我仔已經四歲三個月,佢屬於自閉普系,平時

原帖由 Shirleychansl 於 16-10-04 發表
我仔已經四歲三個月,佢屬於自閉普系,平時我地要上班,我地放假盡量帶佢出街!佢最怕打秋阡,如果我帶佢沙 ...
hi,我小朋友都有同樣感統問題!我地可以交流下..pm u

小朋友應該係前庭平衡系統反應過敏。打秋千和玩滑梯對佢都有幫助。由玩10下至1分鐘開始,慢慢加上去。也可以抱住佢打秋千,玩滑梯坐你大脾。等到佢唔再抗拒先比佢自已玩。

在家攬住佢轉圈,抱住佢左fing右fing又攬返實佢。2個大人,一人一邊揸實條大毛巾,小朋友瞓在毛巾上,左fing右fing十下,前後fing又十下,都有幫助

wongmarkmark 發表於 16-10-8 14:29
小朋友應該係前庭平衡系統反應過敏。打秋千和玩滑梯對佢都有幫助。由玩10下至1分鐘開始,慢慢加上去。也可 ...

無錯,我仔以前唔玩swing。之後抱著佢玩下,一段時間後佢可以自己玩了。

我現在帶著佢去玩公園,但佢只對滑梯有興趣,及最近去沙灘,佢沒有以前甘抗拒了!但雙腳跳可以,但要佢跳一級的動作或由梳化跳落地他還未做到!

Shirleychansl 發表於 16-10-10 18:43
我現在帶著佢去玩公園,但佢只對滑梯有興趣,及最近去沙灘,佢沒有以前甘抗拒了!但雙腳跳可以,但要佢跳一 ...

在家要多D練習,單腳企及跳對佢地都有幫助。

Shirleychansl 發表於 16-10-10 18:43
我現在帶著佢去玩公園,但佢只對滑梯有興趣,及最近去沙灘,佢沒有以前甘抗拒了!但雙腳跳可以,但要佢跳一 ...

他有可能不明白跳一級是什麼意思,你有無試比他看

Sask999 發表於 16-10-11 08:15
在家要多D練習,單腳企及跳對佢地都有幫助。

其實我們好多時認為小朋友不用較自然會識的事情,其實不所有小朋友都會明白或學會,好像教生鼻涕,咁大家都會覺得冇什麼問題,但我個仔就是一個怎樣教都較不懂,亦都有去醫院複診時都有問過治療師怎樣交都是冇用,要到他成十歲先生鼻涕,呢個只是一個例子,所以大家一定要有內性慢慢教

回覆樓主:

去到公園同佢一齊玩,你地都要表現得開心投入,小朋友先會放心玩。另外你講佢去到公園會蝦其他小朋友,可能因為佢唔係好識正確社交技巧,例如無耐性等、輸左發脾氣等... 建議可以上下社交小組,等佢響有指導既情況下學習同人玩。我仔都有參加,當然唔會話即刻好乖唔出手蝦人,但都好過以前好多~真係好感謝個兩位老師~

我小朋友也很怕去沙灘,會好失控,有咩方法可以訓練?

rainy123 發表於 16-10-11 20:28
我小朋友也很怕去沙灘,會好失控,有咩方法可以訓練?

越怕越要去面對,佢可能怕接觸到沙。有機會多些接觸不同的物料,好似凹凸不平的紙,牆壁,有些外國的書每頁都有不同的物料,可以去書店/圖書館比佢feel 下,通常都係兒童書的位置可以找到。

再請教各位:我小朋友好抗拒擦牙,到現在只可以用清水擦牙,所以有兩只注牙了,有什麼方法改善呢!

回覆:Shirleychansl 的帖子

我個仔以前都係同你個仔情況一樣,但言語治療師教按摩口肌減敏後,佢慢慢就肯俾我刷

‹ 上一主題|下一主題