用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港島區哪所中學面試需要英語強,又哪所有好的英語過渡 ...
go

港島區哪所中學面試需要英語強,又哪所有好的英語過渡 [複製鏈接]

小女雖然校内英語成績不錯,但始終不喜英語閲讀,且不喜開口說英語。

想問,是否band1中學面試都會很看重英語?又,若有幸讀到Band1英中,哪所港島中學有比較好的英語支援呢?

謝謝!

elbar  港同   發表於 16-10-6 19:36
   1    0    0    0

庇理羅士、瑪利曼、英華女、聖馬可呢啲都係比較注重英文既學校。
Band1中學面試一定都會很看重英文,但係近年中文既重要性有所增加。

醒目開學勳章 王國長老

有時小朋友唔鐘意在父母面前講英文,因為父母會挑剔更正,佢地寧願扮唔識。但去到有需要時都係夠用嘅。
試下同英文老師傾傾,睇下佢去到咩程度?面試總要開金口呀。

回覆:港島區哪所中學面試需要英語強,又哪所有好的英語過渡

我囡囡英文好但oral 一般主要是懶音多,説話太快住往未經大腦就衝口而出。可能是她考神校的最大障礙。已經努力改善中

Charlotte_mom 發表於 16-10-4 13:28
有時小朋友唔鐘意在父母面前講英文,因為父母會挑剔更正,佢地寧願扮唔識。但去到有需要時都係夠用嘅。
試 ...

係呀~我養个女禁大,除左小一二同佢練朗誦,都未曾听过佢-句英文,点知原來係得,真係好意外。不过佢小五小六係英文科主任做班主任,可能有d影响~

回覆 Yanamami 的帖子

我個女都係, 自小英文係佢弱項, 依家升上小五, 教英文果位是英文主科主任(係一個唔識中文既中國人), 因為佢唔識聽中文, 所以全堂都要英語上課, 初時阿女好唔習慣, 依家一個月了, 佢已經同老師對答都用英文, 希望對INTERVIEW有幫助啦

https://www.facebook.com/wonderboomeducation/

回覆 Yanamami 的帖子

www.wonderboomenglish.com
‹ 上一主題|下一主題